Iras 11 Opublikowano 14 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Laminat jest w dobrym stanie ale moimzdaniem za ciezki , choc i tak wydaje sie lekki . Mozna by bylo go jeszcze odchudzic no i tak jak napisales powtarzalnosc . Ten blad zrobilem z Junkersem nie zrobilem formy i teraz zaluje . Tylko oblot przesuniesie o rok jak nie dwa a tak myslalem w przyszlym roku poleciec tym samolotem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 15 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Piękny model, kibicuję razem z Heniem pracy nad modelem. Ostatnia kawa z Heniem to praktycznie rozmowa o modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 15 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 ... Ten blad zrobilem z Junkersem nie zrobilem formy i teraz zaluje . Tylko oblot przesuniesie o rok jak nie dwa a tak myslalem w przyszlym roku poleciec tym samolotem Fajnie, że zaczyna się już u Nas myślenie o inwestowaniu. To dobry znak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 15 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Piękny model, kibicuję razem z Heniem pracy nad modelem. Ostatnia kawa z Heniem to praktycznie rozmowa o modelu. No tak jest o czym gadać bo to w tej chwili jedyny Karaś w Polsce , mam nadzieję że go nie spieprzę . Ale mam też nadzieję że następnym razem nie zabronisz mi przyjechać na Żar z modelem większym jak " preferujecie do 30 kg" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Zapraszam z każdym, to był błąd związany z natłokiem spraw dotyczących Pikniku. Wszystko się zmienia na Górze Żar i jak czytają co może być a co nie to masakra. Życzę owocnej pracy nad Karasiem. Może zdążysz na Żar w Lipcu 2017? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semp Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Zapraszam z każdym, to był błąd związany z natłokiem spraw dotyczących Pikniku. Wszystko się zmienia na Górze Żar i jak czytają co może być a co nie to masakra. Życzę owocnej pracy nad Karasiem. Może zdążysz na Żar w Lipcu 2017? trochę przy okazji-jeśli to możliwe to żar 2017 nie 9-10 lipiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 22 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 No i zaczęło się , postanowiłem zrobić z tego co mam kopyto do formy . Na pierwszy ogień poszła cała kabina do kosza , nie trzymała wymiarów teraz robię nową. Ciąg dalszy prac nad kabiną Kształtowanie z pianki poliuretanowej skończone teraz tylko oblaminować i poszpachlować W międzyczasie jak stygła pianka na kabinie zająłem się ogonem i miejscem mocowania atatecznika pociomego 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Trochę wolnego czasu i troszkę roboty do przodu , ale nie buduję tylko poprawiam to co zepsute Kabina zalaminowana i poszpachlowana Statecznik poziomy do przeóbki należało wyciąć to co było i stworzyć na nowo Centropłat wlaminowany na stałe Długi czas zastanawiałem się jak pokryć kadłub i skrzydła , chciałem blachą aluminiową drukarską ale jest za sztywna no i znalazłem w magazynku stare rękawy kominiarskie . Jest to grube aluminium 0,5 mm ale za to bardzo miękkie co za tym idzie można go bardzo łatwo dopasować do obłych kształtów . Tylko wymaga trochę pracy aby to wyprostować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Irku, no widzę że robota ruszyła. Do pokrycia możesz również użyć folii flitemetal - http://www.flitemetal.com/ Mam zamówioną, spodziewam się przesyłki w ciągu 2 tyg. Jak przyjdzie mogę Ci podesłać kawałek na próbę. Jaki motorek przewidujesz do Karasia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Właśnie widziałem w twoim wątku przyznam że fajna rzecz tylko chyba droga co ? Ja muszę ciąć koszty jak tylko mogę bo koszty zrobienia formy mnie dobrze pociągnął a w tym przypadku nie muszę liczyć się z wagą . Co chodzi o silnik to myślałem o wstawieniu Zenoach-a 60 cm z przekładnią bo zależeć mi będzie na wolnych obrotach żeby latał realistycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Witam Zenoach ? proponował bym inną 60-tke nawet taniej kupisz coś markowego i będzie lżejsze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Na pierwszą linię do kosza poszła kabina była tak nie wymiarowa że nie dało rady naprawić tego Następny problem i to poważny to źle osadzone stateczniki poziome , należało je przenieść do tyłu o 5,5 cm Nie wspomnę już o tym że zawiasy na usterzeniu pionowym trzeba było zrobić od nowa Wykonałem też od podstaw stateczniki poziome 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Nadszedł czas na zrobienie poszycia z blachy aluminiowej , No i te cholerne nity 2/3 pracy nad modelem to nitowanie. Myślę że efekt końcowy będzie super. Jak na razie to sporo pracy przy odwzorowaniu podziału blach i przyklejeniu każdej z osobna ale jak widzę super efekt to aż chce się bawić z tym oklejaniem . Zdjęcie wstawię w innym terminie bo jest jakiś problem i nie chce się załadować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Podkanowicz Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Jejku jejku a ja czekam na zdjecia jak nazbawienie!!!!!! pozdrawiam i milej pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Nadszedł czas na zrobienie poszycia z blachy aluminiowej , No i te cholerne nity 2/3 pracy nad modelem to nitowanie. Myślę że efekt końcowy będzie super. Jak na razie to sporo pracy przy odwzorowaniu podziału blach i przyklejeniu każdej z osobna ale jak widzę super efekt to aż chce się bawić z tym oklejaniem . Zdjęcie wstawię w innym terminie bo jest jakiś problem i nie chce się załadować. Pokombinuj z wagą zdjęcia, bo jak widać jeszcze problem nie został usunięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Pokombinuj z wagą zdjęcia, bo jak widać jeszcze problem nie został usunięty.Nie zrozumialem co masz na mysli z tym kombinowaniem wagi , mozesz mi to jasniej wytlumaczyc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Irek ,chodzi o rozmiar fotki -mniejsza "mniej waży" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Aaaaaaaaaaaaa stary jestem i glupi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 No to bedziemy mieli prawdziwy kolor jakim byl malowany Karas ponizej tresc co odpisali mi panowie z muzeum 2wojny swiatowej w Gdansku RE: Ster Karasia Od: Adam Żymła 12:41 Szanowny Panie Ireneuszu, Po rozmowie z kierownikiem nie widzimy przeciwskazań do takiego badania – nam oczywiście taka wiedza również się przyda. Istnieje jedynie kwestia czysto techniczna – czy jest Pan w stanie samodzielnie i bezinwazyjnie pobrać laserowo takową próbkę? Czy ma Pan odpowiednie przyrządy pomiarowe i jeśli tak to jakie? Aktualnie mamy zmianę na stanowisku konserwatora – stąd ewentualne badanie będzie możliwe najwcześniej na przełomie marca/kwietnia, tak by nowa Pani konserwator mogła być obecna przy badaniu. Z poważaniem, Adam Żymła Specjalista ds. zbiorów Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku pl. Władysława Bartoszewskiego 1 80-862 Gdańsk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi