mayster8405 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Daniel ,mieszkasz w Rudzie Sl. masz auto!?, podjedz do mnie do Dąbrowy Górn. i dam Ci materiału na twoje skrzydło. Materiał paralotniowy 38gram /m2.Jakbyś reflektował to dopiero w połowie września. Napisz na priv.
madmax Opublikowano 13 Września 2016 Opublikowano 13 Września 2016 Dawid. Czy możesz udostępnić projekt skrzydła ? Mam gotowy wózek, popróbowałbym z nową czaszą ( do tej pory testowałem dwie - jedna gotowa z latawca, druga szyta - testy nieudane). Akurat mam sporo plandek po wykończeniówce domu - więc mógłbym przetestować trochę nowy wzór skrzydła, zanim kupiłbym porządny materiał.
cuando123 Opublikowano 17 Września 2016 Autor Opublikowano 17 Września 2016 Oczywiście, jak tylko wrócę z wakacji (gdzieś za tydzień) wyślę pliki z surfplana na pw.
madmax Opublikowano 18 Września 2016 Opublikowano 18 Września 2016 Oczywiście, jak tylko wrócę z wakacji (gdzieś za tydzień) wyślę pliki z surfplana na pw. Z góry dziękuję.
cuando123 Opublikowano 30 Września 2016 Autor Opublikowano 30 Września 2016 Kilka fotek z niedzielnego latania Sporo wiało, zawijało skrzydło i parę razy mi go złożyło. Raz konkretnie runął o ziemię na szczęście żadnych uszkodzeń.Pozdrawiam
GBS Opublikowano 28 Czerwca 2017 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Witam serdecznie. I mnie też wzięło na paralotnie RC. Dostałem od znajomego jesienią zeszłego roku skrzydło z HK standardowe 2.15m rozpiętości. Mój syn odstąpił mi swojego Actionmana i razem w piwnicy opracowaliśmy zdemontowalem górną część tułowia i wmontowalem 2 serwa na ktorych nastepnie zamontowałem ponownie ręce AM czego efekt jest następujący: https://goo.gl/photos/kXkUmdzdYwNxzgCj6 1
GBS Opublikowano 28 Czerwca 2017 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Jak się uda czasowo, to spróbuje w weekend to ulotnić.A jeśli na tym skrzydle co mam poleci to zrobię trajka.
robo123rob Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Witam ja ze skrzydłem z HK 1,95 walczę już drugi tydzień. Na dzień dzisiejszy stan strat-zerwane serwa 2,5kg =zakupione nowe 13kg oraz zerwane linki efekt wkręcenia w śmigło - weekend z głowy sznurowanie na nowo.Ciężko ulotnić to skrzydełko,przy najmniej w moim przypadku.
smootny Opublikowano 11 Października 2017 Opublikowano 11 Października 2017 Panowie Chciałbym również zbudować paralotnię rc, zostało mi się gdzieś nawet skrzydło 1,95m z HK https://hobbyking.com/en_us/hobbykingr-tm-paraglider-parafoil-1-95m.html?___store=en_us Mam zestaw elektroniki itd - brakuje tylko wózek. Byłby ktoś w stanie coś zarekomendować ? Może jakieś plany do wycinki wózeczka z G10 itd.. Jaka waga w ogóle powinna na nim finalnie wisieć ?
TakieTam Opublikowano 12 Listopada 2017 Opublikowano 12 Listopada 2017 Pierwsze loty na skrzydle z HK z modyfikacjami -zmienione taśmy -całkowicie zmienione olinowanie Dla ciekawskich mogę wrzucić ustawienia AOA
damdam Opublikowano 14 Listopada 2017 Opublikowano 14 Listopada 2017 Pierwsze loty na skrzydle z HK z modyfikacjami -zmienione taśmy -całkowicie zmienione olinowanie Dla ciekawskich mogę wrzucić ustawienia AOA Witam, z czego robiłeś olinowanie i taśmy? Możesz wrzucić schemat i fotki? Pozdrawiam, Damian.
TakieTam Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 Witam, z czego robiłeś olinowanie i taśmy? Możesz wrzucić schemat i fotki? Pozdrawiam, Damian. Więc tak: -Taśmy wykonałem z KODURY(Taśmy możesz wykonać z np. PASA, znajdziesz w pasmanterii) -Olinowanie z najtańszej plecionki wędkarskie (średnica 0,28mm) Zdjęcie oraz szablon taśm wrzucę za niedługo. A tutaj zrobiony ,,na szybko,, schemat linek, jak byś miał problem, napisz Pozdrawiam
TakieTam Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 Witam, z czego robiłeś olinowanie i taśmy? Możesz wrzucić schemat i fotki? Pozdrawiam, Damian. na zdjęciach słabo widać linki, ponieważ są bardzo cienkie 1
mayster8405 Opublikowano 17 Listopada 2017 Opublikowano 17 Listopada 2017 Maciek, ze zdjęć widać że skrzydełko lata , ale czy aby te wymiary są właściwe i tyczą wszystkich rzędów? .Ugięcie czaszy utworzyłeś z promienia 115cm, ale przy linkach nośnych wszystkie linki pomocnicze mają po 45cm, czyli płaszczyzna skrzydła wychodzi "zębata".Podaj ,jaki dałeś kąt w centralnej części skrzydła, na tipie i to AOA w procentach.Znasz Surfplan?, jeśli nie,to warto go sobie ściągnąć w wersji demo.
TakieTam Opublikowano 17 Listopada 2017 Opublikowano 17 Listopada 2017 Maciek, ze zdjęć widać że skrzydełko lata , ale czy aby te wymiary są właściwe i tyczą wszystkich rzędów? .Ugięcie czaszy utworzyłeś z promienia 115cm, ale przy linkach nośnych wszystkie linki pomocnicze mają po 45cm, czyli płaszczyzna skrzydła wychodzi "zębata".Podaj ,jaki dałeś kąt w centralnej części skrzydła, na tipie i to AOA w procentach.Znasz Surfplan?, jeśli nie,to warto go sobie ściągnąć w wersji demo. Znam surfplana, zrobiłem nawet w nim kilka projektów, które mogę podesłać Wymiary są właściwe i tyczą się wszystkich rzędów, jednak wygodniej (i precyzyjniej) jest skracać rząd taśm A, B i C. Plan robiłem bez surfplana, długość linek pomocniczych jest taka sama (lub podobna) jak w oryginale. Linki zmieniałem tylko z powodu, słabej jakości mocowań fabrycznych oraz (dosyć) dużych oporów Mając na myśli AOA chciałem podać o ile cm należy skrócić taśmy, aby skrzydło dobrze wstawało.
cuando123 Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Opublikowano 26 Marca 2018 Witam serdecznie. Wiem, że temat już trochę zapomniany ale powróciłem do mojej paralotni. Otóż linki wykonane mam z plecionki 0,14mm (ok. 10kg wytrzymałość) i po dłuższym czasie linki się wyciągnęły (o około 1 do 2cm więc skrzydło już nie staje) i teraz mam dylemat.1. Czy kupić mocniejszą plecionkę np. 0,23mm (ok. 20kg), zrobić nową uzdę i łudzić się że może wytrzyma (będzie grubsza więc cięższa, większe opory dlatego wielki znak zapytania)?2. Wymyślić jakiś dynamiczny system na paskach w celu regulowania odległości i odmierzania wydłużonych linek (które w sumie będą robić się co raz słabsze).3. Użyć innego materiału na linki, mocniejszego niż plecionka, jednocześnie tak cienkiego i nie tworzącego oporów, tylko jakiego ?Co o tym sądzicie drodzy forumowicze?Pozdrawiam.
micro Opublikowano 26 Marca 2018 Opublikowano 26 Marca 2018 To nie użyłeś Dyneemy jak w prawdziwych paralotniach?. One zdaje się mają tendencję do skracania, ale można je naciągać.
mayster8405 Opublikowano 30 Marca 2018 Opublikowano 30 Marca 2018 W sklepach wędkarskich są plecionki dyneemy różnych wytrzymałości. 32 kg lub nawet mniej z powodzeniem wystarczą.Sam sprawdzisz jaką chcesz grubość.Na 100% taka linka się nie wyciągnie.Zakończenie zrobisz na normalną pętelkę a węzełek możesz potraktować delikatnie uchu-porem aby się nie poluzował.Długość linki daj o ok 4-5m/m dłuższe, aby po zawiązaniu otrzymać wymiar ten który chcesz.Inne linki odpadają 1
Rekomendowane odpowiedzi