kesto Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Lucjan, te klocki nr 1 i 2 to miejsca mocowania serwomechanizmów? Czy to znaczy, że na połówkę steru wysokości dasz 2 serwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Lucjan, te klocki nr 1 i 2 to miejsca mocowania serwomechanizmów? Czy to znaczy, że na połówkę steru wysokości dasz 2 serwa? Krzyśku , to są wzmocnienia pod zawiasy . Serwo napędu steru wysokości będzie w kadłubie , a popychacz z rurki węglowej napędza dżwignię steru. Dbam aby ogon był jak najlżejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 No to teraz wszystko jasne. Czekam na ciąg dalszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Dzisiaj trochę podłubałem. Taki oto zawias wykombinowałem, trochę z nim było roboty , a trzeba jeszcze trzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Witam zdradź tajemnice jak mocujesz dźwignie steru wysokości do rury ,sama żywica ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 No wydaje mi sie ze to troche lipny pomysl z tym mocowaniem na sama zywice , Lucjan wymysl cos innego bo szkoda modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Na razie dżwignia steru wysokości jest wstępnie chwycona. Wieczorem napiszę i pokażę na zdjęciach jak to będzie wyglądało docelowo . Do klejenia używam przemysłowego kleju o bardzo dużej wytrzymałości , Hysol firmy Loctite lub Multibond. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Wystarczy zrobić takie cóś . "Ó" czyli na rurce zamontować kawałek np pręcika węglowego by nie było okrągłe w miejscu mocowania dźwigni.Pręcik finalnie owinąć szklaną nitką dla pewności po założeniu dźwigni i CA na nić. Chyba czujesz o czym mówię ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 A z moich doświadczeń wynika, że jednak stery wysokości w większych modelach powinny być "pędzone" dwoma serwami. To kluczowe powierzchnie sterowe jeśli chodzi o bezpieczeństwo. A niech coś się wyklei, albo serwo padnie i mamy nowy Smoleńsk . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Ja bym zrobił z rurki mosiężnej dżwignie metalowe albo z płytki PCB i przylutować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Wystarczy chociaz wiem ze Lucjan waczy z waga ale tobedzie maly przyrost ,zastosowac w to miejsce pret weglwy i wyrezowac w nim rowek wzdluzny na umocowanie klina tak jak to sie robi np przy kolach pasowych i wowczas to wszystko wkleic na zywice A Wojtek ma racje nicnie jest tak wazne jak wysokosc bezpieczniej jest zastosowac dwa serwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Ja bym zrobił z rurki mosiężnej dżwignie metalowe albo z płytki PCB i przylutować Hmmm... lutować ale chyba na "twardo". Osobiście przerobiłem przypadek, że po trzech sezonach latania, lut miękki puścił i ledwo uratowałem model. A za prawdę powiadam Wam lutować potrafię, bo zawodowo się tym zajmuję. Wszystkiemu winne są te francowate drgania od silnika , razy ramię. Lucek to "stary wyga" i doskonale wie o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Dziękuję Kolegom za cenne rady i uwagi. Pokażę jak ja to zrobiłem: wewnątrz rurki węglowej o śr. 10mm o pogrubionych ściankach w miejscu mocowania dżwigien i na końcach rurki wkleiłem na żywicę twrde kołki drewniane.W nawiercone otwory o śr. 1,5mm wkleiłem stalowe kołki, następnie zalałem to wszystko klejem. Kiedyś robiłem próbę wytrzymałości połączenia klejowego , rozleciała się rurka a klej nie puścił. Ten klej jest bardzo mocny i jednocześnie elastyczny. Od lat wklejam do popychaczy rurkowych gwintowane końcówki do nakręcania snapów i jeszcze nigdy się nie wyklejiły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zdążyłem jeszcze dzisiaj popracować przy wysokości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zawiasy wklejone, wszystko spasowane . Mogę skleić połówki statecznika poziomego w całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Dzisiaj przymiarka statecznika poziomego W tym stanie statecznik waży 320 g. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Budowa idzie jak burza! Jestem pod wrażeniem. Będzie świetny model fajnego samolotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Budowa idzie jak burza! Jestem pod wrażeniem. Będzie świetny model fajnego samolotu Ciszy mnie że Ci się podoba. Ostatnio mam trochę mało czasu więc efekty takie sobie , ale zawsze coś do przodu. Po wklejeniu łącznika sterów wysokości, zablokowałem je prętami stalowymi śr.3mm. Popracowałem też trochę przy wzorcu statecznika pionowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 20 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Statecznik pionowy gotowy do formowania Mój pomocnik bacznie obserwuje mnie przy pracy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Kot piękny, a za nim piła taśmowa. Możesz zdradzić markę i czy jesteś zadowolony z niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi