Iras 11 Opublikowano 14 Października 2016 Autor Opublikowano 14 Października 2016 Laminat jest w dobrym stanie ale moimzdaniem za ciezki , choc i tak wydaje sie lekki . Mozna by bylo go jeszcze odchudzic no i tak jak napisales powtarzalnosc . Ten blad zrobilem z Junkersem nie zrobilem formy i teraz zaluje . Tylko oblot przesuniesie o rok jak nie dwa a tak myslalem w przyszlym roku poleciec tym samolotem
PilotM Opublikowano 15 Października 2016 Opublikowano 15 Października 2016 Piękny model, kibicuję razem z Heniem pracy nad modelem. Ostatnia kawa z Heniem to praktycznie rozmowa o modelu.
stema Opublikowano 15 Października 2016 Opublikowano 15 Października 2016 ... Ten blad zrobilem z Junkersem nie zrobilem formy i teraz zaluje . Tylko oblot przesuniesie o rok jak nie dwa a tak myslalem w przyszlym roku poleciec tym samolotem Fajnie, że zaczyna się już u Nas myślenie o inwestowaniu. To dobry znak.
Iras 11 Opublikowano 15 Października 2016 Autor Opublikowano 15 Października 2016 Piękny model, kibicuję razem z Heniem pracy nad modelem. Ostatnia kawa z Heniem to praktycznie rozmowa o modelu. No tak jest o czym gadać bo to w tej chwili jedyny Karaś w Polsce , mam nadzieję że go nie spieprzę . Ale mam też nadzieję że następnym razem nie zabronisz mi przyjechać na Żar z modelem większym jak " preferujecie do 30 kg" 1
PilotM Opublikowano 16 Października 2016 Opublikowano 16 Października 2016 Zapraszam z każdym, to był błąd związany z natłokiem spraw dotyczących Pikniku. Wszystko się zmienia na Górze Żar i jak czytają co może być a co nie to masakra. Życzę owocnej pracy nad Karasiem. Może zdążysz na Żar w Lipcu 2017?
semp Opublikowano 16 Października 2016 Opublikowano 16 Października 2016 Zapraszam z każdym, to był błąd związany z natłokiem spraw dotyczących Pikniku. Wszystko się zmienia na Górze Żar i jak czytają co może być a co nie to masakra. Życzę owocnej pracy nad Karasiem. Może zdążysz na Żar w Lipcu 2017? trochę przy okazji-jeśli to możliwe to żar 2017 nie 9-10 lipiec
Iras 11 Opublikowano 22 Października 2016 Autor Opublikowano 22 Października 2016 No i zaczęło się , postanowiłem zrobić z tego co mam kopyto do formy . Na pierwszy ogień poszła cała kabina do kosza , nie trzymała wymiarów teraz robię nową. Ciąg dalszy prac nad kabiną Kształtowanie z pianki poliuretanowej skończone teraz tylko oblaminować i poszpachlować W międzyczasie jak stygła pianka na kabinie zająłem się ogonem i miejscem mocowania atatecznika pociomego 2
Iras 11 Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Opublikowano 1 Listopada 2016 Trochę wolnego czasu i troszkę roboty do przodu , ale nie buduję tylko poprawiam to co zepsute Kabina zalaminowana i poszpachlowana Statecznik poziomy do przeóbki należało wyciąć to co było i stworzyć na nowo Centropłat wlaminowany na stałe Długi czas zastanawiałem się jak pokryć kadłub i skrzydła , chciałem blachą aluminiową drukarską ale jest za sztywna no i znalazłem w magazynku stare rękawy kominiarskie . Jest to grube aluminium 0,5 mm ale za to bardzo miękkie co za tym idzie można go bardzo łatwo dopasować do obłych kształtów . Tylko wymaga trochę pracy aby to wyprostować.
mecenas Opublikowano 1 Listopada 2016 Opublikowano 1 Listopada 2016 Irku, no widzę że robota ruszyła. Do pokrycia możesz również użyć folii flitemetal - http://www.flitemetal.com/ Mam zamówioną, spodziewam się przesyłki w ciągu 2 tyg. Jak przyjdzie mogę Ci podesłać kawałek na próbę. Jaki motorek przewidujesz do Karasia?
Iras 11 Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Opublikowano 1 Listopada 2016 Właśnie widziałem w twoim wątku przyznam że fajna rzecz tylko chyba droga co ? Ja muszę ciąć koszty jak tylko mogę bo koszty zrobienia formy mnie dobrze pociągnął a w tym przypadku nie muszę liczyć się z wagą . Co chodzi o silnik to myślałem o wstawieniu Zenoach-a 60 cm z przekładnią bo zależeć mi będzie na wolnych obrotach żeby latał realistycznie
radziu45 Opublikowano 2 Listopada 2016 Opublikowano 2 Listopada 2016 Witam Zenoach ? proponował bym inną 60-tke nawet taniej kupisz coś markowego i będzie lżejsze .
Iras 11 Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Opublikowano 13 Listopada 2016 Na pierwszą linię do kosza poszła kabina była tak nie wymiarowa że nie dało rady naprawić tego Następny problem i to poważny to źle osadzone stateczniki poziome , należało je przenieść do tyłu o 5,5 cm Nie wspomnę już o tym że zawiasy na usterzeniu pionowym trzeba było zrobić od nowa Wykonałem też od podstaw stateczniki poziome 2
Iras 11 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2016 Nadszedł czas na zrobienie poszycia z blachy aluminiowej , No i te cholerne nity 2/3 pracy nad modelem to nitowanie. Myślę że efekt końcowy będzie super. Jak na razie to sporo pracy przy odwzorowaniu podziału blach i przyklejeniu każdej z osobna ale jak widzę super efekt to aż chce się bawić z tym oklejaniem . Zdjęcie wstawię w innym terminie bo jest jakiś problem i nie chce się załadować.
Jan Podkanowicz Opublikowano 11 Grudnia 2016 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Jejku jejku a ja czekam na zdjecia jak nazbawienie!!!!!! pozdrawiam i milej pracy
micro Opublikowano 12 Grudnia 2016 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Nadszedł czas na zrobienie poszycia z blachy aluminiowej , No i te cholerne nity 2/3 pracy nad modelem to nitowanie. Myślę że efekt końcowy będzie super. Jak na razie to sporo pracy przy odwzorowaniu podziału blach i przyklejeniu każdej z osobna ale jak widzę super efekt to aż chce się bawić z tym oklejaniem . Zdjęcie wstawię w innym terminie bo jest jakiś problem i nie chce się załadować. Pokombinuj z wagą zdjęcia, bo jak widać jeszcze problem nie został usunięty.
Iras 11 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2016 Pokombinuj z wagą zdjęcia, bo jak widać jeszcze problem nie został usunięty.Nie zrozumialem co masz na mysli z tym kombinowaniem wagi , mozesz mi to jasniej wytlumaczyc ?
Shock Opublikowano 12 Grudnia 2016 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Irek ,chodzi o rozmiar fotki -mniejsza "mniej waży"
Iras 11 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2016 Aaaaaaaaaaaaa stary jestem i glupi
Iras 11 Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor Opublikowano 19 Lutego 2018 No to bedziemy mieli prawdziwy kolor jakim byl malowany Karas ponizej tresc co odpisali mi panowie z muzeum 2wojny swiatowej w Gdansku RE: Ster Karasia Od: Adam Żymła 12:41 Szanowny Panie Ireneuszu, Po rozmowie z kierownikiem nie widzimy przeciwskazań do takiego badania – nam oczywiście taka wiedza również się przyda. Istnieje jedynie kwestia czysto techniczna – czy jest Pan w stanie samodzielnie i bezinwazyjnie pobrać laserowo takową próbkę? Czy ma Pan odpowiednie przyrządy pomiarowe i jeśli tak to jakie? Aktualnie mamy zmianę na stanowisku konserwatora – stąd ewentualne badanie będzie możliwe najwcześniej na przełomie marca/kwietnia, tak by nowa Pani konserwator mogła być obecna przy badaniu. Z poważaniem, Adam Żymła Specjalista ds. zbiorów Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku pl. Władysława Bartoszewskiego 1 80-862 Gdańsk
Rekomendowane odpowiedzi