Rometowiec007 Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Konstrukcja sklejkowo balsowa. Bez napędu, hol za pomocą gumy/wyciągarki/holownika. Pokrycie płótnem np koveral lub płótno spadochronowe na cellon, malowanie balsy beizą, napędy sterów za pomocą linek pull-push. Plany mam oryginalne Niemieckie z pełną instrukcją budowy więc nie będzie problemów z kolejnością itp. W tym tygodniu wytnę główne wręgi kadłuba. Ciąg dalszy po wyjeździe czyli od niedzieli za 3 tygodnie. Dane: - rozpiętość 2700mm - waga nie jest podana ale liczę na 3-4kg maksymalnie Zdjęcie planów: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Od dawna marzył mi się model makietowy, konstrukcja sklejkowo balsowa. Bez napędu, hol za pomocą gumy/wyciągarki/holownika. W poszukiwaniach kominów... To jest to! Może wybierzesz jakiś polski szybowiec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 19 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Hmm, czemu akurat Polski? Mi się podobają akurat takie modele z taką oryginalną konstrukcją. Kolega kończy też niemieckiego Falke Rva, z tego okresu. Wziąłem też pod uwagę że większość Polskich modeli przy rozpiętości 3m waży 4-5kg. Nie mam możliwości holowania modelu za holownikiem więc w grę wchodzi tylko guma i ,, od święta" wyciągarka. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 U mnsie na nizinie wyszedłem z założenia ze taniej mi zrobić holownik z 30ccm benz niż pakować napęd elektryczny w model. No może nie taniej ale dla własnego spokoju i zadowolenia szybowiec wolę bez napędu. Nadajnik by sie znalazł, koledzy latać umieją więc pociągną. Co do wyboru modelu to o gustach się nie rozmawia. Ja np. nie lubie niemieckiego lotnictwa;) A pisząc ze Polski szybowiec w makiecie wychodzi ciężko to przecież budując od podstaw można tu i ówdzie jeszcze trochę poazurowac. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Polskie szybowce nie tylko lepiej lataja ale sa tez ladniejsze. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 I już się zaczyna te wasze forumowe ,, wiedzenie lepiej" tak jak kolega Marcin napisał, o gustach się nie rozmawia. Nie założyłem wątku po to żebyście mogli mi wybrać model jaki mam polełnić. Kilka takich zupełnie zbędnych komentarzy i będe zmuszony kontynuować budowę bez waszej wiedzy czyli usunę temat. Brawo! 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 (edytowane) I już się zaczyna te wasze forumowe ,, wiedzenie lepiej" tak jak kolega Marcin napisał, o gustach się nie rozmawia. Nie założyłem wątku po to żebyście mogli mi wybrać model jaki mam polełnić. Kilka takich zupełnie zbędnych komentarzy i będe zmuszony kontynuować budowę bez waszej wiedzy czyli usunę temat. Brawo! Mlody Kolego, Nikt Ci nie mowi co masz budowac, to sa zarty i dowcipy, Nie sama budowa ludzie zyja. Edytowane 20 Lipca 2016 przez Andrzej Klos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 No tak to odebrałem. Ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Olek, buduj i się nie przejmuj. Szybowiec fajny i lata bardzo dobrze. Sam kiedyś popełniłem Kranicha 2 ( fakt, po wojnie to był niby nasz polski " Żuraw " ) a na półce od 10 lat leżą plany Falke i nabierają mocy urzędowej. Zaś malkontenci zawsze się znajdą. To jest tak jak ze swastyką. Symbol znienawidzony ( słusznie zresztą ) i prawnie teoretycznie zakazany. Dlatego koledzy modelarze unikają go jak ognia na swoich modelach. Tyle że jeżeli model ma być makietą, umieszczenie swastyki na takim, dajmy na to, Focke Wulfie 190 czy innym Bf 109 jest wręcz obowiązkiem. Zawsze należy przy tym pamiętać, że to ludzie stworzyli horror drugiej wojny i nazizmu a nie przedmioty czy symbole. Symbole zresztą skradzione z kultur wschodu, gdzie miały zupełnie inny wydźwięk. Exemplum, orzeczenie któregoś z polskich sądów w sprawie jakiegoś neonazisty. Zresztą w tym akurat przypadku, orzeczenie z gruntu błędne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Do tego, Bejbik- bo miał nawet taką polską nazwę nieoficjalną, był używany po wojnie, miał wtedy oczywiście polskie znaki. Szybowiec do tego powstał w Jeleniej Górze, właściwie w obok, w Jeżowie (właśnie to Gunau w nazwie)- więc taki niepolski to on wcale nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 21 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 21 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Skippi66, chodzi o ten model Falke Rva? , kolega buduje i zaniedługo oblot, cały pokryty w płótnie spadochronowym. Prześle zdjęcia jak już będzie w powietrzu. Pierwszy etap budowy zakończony, wycięcie i obróbka wszystkich części ze sklejki 3 mm. Reszta to balsa oprócz listew na dźwigary z sosny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 21 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Ano o ten. Jeno nie przewiduję jakichś wybitnych własności lotnych; za to wygląda ... cool Fajny model Bejbika możesz obejrzeć na www.retroplane.net oraz zupełnie genialną i jedyną w swoim rodzaju Falke. Szkoda tylko że Bejbik cięty laserem a nie jak Pan Bóg przykazał włośnicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 21 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Widziałem już gdzieś i było to właśnie na retroplane, falke. Cały w bodajże koveralu białym i drewno jest bejcy. Wedle kolegi ma powstać 4-5szt falke. Jeden jest właśnie kończony a do reszty ma wszystkie komplety żeber więc tylko składać i sklejać. Czekam na wątek na forum z Falke. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Dzisiaj jedna podłużnica- jutro druga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Nabiera kształtów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Na pewno nie ma być na tym etapie żadnych otworów na łącznik skrzydeł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Jeszcze nie. Elementy z nadanym już profilem które są na zdjęciach, założyłem tylko do zdjęć. Instrukcja przewiduje przymocowanie bagnetów po pokryciu górnej krzywizny - odcinek skrzydło -> usterzenie. Bagnetu będą z utwardzanego prętu stalowego 6mm firmy graupner. Nie wiem jednak jak z wzniosem. Planuje wykonać lotki. Wznios na planie jest pod wersje bez lotek. Jednakże nie jest taki mega duży i moim zdaniem może zostać . Zostawię to jednak dla specjalistów Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Wznios wykonałbym taki jak na planie, z pewnością pomoże Ci w krążeniu ( nie będzie tak łatwo zjeżdżał po skrzydle) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi