Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jak widzę wybrałem zły dzień :), dzis była ładna pogoda.

Choć mój piknik w kraśniku nie do końca był po myśli , bo pogoda pogodą, ale model mi zajoba łapał.

Mx-a nie miałem , może nawet to i dobrze , bo edge elektryczny ledwie przeżył , elektryka szalała , model podczas normalnego lotu w ułamku sekundy odwracał się na plecy i grom wie co jeszcze wyczyniał.

Dziś na przydomowym lotnisku, wylatałem 3 pakiety i wszystko było OK.

Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło , Mx cały , wszyscy żyją ( bo gdybym nim poleciał na swoim radiu) to wcale nie jest pewne że model by nie został uszkodzony (i nie tylko model).

A ja się przekonałem że pora się rozstać ze swoim starym radiem fly sky i6, i zakupić cos lepszego.

Jak narazie czaję się na nowe ze sklepu radio Spektrum, i najprawdopodobniej kupię DX6 , bądź DX8,  chyba że do 1500zł znajdzie się nowy dx9 ale z odbiornikiem, zakupu dokonam zimą, bo latanie pomiędzy ludźmi obecnym radiem jest zwyczajnie niebezpieczne.

Opublikowano

Kłopot w tym że sie nie znam , podobno spektrum robi dobre radia, menu podobno jest intuicyjne, linku nie zrywa, moje obecne to koszt około 190zł , Spektrum dx8 to prawie 1500zł , kurcze to wydam półtora tysiaka i kupię taką samą padaczkę jak mam?

Opublikowano

To może coś innego:

FrSky, Jeti lub Hitec

FrSky ma sporo czujników i dodatków ale cena nie zabija jak ma to miejsce przy Jeti. - Latam obecnie na FrSky.

Na Hitec Optic 6 przelatałem z połowę swojego modelarskiego życia i nigdy mnie nie zawiódł, minus to dość drogie odbiorniki 

Jeti jak dla mnie ma wszystko drogie  :Pale podobno (nie miałem) super hiper wypaśne i link tak mocny jak polityk trzymający się koryta - czyli jest nieźle  ;)

https://77hobby.pl/aparatury-rc-c-1_2.html

http://www.jetimodel.com/en/katalog/Transmitters/

https://hitecrcd.com/products/aircraft-radios-receivers-and-accessories

Opublikowano

A może graupner ? Ja używam od roku i nie miałem żadnych problemów. Wcześniej latałem na hitecu i skasowałem dwa modele przez utratę sygnału. Graupner ma trochę skomplikowane menu i trzeba się go trochę dłużej uczyć ale odbiorniki ma stosunkowo tanie i pewny link.

Opublikowano

Wymieniasz radio na takie same tylko ciut inne,

Bez sensu!

Od kiedy to Fly sky to Spektrum ?

Zgadzam się, że jeśli już wymieniać to na aparaturkę o trochę większych możliwościach (apetyt rośnie w miarę jedzenia :) ).

Znam/znałem wiele osób latających na Spektrumach i jakoś nie widziałem/słyszałem aby to była słaba firma i produkowała badziewne, niegodne zaufania radia. Co do ergonomii to oczywiście kwestia gustu, co kto lubi, ale są to dość przyjazne aparatury. 

Natomiast warto też rozważyć firmę o której wspomniał Piotr, czyli system FrSky i Taranisa lub nieco większego Horusa. Ja osobiście latam od lat na Jr-erze (rewelacja), ale ze względu na brak telemetrii zacząłem się przyglądać tym dwóm nadajnikom. Opinie od osób, które w tym systemie latają są bardziej niż pozytywne, a stosunek możliwości do ceny chyba najlepszy wśród wszystkich producentów.

Opublikowano

Zastanawiałem się nad Futabą i Spektrumem,  Futaba wydaje sie mniej intuicyjna w obsłudze a Spektrum robi wrażenie przyjaznego i stąd wziął się pomysł na zakup radia spektrum.

Co do samego radia nie mam jakiś wymagań, jak dla mnie każde radio włącznie z fly sky i6 posiada wystarczającą ilość opcji , ja używam rewersów , expo, i ograniczenia wychylenia serwa (łatwo ustawić serwo gazu) i to wszystko , kiedyś w małych piankolotach jeszcze używałem mixera.

Chciał bym kupić radio z pewnym linkiem gdzie nie ma mowy o zrywaniu połączenia czy o sytuacji jak miała miejsce w Kraśniku.

Jeden z kolegów powiedział że kanciasto latam , nie mówię że nie bo manewruję agresywnie, ale nie wiedział o co chodzi.

Ale sytuacja wyglądała tak jak by mi co chwilę ktoś szarpał drążkami we wszystkie możliwe strony i w takiej sytuacji ciężko o jakiś zaplanowany przelot.

Chciał bym trwałe niezawodne radio , z pewnym linkiem , a co do kanałów to na chwilę obecną używam pięciu i nic nie wskazuje na to aby mi było potrzebne więcej, więc wydaje mi się że 8 kanałowe radio będzie ze sporym zapasem.

I teraz to już sam nie wiem jakie powinienem radio kupić.

Opublikowano

Przeszedłem niedawno z i6 na futabe 14sg, ogarnąłem ja w 3 godziny tak więc bez problemu z tym. Jeśli chodzi o odczucia to niebo a ziemia. Na futabe odczucie bardziej precyzyjnego sterowania. Menu na pierwszy rzut oka skomplikowane, ale napisałem po 3 godzinach ogarnąłem a wcześniej najbardziej zaawansowana aparatura jaką miałem to i6.

Opublikowano

O wyższości systemów Nikona nad Canonem" i odwrotnie było już chyba trochę wątków... :)
Każdy zazwyczaj lubi swoje, bo inaczej nie korzystałby z danej marki.

Dorzucę trzy zdania n.t. Spektrum: od wielu go używam i nigdy nie miałem problemów z zasięgiem. Menu jest też rzeczywiście bardzo intuicyjne.
Kilka innych zalet by się jeszcze znalazło, niemniej z minusów mogę wymienić np. drogie (oryginalne) odbiorniki.

I pomimo tego, że osobiście bardzo mi pasuje Spektrum - jeśli myślisz o relatywnie niedrogim sprzęcie, to wcale nie kierowałbym Cię w stronę tej marki.
Gdybyś np. wydał kasę na kupno fajnej aparatury i jednocześnie budżet wymusiłby na Tobie używanie w dużych modelach odbiorników z Chin, to chyba nie byłby to najlepszy pomysł.

Rozważ ile chcesz rzeczywiście wydać, ile masz modeli (a więc koszt odbiorników), poczytaj wątki poświęcone systemom oraz rzeczywiste opinie użytkowników danej marki i wtedy będziesz nieco bliżej decyzji.

Opublikowano

Użytkowanych modele będzie 3szt, extra 260 32ccm, jest uszkodzona nikt jej nie kupił więc zacząłem naprawę i zostanie naprawiona i w przyszłym sezonie może z dwa razy poleci.

Edge 540 1420mm , model konstrukcyjny kryty pianką epp, lata bardzo intensywnie nie ma dnia by nie latał.

No i Mx-2 , model nie lata codziennie, raz dwa razy w tygodniu ale za to godzinami , tych mx-ów będę miał dwa ale dwoma na raz i tak nie polecę więc jeden odbiornik wystarczy na dwa modele, szczególnie że jak nowy będzie faktycznie dużo lżejszy to stary pójdzie na stojak i będzie modelem awaryjnym i albo poleci w przyszłym sezonie albo i nie.

Na radio wolał bym wydać (na początek z jednym odbiornikiem) 1000zł ale jak wydam 1500zł to tez przeżyję , ale 1500zł na radio to raczej max.

No i na moje potrzeby 8 kanałów jest mocno na wyrost , więcej nie potrzebuję , ale największym priorytetem jest pewny link.

Opublikowano

nie dramatyzował bym aż tak z tą ceną odbiorników spektrum

to bardziej psychologiczny aspekt ceny chińskich odpowiedników typu lemon albo orange i chamskich podróbek wyglądających jak spektrum w stosunku do oryginału

Opublikowano

Czy drogo, czy tanio to kwestia indywidualnego budżetu domowego - nie zakładam po prostu, że wszyscy mają jednakowy  :)

Osobiście do dużego modelu nie wrzucałbym odbiornika Spektrum przeznaczonego do parkflyera, czyli bez chociażby jednej satelitki

To co wyszukałem w lokalnym sklepie:

AR6200 (i to nie DSMX tylko DSM2) kosztuje ok 290 PLN
AR7010 (również DSM2) 388 PLN
AR8000 - nie znalazłem

AR9020 (DSMX) 529 PLN

Używam i będę używał Spektrum, po prostu piszę że dla mnie te odbiorniki tanie nie są.
Chciałem żeby Wiesław dopasował ceny do swoich wymagań i takie było moje przesłanie.

Opublikowano

Kurcze tanio nie jest :(.

O ile sam zakup radia jest wydatkiem to jeszcze zakup odbiornika ciągnie za sobą nie małe koszty ,a pasowało by mieć chociaż dwa odbiorniki , bo tak na prawdę latam tylko dwoma modelami.

Nie mam pojęcia , do futuby widziałem odbiorniki kosztują coś około 200zł, to jest taniej, ale z drugiej strony nie kupuję odbiorników co miesiąc, jeden dostanę z radiem drugi gdzies dokupię i powinien byś święty spokój z radiem na lata.

Kurcze nie wiedziałem że zakup radia to taki kłopot będzie.

Opublikowano

Ostatnio ktoś chyba nawet sprzedawał odbiornik do Futaby za 80 zł może jeszcze go ma, poszukaj w giełdzie jak się zdecydujesz na Futabę. I swoją drogą lepiej wydać te 200zł np biorąc pod uwagę że pakuje się silniki za 1000zł plus reszta modelu to 200zł przestaje być dużą kwotą. Ogólnie sam nie mogę powiedzieć o Futabie za dużo jeszcze, napewno jest lepsza od i6 o niebo jak nie o dwa nieba. Znajomy użytkuję od roku i chwali sobie, ani razu nie miał problemu. Ja sprawdzając np zasięg Futaby w range test odchodząc 100 kroków nie ma problemu z łączem nawet gdy dam aparaturę praktycznie przy ziemi. 

Opublikowano

Andrzej świetnie to ujął a`propos Canona i Nikona, czy też szkoły otwockiej i falenickiej ;):)

Futaba niewątpliwie świetna firma, ale dla mnie kompletnie nieergonomiczna, usiłowałem się kiedyś jedną pobawić i się poddałem, nie byłem w stanie tego ogarnąć. Ale jak to w starym powiedzeniu ujęto, jedni wolą blondynki, a inni brunetki :)

Opublikowano

Miałem JR/Graupnera, miałem Spectruma a teraz mam Futabę. Myślę, że rozsądnie koledzy podpowiadają, żeby patrzeć na ceny odbiorników i akcesorii. Chociażby czujników do telemetrii. Tu Futaba wychodzi najdrożej. Zestawowy odbiornik 7008 kosztuje około 130 euro to jakieś 500-600 zł w sklepie w PL. Ktoś polecał Horusa. Tego 10S. Koniecznie z literką S. Miałem radio w rękach i trochę się pobawiłem i zrobiło na mnie bardzo dobre wrażenie. Szczególnie drążki na chyba 10 łożyskach bez potencjometrów. W tej cenie to wypas. Popytaj tych co latają na nim o wrażenia. Ja bym szedł w tym kierunku. No i fura niedrogich odbiorników i czujników do telemetrii w dobrej cenie

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.