Skocz do zawartości

Palace sie serwa przez odbiornik? Jakies wyjasnienie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam odbiornik eLeReS v2 od dluzszego czase z ktorym jest chyba cos nie tak ostatnimi czasy
A wlasciwie o co chodzi:
Pali serwa (najprawdopodobniej) tylko lotki, za pierwszym razem padly obydwa serwa w doslownie tym samym czasie, gdy je wlaczam sa baaaaardzo wolne, wolniejsze niz wskazowka zegarka (jak w ogole sie rusza) Jak sa wylaczone i chce je przestawic recznie chodza ciezko, wg mnie pala sie silniczki.

Wiec wymienilem serwa na lepsze i tym razem cyfrowe, po jakis 3 dniach lotnych.....buum znowu ale tym razem tylko 1 serwo i ma troche lagodniejsze uszkodzenie bo bardziej sie rusza ale tak czy siak tragedia.

Serwa lotek podlaczone pod kanal 2 i 5 (nie poprzez kabel Y, ze wzgledu ze uzywam klapolotek)

Model to RCH Elipsoid Evolution

Dziwne jest to ze latalem do tamtego czasu rowniez z tak podlaczonymi serwami Soliusem z MPX i tam czegos podobnego nigdy nie mialem, teraz w Soliusie na wypadek podlaczam przez kabel Y (bo juz nie wiem co robic)

Ktos sie spotkal z takimi objawami? Co robic?

Serwa ktore padly pierw:

TW MG90S analog z metal trybami

Serwo ktore padlo nastepnie:

Turnigy TSS-10MG cyfrowe z metal trybami

Opublikowano

Sprawdzic czy te stare serwa dzialaja? Czy czekac czy walnie cos znowu? 

Zrobilem pomiary napieca podawanego przez BEC i bezposrednio z kanalow.

Stale 5,4V

Czyli wszystko git niby :/

Opublikowano

Z zasady odbiornik nie pali serw. Bo nie ma jak. Prędzej serwa sie palą ze względu na ich zablokowanie mechaniczne, niepoprawny montaz itp. Chyba że w odbiorniku masz ustawiony tryb pracy serwa na "fast" a serwa są analogowe.

Opublikowano

Pierwsze serwa byly analogowe, potem siadlo cyfrowe nawet :/ odswiezanie generowane przez odbiornik to 50Hz wiec nie powinien spalic przez zbyt szybkie odswiezanie :/ 

Co do zablokowania to tez zbytnio nie wchodzi w gre bo nie ma co ich blokowac :/ Wszystko ladnie, nic nie zaczepia :/

Opublikowano

Nie było żadnych oporów, przypomnij Sobie Szymon, jak tylko podłączyłeś jedno z moich serw, bez orczyka nawet to na chwilę zadziałało a potem się zaczęło gotować jak te poprzednie. Potem objaw ustąpił a potem pojawił się znowu już w modelu. Nie wiem czy możesz zbindować odbiornik od T9ki u Siebie bo mam ze 3 to możemy zrobić próbę bo szkoda model rozwalić albo stracić ....

Opublikowano

A No właśnie :/ A co do odbiorników to chyba nie moge z eLeReSem zbindowac :/ Zadałem pytanie do marbalona z rc-fpv który zrobił mi ten odbiornik i mowil ze jeżeli napięcie jest dobre to nic innego nie moze być po stronie odbiornika :/ zmierzyłem napięcia i jest wszystko git :/

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

pytanie czy jest git przez cały czas.

Ja u siebie preferuje ustawienie beców na 5V, bo bywały niespodzianki z serwami które teoretycznie działają przy 6V. A nie działały.

Odbiornik sam z siebie nie uszkodzi serwa. Chyba że jest przestawiony, tak jak pisałem powyżej. Ale wtedy to jest wina użytkownika.

Opublikowano

Odbiornik może uszkodzić serwo.

Wystarczy, że będzie podawał na wyjście impulsy o zmieniającej się szerokości. Wtedy serwo cały czas usiłując nadążać za zmianami będzie ciągle pobierało prąd aż się w końcu przegrzeje.

Taki objaw może powodować np. brak stabilizacji lub filtrowania napięcia odbiornika, ale tej części zasilającej dekoder , nie serwa.

Obserwowałem takie objawy w czasie, gdy jeszcze zajmowałem się budową odbiorników ( nadajników zresztą też).

Wypadałoby obejrzeć na oscyloskopie stabilność szerokości impulsów wyjść odbiornika, oraz ewentualne "ryple" napięcia zasilania dekodera.

• Lubię to 1
Opublikowano

Odbiornik może uszkodzić serwo.

Wystarczy, że będzie podawał na wyjście impulsy o zmieniającej się szerokości. Wtedy serwo cały czas usiłując nadążać za zmianami będzie ciągle pobierało prąd aż się w końcu przegrzeje.

Taki objaw może powodować np. brak stabilizacji lub filtrowania napięcia odbiornika, ale tej części zasilającej dekoder , nie serwa.

Obserwowałem takie objawy w czasie, gdy jeszcze zajmowałem się budową odbiorników ( nadajników zresztą też).

Wypadałoby obejrzeć na oscyloskopie stabilność szerokości impulsów wyjść odbiornika, oraz ewentualne "ryple" napięcia zasilania dekodera.

Pytanie czy moge to sam zrobic będąc zielonym w tym temacie? Marbalon mowi ze odświeżanie jest na 50Hz co nie powinno uszkadzać serw.

Pytanie nr 2: czemu w innych modelach na tym samym odbiorniku nic sie nie dzieje :/

Opublikowano

e tam, nie doczytałeś. Odbiornik w innym modelu tez działa.

Kolega Szymon tylkoe jeszcze nie odpowiedział jednoznacznie na pytanie Kacpra "Tego samego czy takiego samego ?", a to jest bardzo istotna odpowiedź. Zawsze mozna zadać ją inaczej...czy TEN odbiornik i TEN regiel był tez ostatnio sprawdzany w innym modelu..

Opublikowano

Tego samego- mam tylko 1 regiel z BEC, napięcie w nim jest w porządku, odbiornik rownież mam tylko jeden do wszystkich modeli.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.