Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Czy aparatury mają w swoim oprogramowaniu autotest?

Kupuje właśnie używanego FrSky'a X9D Plus i chciałbym go przetestować przy sprzedawcy bez modelu.

Opublikowano

Auto testu całego radia niema. W menu Ustawienia Radia są dwa ekrany do testowania drążków, trymerów i potencjometrów.

Tu fragment instrukcji:

Diagnostyka
Dwie następne strony służą do diagnostyki przełączników i wejść analogowych, pokazują one co
oprogramowanie radia odczytuje z klawiszy i potencjometrów. To jest pierwsze miejsce, do którego należy
się udać jeśli masz kłopot ze źle reagującymi drążkami / potencjometrami / przełącznikami. Jeśli coś tu jest
źle (niejednoznaczne centrowanie drążków lub odczytywanie punktów krańcowych, migotanie wartości,...) to
możesz być pewien, że problem jest związany ze sprzętem, a nie z błędną konfiguracją modelu.
Strona analogowa prezentuje także ustawienie kalibracji baterii. Powinno być ono prawidłowe od nowości,
ale jeśli nie, przesuń kursor do tego pola i skoryguj je tak aby wyświetlana wartość odpowiadała napięciu
mierzonemu woltomierzem na zaciskach baterii.

plOpenTXdlaFrSkyTaranis.pdf

• Lubię to 1
Opublikowano

Mam wielką prośbę do kogos z Krakowa o pomoc w przetestowaniu aparatury FrSky X9D Plus.

Mam ostatnie parenaście dni gwarancji i chciałbym wychaczyć ewentualne usterki :)

Tomku, to co opisałeś powyżej ja zrobie. Dzięki Ci za to i za instrukcje :)

Pomoże ktoś?

Opublikowano

A nie płynie do Ciebie nowa aparatura?

Poczekasz aż dopłynie to będziesz mógł obie porównać w działaniu na miejscu ;-)

Możesz wziąć ze sobą jakieś zasilanie do odbiornika i 8 sprawdzonych serw ;-) (tak naprawdę jedno wystarczy). Kupiłem kiedyś x8r, w którym okazało się, że nie działa 7my kanał.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Niestety z uzywanym Taranisem nie jest kolorowo. Musisz zrobic range test. Najlepiej uruchomic jakies jedno serwo i idziesz w dal, a druga osoba macha drazkami.

Mi niestety padl wewnetrzny modul XJT na plytce - po tym jak uszkodzila/naderwala sie antena od ciaglego skladania. Po uszkodzeniu zasieg byl na 30 m. Niestety to cichy zabojca - bo to sie dzieje bez zadnych wczesniejszych objawow. Tzn jednego dnia jest OK - a nastepnego bam i zasiegu nie ma. Radio normalnie dziala - ale po podlaczeniu miernika mocy do wlutowanego na nowo gniazda SMA mam 0.01mW... Teraz mam modul zewnetrzny.

Tzn ogolnie to trwaly sprzet i nic nie powinno sie z nim dziac. To tylko tak dla przestrogi.

Opublikowano

W menu jest sprawdzenie drążków i przełączników a w templates powinieneś mieć testservo.

Ustawiacz je na kanale od 1 do 8 i tuptuptup z odbiornikiem w pole. Apararura na balkonie. Jak serwo przestanie zmieniać swoje położenie to znaczy koniec linku.

Dla taranisa przy widoczności anten powinno to być ok 1,5km do 2km.

Opublikowano

A nie płynie do Ciebie nowa aparatura?

Poczekasz aż dopłynie to będziesz mógł obie porównać w działaniu na miejscu ;-)

Możesz wziąć ze sobą jakieś zasilanie do odbiornika i 8 sprawdzonych serw ;-) (tak naprawdę jedno wystarczy). Kupiłem kiedyś x8r, w którym okazało się, że nie działa 7my kanał.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Niestety albo stety juz nie plynie. Aparature kupilem uzywana i wczoraj sam sobie ja zaokretowalem i przyplynalem z nia do domu - czyli bylem po nia w Katowicach. 

Mam aparature iodbiornik wlasnie X8R.  Potrzebuje kogos z serwem i zasilaniem i dobra znajomoscia  FrSky X9D Plus.

Pomoze mi to ktos sprawdzic?

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.