stema Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 A tu bym dyskutował. Ale raczej nie na forum. Spotkajmy się na lotnisku na wiosnę, ok? Ok !, ale dyskusja nad wyższością włączonego czy nie stabilizatora przy starcie jest taka ważna? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Osobiście zawsze daję lekki kąt dodani (0.5), bo nie podobają mi się modele, które po rozpędzeniu wystrzeliwują w powietrze... [OPINIA] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Ok !, ale dyskusja nad wyższością włączonego czy nie stabilizatora przy starcie jest taka ważna? :D Dla mnie jest :-) Jeśli masz chęci i czas. Bo to nie na forum, trzeba pokazać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Jasne Tomek Do zobaczenia jak będzie ciepło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Model nadal czeka na "final touch", bo walczę z warsztatem. Obrabiarki do metalu spowodowały, że na blacie roboczym brakło miejsca na modele :-) Wyewakuowałem zatem z blatu Dedrę i Proxxona i uczyniłem "mobilne stanowisko do prac drewnianych pylących". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 A tak przy okazji, jakby ktoś chciał takie wiszące lampy "warsztatowe" jakie dwie wiszą nad frezarką, to mam ich dużo, kupiłem wyposażenie likwidowanego biura :-) Info na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Masz za małą modelarnie, musisz koniecznie zrobić remont i ją powiększyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Wyważyłem śmigła, wymieniłem przedni silnik, załadowałem docelowy pakiet 8000 mAh 5S na full. Teraz już wiem, że przed próbą ciągu należy sprawdzić, czy w modelarni nie ma kotów. Straty w towarze są, ale żadne zwierzę nie ucierpiało fizycznie podczas tego testu. Idę przepraszać :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Teraz już wiem, że przed próbą ciągu należy sprawdzić, czy w modelarni nie ma kotów. Straty w towarze są, ale żadne zwierzę nie ucierpiało fizycznie podczas tego testu. Idę przepraszać :-) A np. mój ukochany pies tak jest przyzwyczajony do różnych urządzeń mechanicznych, że potrafi zasnąć ok. metra od włączonej szlifierki kątowej tzw 'diaksa'. No ale był przysposabiany od szczeniaczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Podejście do mocowanie maski przedniej - porażka :-) Za pomocą narzędzi ginekologicznych wkleiłem od środka kadłuba 4 krążki sklejkowe fi 10mm. Schną. Nigdy więcej chińskiego ARFa. W międzyczasie (schnięcia) napawam się nowym nabytkiem. Zestaw wierteł HSS-E. Model jest w zasadzie skończony i gotowy do oblotu. Skróciłem goleń przedniego podwozia zgodnie z sugestiami kolegów. Zostało mi zamontować żyro Futaby na przednie kółko, zrobić 4 śrubki do kabinki, zapięcie do pakietu, oprogramować i lecieć. Jeśli oblot się uda, to zrobię obróbki okien i drzwi, kabinkę i pilota. CDN na wiosnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Piękny model, gratulacje W sp. oblotu możesz być pewien, że sukces wisi w powietrzu zgodnie z zasadą, że ładne modele dobrze latają. Pozdrawiam,Z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Chciałbym podzielać Twój optymizm :-) Ja mam obawy, bo: 1. Model wyszedł mocno ciężki, więc będzie trzeba go dobrze rozpędzić do startu. Obawiam się o przeciągnięcie podczas "rotation", bo ja nerwus jestem ;-) 2. Nie mam dostępu do utwardzonego pasa. Modele z przednim kółkiem - w mojej opinii - lubią gładki pas. Tylnokółkowe polecą nawet ze ścierniska. Skuteczność SK wg raportów z rcgroups jest nikła, więc przy starcie można polegać tylko na przednim kółku. Mam nadzieję, że żyro Futaby da radę. Na wiosnę niewątpliwie będzie raport z oblotu, chyba z Radawca, bo tam jest "angielski trawnik". A na razie model poszedł pod sufit i śpi snem zimowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Mocno ciężki, to znaczy ile? Jak w granicach 5,5-6 kg to lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 5750g. W tym pakiet 950g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Histeryk Jutro rano jadę na lotnisko w celach inspekcyjnych. Trzeba by sezon napocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Czyli obciążenie ok.100g.bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 15 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Mocowanie pakietu. Wygląda badziewnie, ale spełnia swoją rolę. Potrząsałem modelem w pionie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Myślę że, oprócz mocowania pakietu, które nie musi być całkowicie bez-luzowe (w końcu to nie model 3D) równie ważny jest dostęp powietrza odprowadzającego nadmiar ciepła z pakietu. Inaczej pakiet szybko się wykończy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 15 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Na zdjęciu nie widać, ale są otwory po bokach i na dole. Góra jest odkryta prawie w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 W ostatnim modelu ze względu właśnie na chłodzenie pakietu zrobiłem takie łoże ażurowe, wszystkie ścianki prawie otwarte i nawiew powietrza od dołu pakietu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi