kolekszy Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 Witam jestem ciekaw z jakich udogodnień korzystacie na lotnisku, jakie macie panele startowe . Interesuje mnie cały osprzęt z którego się korzysta. Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Tomek Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 Zbiornik paliwa 5l . I skrzynka z drobnymi narzędziami,plus Cs,plus przyspieszacz, a i w skrzynce cumowanie modelu do ziemi w postaci dużego 20cm gwoździa i kawała linki lub taśmy. Radio i baterie druga skrzynka . I tyle. A czasami tylko model, paliwo i radio. 1
Matijus Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 Ja mam dwie skrzynki praktycznie cały czas w aucie są. W jednej narzędzia imbusy, kombinerki, śrubokręty, świece, dodatkowe smigła, szmatka do czyszczenia modelu i aparatura (oczywiście odgrodzona od wszystkiego) wolę nosić więcej niż wracać po coś do domu z lotniska, a nie raz się przydało. A druga po makicie na panel startowy kable oraz akumulator (wszystko w tej jednej)
kolekszy Opublikowano 20 Września 2017 Autor Opublikowano 20 Września 2017 Patent z Makita ciekawy. Zapytam w bazarku może ktoś ma klasyczna do sprzedania. Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Marcin K. Opublikowano 20 Września 2017 Opublikowano 20 Września 2017 U mnie tak to wygląda. Z tyłu dorobiona półka na 2l paliwa. W środku elektryczna pompka paliwa, rozrusznik ze zintegrowanym pakietem 3s, zarnik z przedłużonym przewodem, śmigła, klucze... CA;) Panel zasilany z 3s 1000mAh, Osobiście, co sam poczne, to wymienię skrzynkę na model większa, w tej slabo się mieszcze. 12" smiglo bez problemu, ale 11" 3lopatowe to już problem;)
Tomek Opublikowano 20 Września 2017 Opublikowano 20 Września 2017 No i dlatego wole benzynki, bo mam z głowy rozruszniki, panele ,skrzynki itd. Tylko model, radio i kanister z paliwem:)
Marcin K. Opublikowano 20 Września 2017 Opublikowano 20 Września 2017 Ja tam lubię ten rytuał przedstartem:) W Dual Ace mam podgrzewacz pokładowy Zycior produkszion (mega super sprzęt! Polecam!) i do odpalenia silnika wystarczy mi tylko rozrusznik;) a elektryki fuj, jakoś tak całkowicie odstawilem napęd elektryczny. Wolę więcej polatac kosztem rytuału przedstartowego;)
majster222 Opublikowano 20 Września 2017 Opublikowano 20 Września 2017 A ja posiadam taką, własnoręcznie wykonaną ze sklejki 5mm Wypalcowane na androidzie
kolekszy Opublikowano 27 Września 2017 Autor Opublikowano 27 Września 2017 A ja posiadam taką, własnoręcznie wykonaną ze sklejki 5mm Wypalcowane na androidzie Jaki tam masz Aku? Moja samoróbka właśnie schnie. Jutro podzielę się co zrobiłem Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
majster222 Opublikowano 27 Września 2017 Opublikowano 27 Września 2017 Standardowa żelówka 12v 7Ah. Wypalcowane na androidzie
max6404 Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 Zapraszam do obejrzenia mojej krótkiej relacji. http://pfmrc.eu/index.php/topic/52548-skrzynka-startowa/?do=findComment&comment=554814
ahaweto Opublikowano 17 Listopada 2017 Opublikowano 17 Listopada 2017 Po dotarciu silnika benzynowego i pierwszych lotach modelu z tym napędem a co za tym idzie ciąganiu całego "majdanu startowego" w częściach ze sobą, dojrzałem do sprawienia sobie skrzynki startowej. W tym celu zakupiłem to http://www.nastik.pl/skrzynka-startowa-p-3298.html Jest to wyrób znanej firmy modelarskiej OldGliders z Chodzieży. Części składowe skrzynki są bardzo ładnie wycięte, wszystko pasuje i bez problemu na podstawie fotografii z opakowania można ją złożyć. Montaż zacząłem od pogrubienia (sklejenia z dwóch warstw sklejki) uchwytu skrzynki oraz sklejeniu szuflady. Użyłem do tego kleju Rakoll GXL-4 Plus zarekomendowanego przez samą firmę OldGliders w innym temacie. Dodatkowo w narożnikach położyłem spoinę pachwinową która wzmocniła wszystkie połączenia. Po pomalowaniu i naklejeniu stosownych naklejek skrzynka nabrała "rasowego" modelarskiego wyglądu. Myślę że z taką skrzynką startową na każdym modelarskim lotnisku będę uchodził za "prawdziwego weterana" napędu spalinowego
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ahaweto Opublikowano 1 Lutego 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 1 Lutego 2022 Skrzynka startowa z powyższego postu bardzo dobrze sprawdziła się. Jako że za młodu nie miałem możliwości użytkowania silników z zapłonem żarowym, spróbowałem nadrobić ten stracony czas. Kolega namówił mnie na silnik 4T. Tak mi się to spodobało że aktualnie mam ich cztery, dwa już w modelach a dwa chwilowo bez przydziału. I tutaj pojawił się problem ze skrzynką startową. O ile przy obsłudze silnika benzynowego wszystko było OK, to przy modelu z silnikiem żarowym już nie. Chodzi o zasilanie żarzenia świecy i rozrusznika z jednego źródła prądu. Oczywiście można użyć żarki ale zrezygnowałem z tego bo trochę niewygodne jak silnik jest zamontowany głowicą w dół a poza tym mam zrobione wyprowadzenia kabli od świec na boku kadłuba modelu. Przy posługiwaniu się rozrusznikiem zachodziło duże niebezpieczeństwo że kabel rozrusznika dostanie się w śmigło. Poradziłem sobie tak, że używam dwóch akumulatorów. Mniejszy ze skrzynki do żarzenia świecy i większy (od traktorka) do rozrusznika. I rok tak się "przemęczyłem". Nie było to wygodne. Osobno duży akumulator i rozrusznik i duża skrzynka. Postanowiłem to sobie usprawnić i tak powstał pomysł aby zrobić dwie mniejsze skrzynki startowe. Zima sprzyja naprawom i nowym pomysłom. Materiał to sklejka 4mm i przy pomocy wyrzynarki wszystkie elementy zostały wycięte. Gotowe ? Widoczne naklejki w bardzo wydatnym stopniu podniosły i tak już ogromne własności użytkowe obu skrzynek ? 5
RomanJ4 Opublikowano 2 Lutego 2022 Opublikowano 2 Lutego 2022 Ja mam typową skrzynkę z zestawu, z multifunkcyjnym (pompka, żarzenie, rozrusznik, woltomierz aku) panelem na klapce kieszeni w której typowy żelowy aku 12V https://www.gimmik.net/Panel_startowy__-_212-1,o,11097.html
Ares Opublikowano 4 Lutego 2022 Opublikowano 4 Lutego 2022 Moja skrzynka jest własnej konstrukcji ze sklejki 6mm : Akumulator żelowy 7Ah do zasilania panelu + kanisterek 2,5L
jarek996 Opublikowano 4 Lutego 2022 Opublikowano 4 Lutego 2022 W dniu 2.02.2022 o 11:53, RomanJ4 napisał: Roman , bimber tym silnikiem "cisniesz" ???
ahaweto Opublikowano 4 Lutego 2022 Opublikowano 4 Lutego 2022 ? no właśnie sam jestem ciekawy co Roman zbiera do tej butelki.
Ares Opublikowano 4 Lutego 2022 Opublikowano 4 Lutego 2022 38 minut temu, ahaweto napisał: no właśnie sam jestem ciekawy co Roman zbiera do tej butelki. Ja chyba wiem . Chłop nie chce chałupy zachlapać olejem to łapie ile może
merlin71 Opublikowano 4 Lutego 2022 Opublikowano 4 Lutego 2022 Resztki nie spalonego oleju, żeby nie zasmarkało wszystkiego dookoła... Pany już na dobre zapomnieli właściwości żarowych dwutaktów...?
jarek996 Opublikowano 4 Lutego 2022 Opublikowano 4 Lutego 2022 42 minuty temu, merlin71 napisał: Resztki nie spalonego oleju, żeby nie zasmarkało wszystkiego dookoła... Pany już na dobre zapomnieli właściwości żarowych dwutaktów...? My przeciez zartujemy ? Na szczescie spaliny nam NIEobce !!!
Rekomendowane odpowiedzi