TheKuba1414 Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Filmy są. Zaraz dam. Wytapatalkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 No i od tego trzeba było zacząć. Grrr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Filmik z prób na MA 8x5.Oprócz prób jest trochę paplania mojego i brata ale się tym nie przejmujcie.IMO za mała prędkość w stosunku do masy. Nagrywane telefonem przez brata więc sorki za wstrząsyhttps://www.youtube.com/watch?v=dcw_RRcMvs8 Profil mam Wicherkowy. Myślę że przy locie nie byłoby problemu, tylko przy starcie. Tak czy siak trzeba go odchudzić. Wytapatalkowane Tak mi przyszło do głowy... Może silnik za słaby? Najwyżej zbuduje na nim sportową 10-tkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Tak mi przyszło do głowy... Może silnik za słaby? Nie zdławiony za dużym śmigłem załóż mu 7x4 i będzie OK ( mam 15 na COX 1,5cm śmigło żółte 7x4 i lata się tum na 1/4 gazu ,waga 1250g) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 7x5 też za duże? poza tym, on skacze na wertepach, trzeba to wziąć pod uwagę. Poza tym, mimo to 1400g a 1250 to różnica Myślę że tak czy siak warto zmienić te skrzydła, może przy okazji będą ładniejsze i równiejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Brak prędkości aż się rzuca do oczu. Czy to przez zbyt duży ciężar? Moim zdaniem nie. U kolegi lata 150g Lżejszy, a Twój się nawet w połowie nie rozpędza do pożądanej prędkości. To raczej nie przez te dodatkowe 150g, nie uważasz? Pokombinuj ze śmigłem jak kolega radzi. No i warto się 3-4 razy przejechać po takiej trawie kosiarką. Oczywiście, jeśli uważasz, że nowe skrzydła wszystko załatwią - kto Cię powstrzyma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Brak prędkości aż się rzuca do oczu. Czy to przez zbyt duży ciężar? Moim zdaniem nie. U kolegi lata 150g Lżejszy, a Twój się nawet w połowie nie rozpędza do pożądanej prędkości. To raczej nie przez te dodatkowe 150g, nie uważasz? Pokombinuj ze śmigłem jak kolega radzi. No i warto się 3-4 razy przejechać po takiej trawie kosiarką. Oczywiście, jeśli uważasz, że nowe skrzydła wszystko załatwią - kto Cię powstrzyma? Hmm, tylko czy zmiana 7x5 na 7x4 da aż tak wielką różnicę? Akurat na 7x5 trochę bardziej się rozpędzał, powiedziałbym że nawet trochę się wznosił. Lotnisko nie jest zarządzane przeze mnie, więc nie mam na to wpływu :/ Nie uważam że nowe skrzydła wszystko załatwią, a jedynie pomogą. Zawsze lepszy lżejszy i prosty niż krzywy i cięższy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Ja nie znam tego silnika. Zaufaj tym, którzy znają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Hm, okej. To tylko do tych skrzydeł się dopytam: Mogą być trzy dźwigary? dwa z przodu i jeden z tyłu od dołu. + żeberka mogą być ze sklejki 1,5mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 http://pfmrc.eu/index.php?/topic/52440-wicherkomania-tutaj-chwalimy-si%C4%99-swoimi-wicherkami-we-wszelakiej-wersji/ post #11 dźwigar dwie listwy 7x2 plus balsowe wypełnienie na sztorc 2mm natarcie kołek okrągły fi 5 ( z OBI ) żeberka balsa 2mm ( 1 sklejka 1,5mm ostatnie balsa 4mm) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Oryginał "mówi", że żeberka są ze sklejki 1mm. Dzisiaj właśnie skleiłem pierwsze skrzydło, u mnie dwa pierwsze żeberka nie ażurowane są ze sklejki 1.5mm, a reszta 1mm. Coś takiego: IMGP8743 by czarobest, on FlickrIMGP8744 by czarobest, on Flickr waży na razie 36 gramów, oczywiście dojdzie jeszcze sporo, bo keson, wkładki i wyposażenie. I jak widać u mnie też nie jest idealnie, bo ażurowania nie są pięknie wyszlifowane . Wiem, że nie chcesz robić samemu, ale na prawdę polecam. Nie mogę się napatrzeć na "moje" skrzydło . Jest ta satysfakcja z robienia każdego żeberka samemu . EDIT: Sorki, jak pisałem to jeszcze nie było posta wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Oryginał "mówi", że żeberka są ze sklejki 1mm. Dzisiaj właśnie skleiłem pierwsze skrzydło, u mnie dwa pierwsze żeberka nie ażurowane są ze sklejki 1.5mm, a reszta 1mm. Coś takiego: IMGP8743 by czarobest, on Flickr IMGP8744 by czarobest, on Flickr waży na razie 36 gramów, oczywiście dojdzie jeszcze sporo, bo keson, wkładki i wyposażenie. I jak widać u mnie też nie jest idealnie, bo ażurowania nie są pięknie wyszlifowane . Wiem, że nie chcesz robić samemu, ale na prawdę polecam. Nie mogę się napatrzeć na "moje" skrzydło . Jest ta satysfakcja z robienia każdego żeberka samemu . EDIT: Sorki, jak pisałem to jeszcze nie było posta wyżej. 36 gramów? Biorę to! Idę pisać ogłoszenie. a i cięciwę zrobić 190mm czy powiększoną 200mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 36 gramów? Biorę to! Idę pisać ogłoszenie. Spokojnie , to tylko to co na zdjęciu, jak pisałem jeszcze trochę wagi dojdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Spokojnie , to tylko to co na zdjęciu, jak pisałem jeszcze trochę wagi dojdzie. Moje w tym stanie ważyły jakieś 45-50g Miejsce na lotkę wyciąłeś przed sklejeniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Miejsce na lotkę wyciąłeś przed sklejeniem? Tak, potem planuję podkleić jakąś listewkę lub balsę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Tak, potem planuję podkleić jakąś listewkę lub balsę. Ok, dzięki. No to robię nowe, lżejsze skrzydełka i zamontuję śmigło 7x4 (APC, MA czy Graupner?) i może poleci, jeśli nie to jeszcze bardziej go odchudzę (druciane podwozie, mniejszy zbiornik paliwa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Chłopie, Kuba! Być może przyszły modelarzu. Ochłoń zanim zanim zaczniesz psuć budowę następnego skrzydła. W Krakowie jest sporo modelarzy. Poproś na forum o pomoc i umów się z kimś mającym chęć pomocy na lotnisku. Niech obejrzy model, silnik, śmigło i może uda się "to" oblatać, a jak nie to wprowadzić jakieś sensowne poprawki aż poleci. Potem buduj następny model czy skrzydło, a nie jeszcze nie zacząłeś, a już cięciwy i dźwigary i śmigła zmieniasz jak czapeczkę na słońce. Znasz się na tym? Jakbyś się znał to nie musiał byś pisać o pomoc. Potem zbuduj coś następnego wg planów, aż się nauczysz. Innej drogi samodzielnej budowy nie ma. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Miałem to samo silnik był za słaby ale z ręki wystartowal i ciężko było latać. https://youtu.be/L3aWyYq3QJc?t=59 Po wymianie silnika inna bajka No i u nas jest pilot oblatywacz każdy model w jego u niego lata . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Chłopie, Kuba! Być może przyszły modelarzu. Ochłoń zanim zanim zaczniesz psuć budowę następnego skrzydła. W Krakowie jest sporo modelarzy. Poproś na forum o pomoc i umów się z kimś mającym chęć pomocy na lotnisku. Niech obejrzy model, silnik, śmigło i może uda się "to" oblatać, a jak nie to wprowadzić jakieś sensowne poprawki aż poleci. Potem buduj następny model czy skrzydło, a nie jeszcze nie zacząłeś, a już cięciwy i dźwigary i śmigła zmieniasz jak czapeczkę na słońce. Znasz się na tym? Jakbyś się znał to nie musiał byś pisać o pomoc. Potem zbuduj coś następnego wg planów, aż się nauczysz. Innej drogi samodzielnej budowy nie ma. Nie mam zamiaru go psuć Właśnie chcę je zbudować dokładnie według planów, tyle że z lotkami. Co do powiększenia cięciwy do 200mm, to sam Schier przecież to polecał Tam, na miejscu był pewien modelarz, niestety imienia swego nie podał i właśnie on polecił zbudowanie nowych skrzydeł lżejszych bez klap. Próbowałem wystartować przez jakieś dwie godziny, na różnych śmigłach, nie udało się, więc wątpię aby ktoś mógł tam coś jeszcze zdziałać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Model na filmie wogóle nie ma prędkości. Może masz odwrotnie śmigło założone? Proszę się nie śmiać ale z takim przypadkiem już się spotkałem. Zrób może zdjęcie przdu modelu z założonym śmigłem. Nie chce mi się wierzyć że taki model z ciągiem około 0.8kg nie chce się odwrwać od ziemi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi