Skocz do zawartości

Ułamana antenka w aparaturze Spektrum DX7EU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kupiłem od jednego z forumowiczów aparaturę taką, jak w temacie. Niestety dotarła do mnie z ułamaną anteną. Możliwe, że ułamała się w transporcie. Antena do tej aparatury już jest niedostępna. Mam pytanie - czy da się ją czymś zastąpić? Może z jakiegoś innego modelu aparatury pasuje? Myślę tez nad jej sklejeniem, ale wtedy będzie nieruchoma. Możecie coś podpowiedzieć?

Opublikowano

Pokaż zdjęcia w którym miejscu jest uszkodzona wspólnie coś wymyślimy :)

A skoro mowa o innej aparaturze, to tak wygląda antena z E-sky 4ch 2.4Ghz, i widzę że jest bardzo podobna do oryginalnej DX7EU. Ciekawe czy by podeszła bo uszkodzoną aparaturę ( najczęściej ze spalonym modułem nadawczym) można kupić za 20-30zł.

post-685-0-58758200-1529090159.jpg

post-685-0-52754700-1529090168.jpg

post-685-0-29280300-1529090175.jpg

Opublikowano

Podejdź i zapytaj w jakimś serwisie gsm, coś takiego można spotkać w routerach. Ale jakie one mają końcówki czy trzeba by było przerabiać nie wiem. 

Ps. chodzi o sam, plastik ;) 

Opublikowano

Ciekawe czy by podeszła bo uszkodzoną aparaturę ( najczęściej ze spalonym modułem nadawczym) można kupić za 20-30zł.

Oby te moduły nie paliły się przez (w uproszczeniu) złą antenę :-)

Opublikowano

Oby te moduły nie paliły się przez (w uproszczeniu) złą antenę :-)

Na szczęście nie ale swego czasu to była plaga, już nazbierałem kilka tych dziadowskich modułów na części :)

Opublikowano

No złamała się w głupim miejscu :( ja bym obstawiał na 5 opcji)

1. Tymczasowe usztywnienie w pion poprzez zastosowanie koszulki termokurczliwej + CA

2. Poszukiwanie apki e-sky na części (antena jest identyczna)

3. Dobór anteny od routera (od razu powiem że TP-Link odpada mam z niego antenę i jest niekompatybilna)

4. Poszukiwanie anteny oryginalnej

5. Przerobienie końcówki poprzez montaż pigtajla SMA + antena Wi-Fi

post-685-0-83934200-1529097820.jpg + post-685-0-07054300-1529097832.jpg

Opublikowano

i zawsze pozostanie pytanie -czy po zmianie anteny na inną będzie mieć nominalny  zasięg -czy ta inna antena będzie prawidłowo zestrojona z modułem  ? czy zasięg drastycznie nie spadnie ?  

proponowałbym nie kombinować -wyjąć środek z tej złamanej i tylko jakiś plastik  który to trzyma dopasować. wziąć samą obudowę z innej

-żadnych podmian całej anteny, żadnych przedłużek itp.  chyba, że jest się dobrym elektronikiem obeznanym i oprzyrządowanym w strojeniu wcz

• Lubię to 2
Opublikowano

Myślę, żeby na razie tę antenę po prostu skleić, ale wtedy będzie unieruchomiona. Jako, że jestem początkujący nie wiem, w jakiej pozycji powinna być umieszczona. Czy powinna być poziomo, pod kątem prostym do aparatury? Wydaje mi się, że powinna być w miarę możliwości równolegle do anteny odbiorczej. Anten odbiorczych jeszcze nie zamontowałem (mam odbiornik AR7000 z satelitą), ale chyba mają być poziomo, jedna wzdłuż modelu, druga w poprzek. Tak? Czy może pionowo (a wtedy antena nadajnika też powinna być pionowo)?

Opublikowano

W nadajniku antena powinna być skierowana do góry w odbiorniku  jedna do góry druga w lewo lub w prawo pod kątem 90 stopni czyli powinna leżeć.

Opublikowano

proponowałbym nie kombinować -wyjąć środek z tej złamanej i tylko jakiś plastik  który to trzyma dopasować. wziąć samą obudowę z innej

Z anteną niestety nie zakombinuje nie przełoży do innej obudowy gdyż składana w procesie produkcji jest potem nie rozbieralna (znaczy się rozbierze ale by musiał rozlutować górną część by przełożyć przewód koncentryczny przez dziurki w uchwycie i potem na nowo zalutować)

Najlepszą możliwą opcją jest jak podał Andrzej za 38zł zakup antenę na aliexpres a uszkodzoną sklej CA  i daj koszulkę termo. Na obecną chwile będzie a za miesiąc jak przyjdzie nowa to w 10 minut dokonasz wymiany.

Opublikowano

W nadajniku antena powinna być skierowana do góry w odbiorniku  jedna do góry druga w lewo lub w prawo pod kątem 90 stopni czyli powinna leżeć.

Jesteś pewien, że do góry? Pytam dlatego, bo ktoś mi mówił, że powinna być poziomo. Ale ten ktoś lata helikopterami, nie samolotami - może to stąd wynika ta różnica?

Opublikowano

Jesteś pewien, że do góry? Pytam dlatego, bo ktoś mi mówił, że powinna być poziomo. Ale ten ktoś lata helikopterami, nie samolotami - może to stąd wynika ta różnica?

Helikopterami lata się blisko siebie więc może być poziomo.

Patrząc na to zdjęcie prawidłowo powinna być w pionie. Pamiętam że do anteny aparatury Hitec Optic 6 sport 2.4Ghz miałem nawet dopiętą karteczkę z taką informacją pokazującą jak prawidłowo ustawić antenę do lotu.

AntennaPick5.jpg

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.