Krzys20000 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Kondziu nie pisz po myszach !!! Bo w Kadrze nie będziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Łoj będzie się działo. Gratulować czy współczuć zobowiązania? Mimo wszystko gratuluję. Eh te ludzie z północy, zawsze coś wywinął Wysłane z mojego SM-J701F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Mikołaj trochę spóźniony ale dotarł Jantar Magic od Wojtka odebrany. Wystarczyło ustawić i oblatać. Dziś miałem tylko kilkanaście minut aby polatać ale to wystarczyło żeby zeszło ciśnienie Nazwa modelu trafiona w punkt model lata magicznie Teraz tylko czekać na słoneczne dni żeby jakąś termika ruszyła. Paweł, ja tu widzę, że Wojtek Ci go na gwiazdkę wyszykował, a nie na mikołaja Piękny sprzęt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 heh no w sumie dziś już więcej polatałem i szukam cg. zacząłem od 108 skończyłem na 120 ale dalej coś nie teges mi się krąży. dodatkowo śmigło 14x7 do mojego zestawu to bida z nędzą 200m w 30sec na pełnym gazie musze zamówić 15x8. ps. Wasze Magiczne Jantary też są bezszelestne przy dużych prędkościach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek1952 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Teoretyczny CoG jest chyba na 112 mm. Mnie się najlepiej lata z ok. 114-115 mm. Też latałem na 120-121 (maiden miałem na 119 mm) ale gdzieś między 112 a 116 bym szukał optymalnego. Są bezszelestne i to bardzo dobrze bo dźwięk to nic innego jak energia zmarnowana na jego wytworzenie. Jak leci cicho to ta energia "zostaje" w modelu :-) Jaką masz różnicowość bo to może być znaczące w krążeniu - mam niewielką na poziomie 80% - w dół 80% tego co w górę czyli prawie bez różnicowości. A tak z ciekawości zapytam ile Ci wyszła masa do lotu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Paweł, a jaki masz napęd i wagę modelu. Mam wolne śmigło15x8 do prób jakbyś potrzebował. Ale może trzeba pomyśleć np. o rozmiarze 14x10 lub 16x8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek1952 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 No i w ostatniej chwili nas "wykolegowali" Riznery takie jedne. To już jest na bazie wstępnego kalendarza FAI więc w miarę wiarygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Wiesławie a dla czego Twój kalendarz różni się znacznie od tego który ukazał się dziś na stronie http://www.contest-modellsport.de/ O co tu chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek1952 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Ten co powiesiłem dostałem 15 min temu od Weiss’a. Nie wiem, moze myszowata w Niemczech.... :-) Hłe, hłe... ten na stronie to z 2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Jak nic musi być wina myszowatej. Wczoraj powiesił miniaturę z 4 zawodami i dla tego pytałem teraz wisi znów coś innego. Kurde wczoraj muszowata i dzisiaj? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Na tą chwilę jakieś 1550g 1600g napęd to tenszok 1515 15t śmigło gm14x7 koplak również gm. Roznicowosc też mam malutką. Tyłek nie zamiatał to nie było sensu jej ustawić. Co do śmigła to chętnie bym przetestował oba rozwiązania 15x8 i 14x10 na 7 calach prędkość też jakąś duża nie jest dużo ostatnio latałem f3b/f i to 5j to straszny dyliżans się zrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Tak ukradkiem, to będzie chyba pierwsza impreza cykliczna we wszystkich dyscyplinach modelarskich z finałem u nas (w Polsce). Ale ja z północy, ja się nie znam, ja nic nie wiem i w ogóle... No i w ostatniej chwili nas "wykolegowali" Riznery takie jedne. No i pokozakowali .... Wy układacie kalendarz, a my już na pierwsze zawody zarejestrowani jesteśmy. W 5min pula miejsc się skończyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Na tą chwilę jakieś 1550g 1600g napęd to tenszok 1515 15t śmigło gm14x7 koplak również gm. Roznicowosc też mam malutką. Tyłek nie zamiatał to nie było sensu jej ustawić. Co do śmigła to chętnie bym przetestował oba rozwiązania 15x8 i 14x10 na 7 calach prędkość też jakąś duża nie jest dużo ostatnio latałem f3b/f i to 5j to straszny dyliżans się zrobił Mam w jantarze 1850g z takim silnikiem, kołpakiem CFK freudenthalera ( chyba inny rozstaw łopatek niż u Ciebie) , regulatorem castla talon 60 i pakiecie SLS 1800mAh 65 C - śmigło GM 16x8. Na 16x8 wychodziło średnie wznoszenie 11m/s przy tej wadze. 15x10 też zapewne da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek1952 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 No i pokozakowali .... Wy układacie kalendarz, a my już na pierwsze zawody zarejestrowani jesteśmy. W 5min pula miejsc się skończyła ooooooo... trolla odwiesili.... jak zwykle arogancki do bólu... Wykolegowali nas w ciągu ostatnich 24 godzin. Już po decyzji, że finał jest u nas. Ale co szkodzi się powymądrzać, ugryźć i "pokazać klasę" - typowe dla trolli. fujjjjjjjjj... Naprawdę sądzisz, że u nas jest inaczej? Na popularne imprezy zapisy kończą się z reguły w 1 min po rozpoczęciu zapisów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 No i pokozakowali .... Wy układacie kalendarz, a my już na pierwsze zawody zarejestrowani jesteśmy. W 5min pula miejsc się skończyła Ponieważ mocno skurczyła się ilość zawodów w okolicy to u nas podejżewam że prawdopodobnie może być w przyszłym sezonie podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 i znowu dyskusja o nicznym. Jurek to portafi Was podpalić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 napęd to tenszok 1515 15t śmigło gm14x7 koplak również gm. U mnie lata ten silnik z łopatkami 16x8 i daje rade. Sprawdzałem z Altisem i model 1550g wyszedł na jakieś 280m przy lekkim wietrze takim 2m/s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek1952 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Na tą chwilę jakieś 1550g 1600g napęd to tenszok 1515 15t śmigło gm14x7 koplak również gm. Roznicowosc też mam malutką. Tyłek nie zamiatał to nie było sensu jej ustawić. Co do śmigła to chętnie bym przetestował oba rozwiązania 15x8 i 14x10 na 7 calach prędkość też jakąś duża nie jest dużo ostatnio latałem f3b/f i to 5j to straszny dyliżans się zrobił Z tym śmigłem to nie tak. To jest zawsze układ "kadłub-silnik-śruba" i nie można sobie tak "do woli" (bezkarnie) zamieniać śmigiełek. 14x10 i 16x8 generują inne obciążenia na silniku i niekoniecznie da się to zrobić bez ryzyka upalenia silnika. Model masz ciut powyżej "standard". Mój standard ma 1450-1470g bez balastu z możliwością dobalastowania ok. 450-500g. Ciężki (strong) Magik na "dzień dobry" ma 1800g z możliwością balastu ok. 600-700g. Standard ma silniczek dający wyjść na 200m w ok. 18-20 sec. Strong to uuuuuuuuuuuuu.... w 30s na 4s to 600m robi. :-) i znowu dyskusja o nicznym. Jurek to portafi Was podpalić Troll jest troll a nie podpalacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 zobaczę jaka będzie finalnie masa jak już zdecyduje na jakim cg latam. a co do śmigła to 15x8 jest akceptowalne do mojego silnika według rozpiski taki zestaw ma poniżej 500W. Zamówiłem 14x7 bo chciałem bezpiecznie i jest za bezpiecznie No i mam jeden f5j i średnio zanosi się na więcej Ceny dla mojego portfela za już abstrakcyjne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 i znowu dyskusja o nicznym. Jurek to portafi Was podpalić Ja tylko chciałem wprowadzić element bajkowy, bo oni tacy poważni. No i dostałem niesamowitą minutą na rejestracje po głowie No i mam jeden f5j i średnio zanosi się na więcej Ceny dla mojego portfela za już abstrakcyjne... Ale z jednym też można już coś powalczyć. Szczególnie z takim fajnym. Szkoda żeby sie kurzył. Każde zawody to dobra droga. Nawet jeśli są krótsze niż się planowało Jak będę miał czas i poprawie elektrykę w swoim staruszku, to dalej będę ich denerwował swoim jestestwem na zawodach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi