dariuszj Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Będąc przez ostatnie dwa tygodnie w Jastarni widziałem pływający wzdłuż półwyspu blisko brzegu ORP "Kormoran". Słychać też było oddawane z niego strzały, a na lotnisku w Jastarni stała wojskowa "buda" z antenami oraz obok niej coś w rodzaju wyrzutni / katapulty. Parę dni później spacerując wieczorem znalazłem na plaży kawałek skrzydła pochodzący najprawdopodobniej z latającego celu zestrzelonego przez ten okręt. Nawet miałem to zabrać ze sobą, ale nie chciało mi się targać. Gdybym miał jakiś mały śrubokręt przy sobie to może nawet wyciągnąłbym serwo i czujniki ciśnienia. Następnego dnia wieczorem już tego nie było więc pewnie się ktoś znalazł kto sobie to zabrał. Natomiast piszę ten temat i wrzucam zdjęcia, bo jestem ciekaw co to dokładnie było. Na pewno na forum znajdą się osoby, które to wiedzą i chętnie sobie pooglądam w Internecie zdjęcia tego celu w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Przynajmniej przeszło w tym roku kontrolę ) ciekawe czy ktoś wie co to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Resztki celu powietrznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas331 Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 http://www.eurotech.com.pl/produkty-i-uslugi/2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Szczątki celu MJ-7 Szogun . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 31 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Dziękuję za informację. A może ktoś jeszcze wie co to jest ten duży element w kształcie litery U na skrzydle? Tak sobie oglądam zdjęcia w Internecie i tam czegoś takiego nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Płozy do stabilizacji przy lądowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 ale to chyba poszło coś nie tak;-) bo jak przejrzałem broszurę na podanej stronie to chyba tego szoguna się nie niszczy tylko ewentualny ciągnięty przez niego rękaw strzelniczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 ale to chyba poszło coś nie tak;-) bo jak przejrzałem broszurę na podanej stronie to chyba tego szoguna się nie niszczy tylko ewentualny ciągnięty przez niego rękaw strzelniczy... Wszystko poszło jak należy, jest i tak i tak . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Nie wymagaj od świeżych kadetów, żeby od razu mieli celne oko. Czasami cele takie wykorzystuje się jako główne. Trudno np. przechwycić rękaw strzelniczy, rakietą plot. W takim wypadku cel jest jednorazowy. Wychodzi i tak taniej niż ostrzelać prawdziwy samolot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 31 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Wyczytałem, że napęd stanowi dwucylindrowy, dwusuwowy silnik o mocy 16 KM. Wiadomo może co to jest dokładnie za silnik? Swoją drogą to też dziwny trochę jest ten układ płata z "uszami" o ujemnym wzniosie. W takim wypadku cel jest jednorazowy. Wychodzi i tak taniej niż ostrzelać prawdziwy samolot. Na ile udało mi się rozeznać w cenie Szoguna to za te pieniądze można kupić używany prawdziwy samolot w całkiem przyzwoitym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Na ile udało mi się rozeznać w cenie Szoguna to za te pieniądze można kupić używany prawdziwy samolot w całkiem przyzwoitym stanie. może tak być, wojskowe zabawki są bardzo bardzo drogie :] (pewnie cenę budowy z 50% marżą mnożą razy 10 albo 20 ...) ale wracając do rzeczywistości - w cenie tego prawdziwego samolotu używanego w przyzwoitym stanie jest też pilot do zestrzelenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Eurotech jest producentem systemu Vermin z imitatorami celu powietrznego MJ-7 Szogun o długotrwałości lotu 1 h, poruszających się od 100-250 km/h, o skutecznej powierzchni odbicia radiolokacyjnego powyżej 1 m2. MJ-7 startuje klasycznie lub z wyrzutni i może wykonać lot autonomiczny według zaprogramowanej trasy. W skład systemu Szogun wchodzą imitatory, naziemna stacja kontroli misji (nadzorująca do 6 celów) i wyrzutnia z napędem pneumatycznym / Zdjęcie: Eurotech Przeczytaj więcej na: http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=18787 To skrzydełko z plaży wygląda trochę inaczej niż w tych Szogunach na foto powyżej (może jakaś nowa, najpewniej uproszczona wersja). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Jerzy, geometria skrzydełek jest taka sama . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Masz rację, Andrzej! Nie przyjrzałem się dobrze, a ta fotka maluśka jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Andrzej oszczędzajcie sprzęt, wybiją wam wszystkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Henio, to nie nasz, konkurencji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 I idź se teraz na plażę pod wieczór polatać modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 P.S. http://www.freerepublic.com/focus/f-chat/1902169/posts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 - Szefie? Pamięta Szef tego klienta, co się wczoraj kłócił o nadprogramową opłatę za kajak? - No... - Wygląda, że wrócił z reklamacją i wytoczył ciężkie działa.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi