Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sezon powoli dobiega końca i resurs mojego konia roboczego czyli Pfalza D.III podobnie. Bitwa o Dziadową Kłodę pokazała, że w trudnych warunkach pogodowych lata ledwo... A nie tego oczekujemy po myśliwcu pierwszej linii.

Jednocześnie trafiła się okazja nabycia Fokkera Dr.I za bardzo rozsądną kwotę, co prawda prawie zmontowanego, jednak bez baboli i z zachowaniem kątów. Przy moim małym bobo w domu, taki handicap jest nie do pogardzenia :)

Tak więc mamy dreideckera :D

20150924_211458_zps3ccp2p0h.jpg

Tyle wyjąłem z ogromnego pudła. Jest bardzo OK. Lekki bo to co na fotce waży 410g.

Jako że to również Fokker - podwozie od mojego byłego Fokkera DVII pasowało bez pudła:

20150930_223025_zps8zszdxop.jpg

Jako że Dr.I jest jednym z samolotów o bardzo krótkiej mordce, w tym odcinku udział weźmie noga z Castoramy:

20151003_104433_zpsmzjncgs6.jpg

Czyż nie jest fajna :D

Wiem, wydaje się być tutaj odrobinę nie na miejscu, ale w sobie kryje to:

20151003_111053_zpsrmtxisg6.jpg

Czyli kawałek leciutkiego i sztywnego profilu, który stanie się łożem.

Dlaczego tak? Ano dlatego że: 1. muszę wysunąć silnik o 30-35 mm  2. Pozwoli to umieścić pakiet baaardzo z przodu ( w profilu )  3. Regulator także znajdzie się pod maską, posiadając gigantyczny radiator :D

Ponieważ dreidecker ma być prostą maszyną do zabijania, dostanie proste malowanie Josefa Jacobsa:

P1110812_zpskjsva11w.jpg

P1110809_zpsblxowkdv.jpg

Następne odcinki jak tylko mała zaśnie :)

Opublikowano

Bobo śpi - można działać :)

Umieściłem silnik w łożu, tym razem sercem będzie motorek od multikoptera, 800kV, 200W.

20151003_221714_zpsllgy9opm.jpg

20151003_221730_zpsgvrh71bs.jpg

Wielka macha pozwoliła ułożyć cały zestaw napędowy przed wręgą. Dawno nie miałem takiego komfortu przy układaniu gratów.

20151003_231936_zpseopysnxn.jpg

A pakiecik wchodzi na wcisk pomiędzy poduszeczki z epp, ukrywające łby śrubek.

20151003_232011_zpsdur2xy2a.jpg

Wygląda że model do maskowania i malujemy. Nie powinien przekroczyć 690-700g RTF co przy tej powierzchni nośnej jest akceptowalne.

CDN

Opublikowano

Ja bym postarał się zabezpieczyć kable aby pod żadnym pozorem nie dotykały tego profilu. Inaczej od drgań ostre krawędzie mogą poprzecierac kable czyniąc spustoszenie.

Opublikowano

Dzięki za radę, na szczęście to tylko na tej fotce tak wygląda w skrócie perspektywicznym. Kable są ładnych 10-12mm od profilu i są tak zablokowane, że nie ma szans.

Przez to że Dr.1 jest w innej skali niż reszta ze względu na małą rozpiętość oryginału, macha jest wielka i miejsca od groma.

Rozmyślam czy montować jakąś płytę z przodu z otworami jak w oryginale, czy może wygeneruje to problemy?

Chłodzenie to nie problem, chodzi mi raczej o dostęp do silnika i np. nawinięcie tasiemki po cięciu.

Opublikowano

Budowa praktycznie dobiegła końca. Graf von Kosten is back :D

Tym razem jako postarzały nieco Josef Jacobs.

20151004_162743_zpsggnogeta.jpg

20151004_162715_zps2cuawvvd.jpg

20151004_162728_zps7npfxqrw.jpg

20151004_162752_zpsemy0q1f8.jpg

W tygodniu malowanko i oblot.

Opublikowano

Eeee, tu się grubo mylisz :)

To jest australopitek - a raczej był bazą, taki dla dzieci ukryty w gipsie. Wiesz - mały archeolog czy coś. A że miał 18 cm wzrostu to pasił.

Ja go tylko stuningowałem :D

Opublikowano

aha... No bo wygląda niemal identycznie jak figurki do "battla". No i wygląda po prostu świetnie. 

Jeszcze jakbyś podczas malowania wymalował tu i tam trochę "dziur" to już w ogóle byłoby zajefajnie :)

Opublikowano

W jakim sensie na skróty?

Ludzie kupują gotowe modele i nikt się nie czepia.

A jak się trafia wyposażony model w cenie pianki to skróty...

Echhhh...

• Lubię to 1
Opublikowano

jak "mistrz makiet ESA" kupuje złożonego płatowca i wybiera czarne malowanie to jak to nazwać?

Przyzwyczaiłeś nas Jacku do długich relacji i dopieszczonego detalu to się teraz nie dziw, że się dziwię :D

ms

Opublikowano

Taa...

A pamiętasz ile miałeś czasu na klejenie jak Ci się dziecko urodziło? :D

Mogę skleić tak i mieć model na zawody albo nie mieć modelu... :(

Wyniki mam słabe ale latać się chce.

Opublikowano

Wcale nie maiłem wtedy czasu na modele, dlatego cieszę się niezmiernie, że jednak budujesz i startujesz.

Ale sam rozumiesz, że człowiek do dobrego się szybko przyzwyczaja i chętnie bym znów poczytał Twoje czy Stefana relacje z budowy ww-1-ek B)

ms

Opublikowano

Chłodno. Niebawem świt... Josef Jacobs przygotowuje się do pierwszego dziś patrolu...

"Exoriare aliquis nostris ex ossibus ultor"

post-10065-0-30517700-1444241979_thumb.jpg

Opublikowano

Jeśli tak to wszystko ok.:)

Ja swojego Pfalza ledwo co reanimowałem. Mam nadzieję, ze 3 rundy w Krakowie wytrzyma.

Zmęczył się bardzo, najgorsze, że pilot mi zdezerterował, chyba miał dosyć ciągłych dzwonów.

Jeśli ktoś znalazł pilota w parku miniatur to mój:)

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.