Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A tu bym dyskutował. Ale raczej nie na forum. Spotkajmy się na lotnisku na wiosnę, ok?

Ok !, ale dyskusja nad wyższością włączonego czy nie stabilizatora przy starcie jest taka ważna? :D :D :D

Opublikowano

Osobiście zawsze daję lekki kąt dodani (0.5), bo nie podobają mi się modele, które po rozpędzeniu wystrzeliwują w powietrze... [OPINIA] 

Opublikowano

Ok !, ale dyskusja nad wyższością włączonego czy nie stabilizatora przy starcie jest taka ważna? :D :D :D

Dla mnie jest :-) Jeśli masz chęci i czas. Bo to nie na forum, trzeba pokazać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Model nadal czeka na "final touch", bo walczę z warsztatem. Obrabiarki do metalu spowodowały, że na blacie roboczym brakło miejsca na modele :-) Wyewakuowałem zatem z blatu Dedrę i Proxxona i uczyniłem "mobilne stanowisko do prac drewnianych pylących".

32458439722_9c6414e484_b.jpg

31799613423_af14149c0e_b.jpg

Opublikowano

A tak przy okazji, jakby ktoś chciał takie wiszące lampy "warsztatowe" jakie dwie wiszą nad frezarką,  to mam ich dużo, kupiłem wyposażenie likwidowanego biura :-) Info na PW.

Opublikowano

Wyważyłem śmigła, wymieniłem przedni silnik, załadowałem docelowy pakiet 8000 mAh 5S na full.

Teraz już wiem, że przed próbą ciągu należy sprawdzić, czy w modelarni nie ma kotów.

Straty w towarze są, ale żadne zwierzę nie ucierpiało fizycznie podczas tego testu. Idę przepraszać :-)

Opublikowano

Teraz już wiem, że przed próbą ciągu należy sprawdzić, czy w modelarni nie ma kotów.

Straty w towarze są, ale żadne zwierzę nie ucierpiało fizycznie podczas tego testu. Idę przepraszać :-)

A np. mój ukochany pies tak jest przyzwyczajony do różnych urządzeń mechanicznych, że potrafi zasnąć ok. metra od włączonej szlifierki kątowej tzw 'diaksa'. No ale był przysposabiany od szczeniaczka :)

Opublikowano

Podejście do mocowanie maski przedniej - porażka :-) Za pomocą narzędzi ginekologicznych wkleiłem od środka kadłuba 4 krążki sklejkowe fi 10mm. Schną. 

Nigdy więcej chińskiego ARFa. 

W międzyczasie (schnięcia) napawam się nowym nabytkiem. Zestaw wierteł HSS-E. 

post-14226-0-56845700-1485809214_thumb.jpg

Model jest w zasadzie skończony i gotowy do oblotu. Skróciłem goleń przedniego podwozia zgodnie z sugestiami kolegów. Zostało mi zamontować żyro Futaby na przednie kółko, zrobić 4 śrubki do kabinki, zapięcie do pakietu, oprogramować i lecieć. 

Jeśli oblot się uda, to zrobię obróbki okien i drzwi, kabinkę i pilota. 

CDN na wiosnę.

31773579024_363022a785_b.jpg

32576514956_a9844d8ab8_b.jpg

32616903715_364d2bf9a4_b.jpg

32576411016_1c71308f52_b.jpg

Opublikowano

Piękny model, gratulacje :)

W sp. oblotu możesz być pewien, że sukces wisi w powietrzu zgodnie z zasadą, że ładne modele dobrze latają.

Pozdrawiam,
Z

Opublikowano

Chciałbym podzielać Twój optymizm :-) Ja mam obawy, bo:

1. Model wyszedł mocno ciężki, więc będzie trzeba go dobrze rozpędzić do startu. Obawiam się o przeciągnięcie podczas "rotation", bo ja nerwus jestem ;-)

2. Nie mam dostępu do utwardzonego pasa. Modele z przednim kółkiem - w mojej opinii - lubią gładki pas. Tylnokółkowe polecą nawet ze ścierniska. Skuteczność SK wg raportów z rcgroups jest nikła, więc przy starcie można polegać tylko na przednim kółku. Mam nadzieję, że żyro Futaby da radę.

Na wiosnę niewątpliwie będzie raport z oblotu, chyba z Radawca, bo tam jest "angielski trawnik". A na razie model poszedł pod sufit i śpi snem zimowym.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mocowanie pakietu. Wygląda badziewnie, ale spełnia swoją rolę. Potrząsałem modelem w pionie :-)

post-14226-0-45940400-1487174559_thumb.jpg

post-14226-0-36409000-1487174566_thumb.jpg

post-14226-0-58068500-1487174573_thumb.jpg

Opublikowano

Myślę że, oprócz mocowania pakietu, które nie musi być całkowicie bez-luzowe (w końcu to nie model 3D) równie ważny jest dostęp powietrza odprowadzającego nadmiar ciepła z pakietu. Inaczej pakiet szybko się wykończy.

Opublikowano

Na zdjęciu nie widać, ale są otwory po bokach i na dole. Góra jest odkryta prawie w całości.

Opublikowano

W ostatnim modelu ze względu właśnie na chłodzenie pakietu zrobiłem takie łoże ażurowe, wszystkie ścianki prawie otwarte i nawiew powietrza od dołu pakietu:

post-5634-0-30573700-1487175772_thumb.jpg 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.