kolekszy Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Witam jestem ciekaw z jakich udogodnień korzystacie na lotnisku, jakie macie panele startowe . Interesuje mnie cały osprzęt z którego się korzysta. Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Zbiornik paliwa 5l . I skrzynka z drobnymi narzędziami,plus Cs,plus przyspieszacz, a i w skrzynce cumowanie modelu do ziemi w postaci dużego 20cm gwoździa i kawała linki lub taśmy. Radio i baterie druga skrzynka . I tyle. A czasami tylko model, paliwo i radio. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Ja mam dwie skrzynki praktycznie cały czas w aucie są. W jednej narzędzia imbusy, kombinerki, śrubokręty, świece, dodatkowe smigła, szmatka do czyszczenia modelu i aparatura (oczywiście odgrodzona od wszystkiego) wolę nosić więcej niż wracać po coś do domu z lotniska, a nie raz się przydało. A druga po makicie na panel startowy kable oraz akumulator (wszystko w tej jednej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolekszy Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Patent z Makita ciekawy. Zapytam w bazarku może ktoś ma klasyczna do sprzedania. Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 U mnie tak to wygląda. Z tyłu dorobiona półka na 2l paliwa. W środku elektryczna pompka paliwa, rozrusznik ze zintegrowanym pakietem 3s, zarnik z przedłużonym przewodem, śmigła, klucze... CA;) Panel zasilany z 3s 1000mAh, Osobiście, co sam poczne, to wymienię skrzynkę na model większa, w tej slabo się mieszcze. 12" smiglo bez problemu, ale 11" 3lopatowe to już problem;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 No i dlatego wole benzynki, bo mam z głowy rozruszniki, panele ,skrzynki itd. Tylko model, radio i kanister z paliwem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Ja tam lubię ten rytuał przedstartem:) W Dual Ace mam podgrzewacz pokładowy Zycior produkszion (mega super sprzęt! Polecam!) i do odpalenia silnika wystarczy mi tylko rozrusznik;) a elektryki fuj, jakoś tak całkowicie odstawilem napęd elektryczny. Wolę więcej polatac kosztem rytuału przedstartowego;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster222 Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 A ja posiadam taką, własnoręcznie wykonaną ze sklejki 5mm Wypalcowane na androidzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolekszy Opublikowano 27 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 A ja posiadam taką, własnoręcznie wykonaną ze sklejki 5mm Wypalcowane na androidzie Jaki tam masz Aku? Moja samoróbka właśnie schnie. Jutro podzielę się co zrobiłem Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster222 Opublikowano 27 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 Standardowa żelówka 12v 7Ah. Wypalcowane na androidzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max6404 Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Zapraszam do obejrzenia mojej krótkiej relacji. http://pfmrc.eu/index.php/topic/52548-skrzynka-startowa/?do=findComment&comment=554814 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Po dotarciu silnika benzynowego i pierwszych lotach modelu z tym napędem a co za tym idzie ciąganiu całego "majdanu startowego" w częściach ze sobą, dojrzałem do sprawienia sobie skrzynki startowej. W tym celu zakupiłem to http://www.nastik.pl/skrzynka-startowa-p-3298.html Jest to wyrób znanej firmy modelarskiej OldGliders z Chodzieży. Części składowe skrzynki są bardzo ładnie wycięte, wszystko pasuje i bez problemu na podstawie fotografii z opakowania można ją złożyć. Montaż zacząłem od pogrubienia (sklejenia z dwóch warstw sklejki) uchwytu skrzynki oraz sklejeniu szuflady. Użyłem do tego kleju Rakoll GXL-4 Plus zarekomendowanego przez samą firmę OldGliders w innym temacie. Dodatkowo w narożnikach położyłem spoinę pachwinową która wzmocniła wszystkie połączenia. Po pomalowaniu i naklejeniu stosownych naklejek skrzynka nabrała "rasowego" modelarskiego wyglądu. Myślę że z taką skrzynką startową na każdym modelarskim lotnisku będę uchodził za "prawdziwego weterana" napędu spalinowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ahaweto Opublikowano 1 Lutego 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Skrzynka startowa z powyższego postu bardzo dobrze sprawdziła się. Jako że za młodu nie miałem możliwości użytkowania silników z zapłonem żarowym, spróbowałem nadrobić ten stracony czas. Kolega namówił mnie na silnik 4T. Tak mi się to spodobało że aktualnie mam ich cztery, dwa już w modelach a dwa chwilowo bez przydziału. I tutaj pojawił się problem ze skrzynką startową. O ile przy obsłudze silnika benzynowego wszystko było OK, to przy modelu z silnikiem żarowym już nie. Chodzi o zasilanie żarzenia świecy i rozrusznika z jednego źródła prądu. Oczywiście można użyć żarki ale zrezygnowałem z tego bo trochę niewygodne jak silnik jest zamontowany głowicą w dół a poza tym mam zrobione wyprowadzenia kabli od świec na boku kadłuba modelu. Przy posługiwaniu się rozrusznikiem zachodziło duże niebezpieczeństwo że kabel rozrusznika dostanie się w śmigło. Poradziłem sobie tak, że używam dwóch akumulatorów. Mniejszy ze skrzynki do żarzenia świecy i większy (od traktorka) do rozrusznika. I rok tak się "przemęczyłem". Nie było to wygodne. Osobno duży akumulator i rozrusznik i duża skrzynka. Postanowiłem to sobie usprawnić i tak powstał pomysł aby zrobić dwie mniejsze skrzynki startowe. Zima sprzyja naprawom i nowym pomysłom. Materiał to sklejka 4mm i przy pomocy wyrzynarki wszystkie elementy zostały wycięte. Gotowe ? Widoczne naklejki w bardzo wydatnym stopniu podniosły i tak już ogromne własności użytkowe obu skrzynek ? 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 2 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Ja mam typową skrzynkę z zestawu, z multifunkcyjnym (pompka, żarzenie, rozrusznik, woltomierz aku) panelem na klapce kieszeni w której typowy żelowy aku 12V https://www.gimmik.net/Panel_startowy__-_212-1,o,11097.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 4 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Moja skrzynka jest własnej konstrukcji ze sklejki 6mm : Akumulator żelowy 7Ah do zasilania panelu + kanisterek 2,5L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 4 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 W dniu 2.02.2022 o 11:53, RomanJ4 napisał: Roman , bimber tym silnikiem "cisniesz" ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 4 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 ? no właśnie sam jestem ciekawy co Roman zbiera do tej butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 4 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 38 minut temu, ahaweto napisał: no właśnie sam jestem ciekawy co Roman zbiera do tej butelki. Ja chyba wiem . Chłop nie chce chałupy zachlapać olejem to łapie ile może Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 4 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Resztki nie spalonego oleju, żeby nie zasmarkało wszystkiego dookoła... Pany już na dobre zapomnieli właściwości żarowych dwutaktów...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 4 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 42 minuty temu, merlin71 napisał: Resztki nie spalonego oleju, żeby nie zasmarkało wszystkiego dookoła... Pany już na dobre zapomnieli właściwości żarowych dwutaktów...? My przeciez zartujemy ? Na szczescie spaliny nam NIEobce !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi