Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Sage Opublikowano 26 Grudnia 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 26 Grudnia 2021 Ahoj, Pomimo śniegu, wiatru, temperatury poniżej zera, 2giego dnia Świąt, pełnych brzuchów, postanowiliśmy spotkać się z Piterkiem na polu. Tak żeby zrównoważyć tą piankę powyżej, mała zajawka tego nad czym pracuje nasz kolega Tadzik . Na koniec, już chyba tradycyjnie, 2 fotki zimowego Sopotu. 6
sp350D Opublikowano 27 Grudnia 2021 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Piękne zdjęcia gratuluję... ja nie mam dość zapału żeby latać na mrozie. 1
Tommy 54 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Opublikowano 27 Grudnia 2021 57 minut temu, sp350D napisał: Piękne zdjęcia gratuluję... ja nie mam dość zapału żeby latać na mrozie. I nie tylko Ty ?
mihu Opublikowano 29 Grudnia 2021 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Fajny film! Nie wiedziałem, że skalę 1:1 też się z gumy strzela - to się dowiedziałem
Krzysiek67 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Strzela się, strzela. Stary film z Żaru, widać strzelanie i wogóle fajne widoki, szkoda że bez dźwięku. A na filmie załączonym przez Piotra to jest wyciągarka, a nie strzelanie z gumy, chyba że coś przeoczyłem podczas oglądania. Obejrzałem jeszcze raz, faktycznie jest tam strzał z gumy, ale chyba taki bez udziału ludzi, którzy w momencie strzału naciągają gumę. 2
dyra63 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Cześć. Wracając do zdjęć z niedzieli to myślałem z początku ,że budowana jest Cessna 195 ale coś mi nie pasowała ta deska przyrządów ,to raczej Stinson Reliant -zapowiada się fajny górnopłat z pięknym dźwiękiem silnika. Pozdrawiam Adam.
Sage Opublikowano 30 Grudnia 2021 Opublikowano 30 Grudnia 2021 13 godzin temu, dyra63 napisał: Cześć. Wracając do zdjęć z niedzieli to myślałem z początku ,że budowana jest Cessna 195 ale coś mi nie pasowała ta deska przyrządów ,to raczej Stinson Reliant -zapowiada się fajny górnopłat z pięknym dźwiękiem silnika. Pozdrawiam Adam. Adam, dokładnie tak jak napisałeś, Stinson Reliant w wersji SR9F, taki powietrzny Cadillac. Poniżej zdjęcia samolotu na którym wzoruje sie Tadzik budując swoją półmakietę, zaczerpniete ze strony: https://rareaircraft.com/sales/aircraft-for-sale/antique/stinson-sr-9f-reliant/ U Tadzia będzie więcej czerwieni. Za podstawę posłużył ARF od CY models, rozpiętość 3 mtr. Zapowiada się naprawdę świetna półmakieta. Jesteśmy z Tadziem umówieni po Nowym Roku. Jeśli pozwoli zrobię parę fotek i się nimi tu podzielę. Oblot planowany na Maj. Już nie mogę się doczekać żeby obfotografować model na pasie startowym i chwilę póżniej w powietrzu . W takim razie jeszcze kilka fotek z 'umakietowiania' ARF'a 3
jarek996 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Opublikowano 30 Grudnia 2021 W dniu 26.12.2021 o 18:54, Sage napisał: pełnych brzuchów Trzeba bylo pojsc POPEDALOWAC ?
Sage Opublikowano 30 Grudnia 2021 Opublikowano 30 Grudnia 2021 24 minuty temu, jarek996 napisał: Trzeba bylo pojsc POPEDALOWAC ? Popedałowałem też .
dyra63 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zapowiada się na piękny i ogromny model, widać że właściciel ma smykałkę do szczegółów .Ciekawy jestem również jak będzie się sprawował silnik ,w dalszym ciągu to jeszcze nowość na naszym podwórku ale asortyment jest bardzo bogaty. Powodzenia w oblocie a przy okazji udanego modelarsko przyszłego roku dla całej Waszej ekipy.
Sage Opublikowano 31 Grudnia 2021 Opublikowano 31 Grudnia 2021 W dniu 31.12.2021 o 09:08, dyra63 napisał: Zapowiada się na piękny i ogromny model, widać że właściciel ma smykałkę do szczegółów .Ciekawy jestem również jak będzie się sprawował silnik ,w dalszym ciągu to jeszcze nowość na naszym podwórku ale asortyment jest bardzo bogaty. Powodzenia w oblocie a przy okazji udanego modelarsko przyszłego roku dla całej Waszej ekipy. Jesli chodzi o silnik i jego eksploatację to chciałbym wkrótce rozpocząć nowy wątek jemu poświęcony w odpowiednim dziale. Sam też rozważam UMS R5 180cc pod swój nowy projekt. Adam, dziękuje w imieniu naszej całej ekipy za życzenia. Ja również życzę wszystkiego najlepszego, przede wszystkim zdrowia, w nadchodzącym Nowym Roku Tobie i Kolegom zaglądającym tu do naszego trójmiejskiego wątku. PS Jeszcze najświeższe zdjęcie z wczoraj od Tadzika Nie za wiele przedstawione zdjęcia pokazują ... takie budowanie napięcia. Sam więcej nie widziałem. 4
Sage Opublikowano 3 Stycznia 2022 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Z cyklu, fajny film dziś widziałem. Koloryzowane stare fotografie z przedwojennej Bezmiechowej. 3
Krzysiek67 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Ale fajne, chciałoby się mieć jakiś wehikuł czasu, żeby móc się cofnąć w tamte lata, zobaczyć to wszystko na własne oczy, poczuć tamten klimat...
Sage Opublikowano 3 Stycznia 2022 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Taki wehikuł czasu to byłby cud ... Zawsze jak jestem z modelem w Bezmiechowej, czy jadąc na rowerze pasmem Żukowa, widzę oczami wyobrażni tych wspaniałych ludzi, pionierów polskiego szybownictwa, te nowatorskie polskie drewniane konstrukcje. Powraca wtedy pomysł zbudowania czegoś z oferty Old Gliders i próby zmierzenia się z kilkoma jescze dostępnymi miejscami między Ustjanową a Gromadzyniem. PWS 101 w skali 1:3 z Old Gliders to mógłby być taki wehikuł czasu. Kto wie, kto wie . Zdjęcie modelu PWS 101 ze strony Old Gliders. 1
jarek996 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Opublikowano 4 Stycznia 2022 10 godzin temu, Sage napisał: Ile razem jak jestem z modelem w Bezmiechowej, czy jadąc na rowerze pasmem Żukowa zawsze widzę oczami wyobrażni tych wspaniałych ludzi, pionierów polskiego szybownictwa, te nowatorskie polskie drewniane konstrukcje. Powraca wtedy pomysł zbudowania czegoś z oferty Old Gliders i próby zmierzenia się z kilkoma jescze dostępnymi miejscami między Ustjanową a Gromadzyniem. Wtedy moglbys pokonac pasmo na "old bike" , zeby juz WSZYSTKO pasowalo : 3
robas69 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Jarek, ale dla tego PWSa to jeszcze trzymetrowa przyczepka?.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Krzysiek67 Opublikowano 5 Stycznia 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 5 Stycznia 2022 Cześć Za namową Piotra "Sage" wstawiam tutaj, aby trochę ożywić nasz trójmiejski wątek. Dawno temu zachciało mi się jakiegoś modelu i przeglądając oferty natrafiłem na model Harmon Rocket z firmy Seagull, spodobał mi się bardzo, ale nie było funduszy, dopiero w ubiegłym roku znalazło się trochę kasy i model we wrześniu został zakupiony. Z budową musiałem jednak poczekać, bo w międzyczasie nasz drugi kolega Piotruś zapytał czy spróbuję zrobić coś z Jego Piperkiem, który po awarii serwa wysokości spotkał się z matką Ziemią. Nieświadomy tego w jakim stanie jest pacjent obiecałem że spróbuję. Jak zobaczyłem zwłoki to powiem szczerze że trochę się podłamałem, ale postanowiłem ożywić delikwenta?. Postanowiłem zostawić tył i odbudować przód do krawędzi spływu, reszta modelu poza niewielkim uszkodzeniem jednego spływu u nasady i klapy ocalała. Zamieszczam tu parę fotek z odbudowy, a potem przejdę do Harmona. A teraz przechodzę do Harmona. Model według mnie wykonany bardzo fajnie, jedynie owiewka silnika mogła by być zrobiona trochę dokładniej, ale wszystko się dopasuje?. Długo zastanawiałem się nad napędem (oczywiście spalina), w końcu wybór padł na takie serducho. Powoli zacząłem wszystko składać i dopasowywać, na razie tylko to co jest w zestawie plus silnik, bo reszty wyposażenia jeszcze nie ma. Zostały wklejone stery i lotki, a następnie całe usterzenie do kadłuba, złożyłem też podwozie, wyciąłem w masce otwory na pokrywy zaworów silnika (trochę ciężko trafić z umiejscowieniem, ze względu na obły kształt maski w tym miejscu) otwory wyszły trochę większe niż przewidywałem, powiększyłem też trochę boczne wloty w masce, mam nadzieję że nie będzie problemów z chłodzeniem, jeszcze otwór pod wyjście tłumika i owiewka kabiny. Z dalszymi pracami muszę poczekać do czasu zakupu reszty wyposażenia. A teraz z niecierpliwością czekamy abyś Ty Piotr pochwalił się co tam z Bieszczad fajnego przywieziesz? 9
jarek996 Opublikowano 5 Stycznia 2022 Opublikowano 5 Stycznia 2022 21 godzin temu, Krzysiek67 napisał: czy spróbuję zrobić coś z Jego Piperkiem, który po awarii serwa wysokości spotkał się z matką Ziemią. Nie wiem dlaczego , ale moj ( identyczny ) tez sie spotkal z matka Ziemia . Moze chcialbys go naprawic ? Zdaje sie , ze nie wyrzucilem jeszcze resztek ( tez glownie uszkodzenia kadluba ). Jutro bede na "modelarni" i zobacze czy go jeszcze mam. Jesli tak , to jest TWOJ ( jesli chcesz oczywiscie ). Pozdrawiam ; Jarek P.S. Harmonem mozesz latac ostro i lamac skrzydla . Mam chyba kompletne po moim ?
Krzysiek67 Opublikowano 5 Stycznia 2022 Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zawsze można spróbować, może uda się go jeszcze wskrzesić?, jakbyś miał Jarku jakieś fotki denata, to podeślij.
Rekomendowane odpowiedzi