Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powinno się zmieścić.Może lekko dotykało do maski w poprzednim kadłubie. Muszę zajrzeć do szczątków czy tam dawałem jakiś dystans.

No trochę już przeżyło to serwo. Działa dobrze. Potrafi trochę drgać ale w locie się uspokaja :P Ale to też zależy od naciągu linek. 

Opublikowano

Ja chwilowo stanąłem z budową.

Mam cały ogon i praktycznie cały kadłub, i zabrałem się za złożenie skrzydła na nowych rurach, niestety po złożeniu skrzydła okazało się że mam 3 żeberko w obu skrzydłach przez pomyłkę źle wycięte.

Nie mam wyciętego otworu w trzecim żeberku na rurę węglową, pierwsza myśl była taka że od drugiego żeberka odrysuję sobie otwór i go wytnę, ale Krzysztof powiedział że wyśle nowe żeberka razem z kabinką i dźwigniami.

To poczekam na przesyłkę bo i tak nie mam rury węglowej więc nie mogę bez tej rury zrobić kartonowych kieszeni, i tym sposobem stoję z robotą bez tej rury.

Rurę zamówię 10 sierpnia i jak przyjdzie to zacznę walczyć z tym skrzydłem.

Kurcze Krzysztof chciał mi żeberka kabinkę i dźwignie przywieść na piknik do Kraśnika, ja czekałem na ten piknik od wiosny, nawet już z dwa miesiące temu załatwiłem sobie zastępstwo w pracy abym mógł spokojnie pojechać.

Ale  jestem miłośnikiem jednej z ras psów , to moje takie drugie hobby, a te moje dwa psiaki to moje oczko w głowie i tak wyszło że w piątek przyszły na świat szczeniaki , a są takie upały że nie mogłem zostawić suki z małymi gdy trzeba podawać jej zastrzyki leki itp, i ze względu na pieski odpuściłem piknik w Kraśniku.

I tym sposobem nie mam maski żeberek i dźwigni,.

A oglądałem zdjęcia z Kraśnika i szkoda mi jak diabli , piękna impreza i bajeczna pogoda.

Wracając do modelu, chcę kupić rurę węglową ale nie do końca wiem jaką średnicę, otwór w żeberkach ma 29mm nawet z hakiem, czy mam kupić rurę 28mm? 

Opublikowano
Wracając do modelu, chcę kupić rurę węglową ale nie do końca wiem jaką średnicę, otwór w żeberkach ma 29mm nawet z hakiem, czy mam kupić rurę 28mm?

Ja mam 28mm. Zawsze możesz kilka warstw klaru położyć żeby zmniejszyć tolerancję.

Opublikowano

Ten milimetr z kawałkiem to pewno miejsce na kieszeń ;)

Gdzie można kupić rurę węglową o takiej średnicy? W modelarskich raczej nie widziałem.

Opublikowano

Fajnie,że dostałeś te rury. Ja też dostałem rurkę tą z Alledrogo i pasuje idealnie do moich stateczników.

U mnie trochę do przodu. Czekam na śmigło,zawiasy do kierunku (przy krecie część się wyłamała) i zbieram kasę na kabinkę i maskę.

Waga do lotu będzie jakieś 6,80kg (skrzydła,stateczniki,kierunek-ori goldwing).

Witam,

trochę spóźnione ale polecam takie śruby do mocowania serw i nie tylko. Komfort  używania bez porównania większy w porównaniu do "krzyżaków". Jak pawie wywaliłem dziurę w folii jak mi się krzyżakowy śrubokręt omsknął to przesiadłem się na imbusy.

post-7590-0-58869700-1502051255_thumb.png

Opublikowano

Mam problem z rurą węglową 28mm.

Nigdzie nie mogę takiej znaleźć .

Znalazłem ją tylko w dwu sklepach , ale w żadnym nie jest dostępna.

Ktoś wie gdzie taką rurkę 28mm można kupić?

Opublikowano

Ops przepraszam, jak napisałem z miesiąc temu szukałem i było tego sporo, więc na szybko podałem adresy nie wgłębiając się w opis, ale z tego widać, że są okresy obfitości i braków.

Opublikowano

Do sklepu z linku Kuby dzwoniłem i niestety rury 28mm nie ma.

W radio-modele tez nie ma na stanie.

A w rc scorpio specjalnie założyłem sobie konto aby kupić tą rurę, ale niestety też rury brak na stanie, po za tym rcskorpio nie odbiera telefonu.

No i tym sposobem nie mam rury i nie mam jej gdzie kupić :(

Opublikowano

Więc dzwoniłem do carboncenter i rura 28x26 kosztowała by około 250zł, i to by była taka rura ze ścianką plecioną.

A moga zrobić rurę 28x24 i włókna ułożone wzdłuż , i taka rura kosztowała by 217zł.

Ja bym też był za rura duralową , ale Krzysztof cos wspominał że miał rurę aluminiową i ugięła mu się , to zacząłem sie rozglądać za węglem , no i na razie z węglową mam problemy :)

Opublikowano

Nie kombinuj, poszukaj w PL. Płaciłem 130zł za rurę carbon. Miałem też zwykłą aluminiową (nie duralową) i normalnie się latało i kręciło akro. Jak chcesz to pójdę i poszukam tej rury. Pamiętam,że zapierałem się o nią o futrynę drzwi i nic się nie ugięło.Także chyba podczas lotu czy lekkiej akrobacji nie ma większych sił niż ponad 80kg zaparte na rurze :D

Opublikowano

Ciężko powiedzieć jak model będzie latał, sporo czasu mu poświęcę więc raczej nie przewiduję jakichś dzikich harców , szczególnie na niezbyt dużej wysokości.

Ale z własnych obserwacji wiem że jak model jest wysoko to ja wtedy jestem bohater i pozwalam sobie na wszystko , model poddaję dużym obciążeniom i stąd pomysł z rurą węglową.

Krzysztof na pikniku wykonywał figurę, nie wiem jak się nazywa ale ogromnie mi się podobało , oczywiście będę próbował i ja.

I tak jest zawsze jak coś zobaczę i mi się spodoba to staram się dojść, jak ,co i z czym i trochę ćwiczę.

A wiadomo co będę chciał opanować jak już będę miał ten model? dla tego wolał bym mieć ten dźwigar zdrowy.

A ta rura co Grzegorz zaproponował to jest aluminium PA6 ? jeśli tak to bym ją kupił.

A jak nie to trzeba czekać aż może coś węglowego pojawi sie w sklepach.

Tomek a ty piszesz że możesz poszukać rury węglowej? czy aluminiowej?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.