merlin71 Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Kolega to chyba artysta-plastyk, czy coś w tym kierunku? Rysownik? Rzeźbiarz? No dobra, niech to będzie wicherek artystyczny, takiego chyba jeszcze nie było? Pomysł pokrycia balsą też może być, skoro już kolega upiera się przy swoim pomyśle. Pierwszy model to zawsze poligon doświadczalny a i tak każdy najlepiej uczy się na swoich błędach. Zresztą model i tak na pewno poleci. Wicherek zawsze lata Tylko tak sobie myślę że łatwiej już by było od razu wyciąć boki z balsy zamiast kleić te kratownice i później oklejać. A wagowo co by nie wyszło to będzie. Wicherek 25 może ważyć 2kg czy mniej a i 3 kg i więcej, i tak lata 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milo Majlo Opublikowano 5 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Kolega to chyba artysta-plastyk, czy coś w tym kierunku? Rysownik? Rzeźbiarz? Ciepło, ciepło Pomysł pokrycia balsą też może być, skoro już kolega upiera się przy swoim pomyśle. Pewnie polegnę na tym pomyśle, ale ... Pierwszy model to zawsze poligon doświadczalny I tak też to traktuję, bez spiny. Tylko tak sobie myślę że łatwiej już by było od razu wyciąć boki z balsy zamiast kleić te kratownice i później oklejać. Gdybym to wiedział na początku. Zawsze mogę usunąć część kratownicy i dzisiaj nad tym rozmyślałem Dziękuje za naprawdę ciekawą odpowiedź w tym wątku. Hobby jakie by nie było, to ma być przede wszystkim zabawą i sprawiać radość choćby kleiło się latające babole z podkładów do podłóg ( w tym akurat przypadku byle by latało i cieszyło autora) A więc wracając do tematu i zadawania pytań, bo w końcu po to stworzono fora Jaka jest różnica pomiędzy ustawieniem statecznika pionowego w tych dwóch wariantach na zdjęciach poniżej (pomijając oczywiście fakt iż jest to klasyka Wicherka [i bez tego nie jest Wicherkiem co niektórym się bardzo nie podoba] oraz pomysł autora na to aby cały tylny płat był sterem wysokości w czym ów ster poziomy by przeszkadzał). P.S Nie jedźcie po mnie za bardzo, jak coś to wszystko już mam spasowane z oryginalnym ułożeniem, po prostu ciekawość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milo Majlo Opublikowano 8 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Praca idzie powolutku do przodu. Tylni statecznik pionowy oraz poziomy oklejony w całości balsą, póki co waga poziomego ze sterem to 81g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milo Majlo Opublikowano 10 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Waga modelu bez skrzydeł i poszycia, z dwoma serwami i kołem ogonowym - 612g. Według zaleceń autora samolot powinien bez osprzętu ważyć w okolicach 1kg, mogę lekko przeciągnąć tą wagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Złap model w sc i zobacz ile trzeba dołożyć na dziob. Obyś się nie zdziwił... W tym przypadku dobrze ze przedłużasz przód modelu. Mniej olowiu będzie ci potrzebne;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milo Majlo Opublikowano 10 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Z tego co zdążyłem się zorientować, większość modeli wicherka ma problem z ciężkim tyłem i wyważaniem. Wcisnę ile się da na przód elektroniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Ale wiesz, ta większość to ma problem z wyważeniem, przy standardowo, lekko zrobionych statecznikach i sterach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milo Majlo Opublikowano 10 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Ale wiesz, ta większość to ma problem z wyważeniem, przy standardowo, lekko zrobionych statecznikach i sterach... Oryginalny statecznik poziomy z wicherka oklejony papierem japońskim z wagą oscyluje w okolicach 100g. Mój pokryty balsą i pomalowany już jest lżejszy o kilkanaście gram chociaż i tak wiem, że tył będzie na pewno cięższy i będę musiał wyważać pakietami oraz być może ołowiem z przodu. Przykładowo statecznik w Wicherku, który wykonał i dosyć obszernie opisał na tym forum Pioterek (http://pfmrc.eu/index.php?/topic/35718-zamiast-piperka-zr%C3%B3bmy-wicherka-25-ep/page-4) ważył skończony 106g chociaż był oklejany folią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Moj orginalny statecznik poziomy wazy 93g ale od Wicherka 50, a od 25 wazy 47g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milo Majlo Opublikowano 10 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Moj orginalny statecznik poziomy wazy 93g ale od Wicherka 50, a od 25 wazy 47g Pogratulować, naprawdę lekko wykonanego statecznika. Pamietasz może całkowotą wagę modelu 25 bez osprzętu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Ten statecznik Wicherka 50 ma profil plaskowypukly, to pozwala SC przesunac troche do tylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Pamietasz może całkowotą wagę modelu 25 bez osprzętu? mój wicherek 25 waży 1450g + pakiet 2200 4s = 1700g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Miłosz dobrze zrobiłes ze wydłużyles mu przód , wpakujesz wiekszy pakiet i spokojnie go wywazysz nawet bez pomocy ołowiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 większy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 większy... To walka z wiatrakami. Nigdy się nie nauczą i nigdy nie zawstydzą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Darek ,swędzi Cię coś ?? Mirek ,edytuj się bo porażka na całej linii... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Uwielbiam takich unoszących się honorem i proszących od razu o bana A idź sobie do Admina jak go tak bardzo chcesz . Niestety jakaś forma przywoływania do porządku musi być, czy tu czy na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi