Zaquadnik Opublikowano 3 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Cześć, chciałem Was zapytać czy tego typu silnik https://allegro.pl/silnik-do-pily-spalinowej-nac-i6516290344.html nadaje się do przerobienia na silnik do modelu latającego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 3 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Jeśli posiadasz umiejętności i podstawowe narzędzia to przerobisz. Pytanie tylko czy warto: 38cc3 i 1,8KM to nie rewelacja. Masa i tak będzie większa od fabrycznych tej samej pojemności. Chyba, że pozbędziesz się całego zespołu magneta zastępując elektroniką. Czy dobierzesz odpowiedni zapłon do tego silnika to też jest niewiadomą. W Hobby King najtańszy tej pojemności ale fabrycznie lotniczy to jakieś 170$. Sam musisz zdecydować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 3 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Piotrze- temat szeroko rozpracowywany na naszym forum. Tu masz link do jednego z wątków: .http://pfmrc.eu/index.php/topic/47414-kolejna-pr%C3%B3ba-przerobienia-silnika-od-pi%C5%82y-%C5%82a%C5%84cuchowej-na-silnik-modelarski/ Zawsze są entuzjaści i wątpiący (mała moc, nie warto itd.). Ja mam taki silnik przerobiony przez kol. o nicku bzik4, który trochę zniknął z forum. Budowa modelu jeszcze przede mną- zaliczam się do tych pierwszych (entuzjastów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaquadnik Opublikowano 3 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Dzięki za link. Znalazłem nieco inny temat o przerabianiu silników z kos. Zauważyłem też, że silnik z aukcji nie ma gaźnika i tłumika. Znalazłem też coś takiego: https://allegro.pl/silnik-do-kosy-spalinowej-kosa-demon-nac-bass-6-0-i6602604883.html. Ten jest kompletny, deklarują, że ma 6 KM. Co do ceny to 170 USD to jakieś 630 PLN, jednak różnica jest A mam kumpla, który ma niezły park maszynowy, bo prowadzi firmę i pewnie co nieco mógłbym u niego dorobić. Pytam bardziej o doświadczenia a'propos tych konkretnych silników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 3 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Tak jak pisał Zbyszek i troszeczkę ja - jeśli masz na czym, umiejętności i zapał to możesz przerabiać. Kiedyś napęd benzynowy raczkował od takich przeróbek większych czy mniejszych. Co do ceny - nikt nie mówił, że to będzie tanie hobby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 3 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 No właśnie- Irek, Ty też w tym wątku maczałeś palce To jest temat rzeka. Są nawet specjaliści, którzy nie splamili by się kupieniem modelarskiego, fabrycznego silnika, tylko latają na takich przeróbkach- poszukaj wątków o modelach SPAD (płatowce też są wykonane z "niemodelarskich" materiałów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 3 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Znalazłem też coś takiego: https://allegro.pl/silnik-do-kosy-spalinowej-kosa-demon-nac-bass-6-0-i6602604883.html. Ten jest kompletny, deklarują, że ma 6 KM. Ten silnik może ma 6 koni, ale raczej takich starych, mocno schorowanych, w zasadzie już zdychających Kiedyś interesował mnie temat tanich kos spalinowych. Okazuje się, że faktyczna moc w stosunku do deklarowanej jest nawet kilkakrotnie mniejsza. Podejrzewam więc, że w przypadku tego silnika niby 6 KM możesz liczyć na realną moc koło 2 KM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 3 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 6KM z 42ccm? Pobożne życzenie. DLE z 55ccm wyciska 5.5KM. Z tym napędem... Pamiętam z zakończenia sezonu w Bednarach Wicherka, Rozpiętości ok 270cm właśnie z silnikiem z kosy i na magneto. Uważam że gornoplata do 8kg śmiało pociagnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek27 Opublikowano 3 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 przerabiaj smialo ,ja tez szykuje sie do takiej przerobki napewno bede kibicowal .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 7 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Kiedyś coś takiego przerabiałem.http://pfmrc.eu/index.php/topic/59197-przer%C3%B3bka-na-modelarski/ Na końcu relacji z przeróbki jest film. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek1 Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Witam. Przerobiłem kilka silników. Ale żaden nie miał ciągu wystarczająco. Ostatnio trafiła mi się nowa piła za darmo. Chińska, nie używana (NAC ?) . Niestety zrobiona jak z żyletek. Waga po przeróbce 2kg pojemność 45cc 4km podobno. Na śmigle 18x10 6.5kg z wydechem org bez wydechu 7kg. Ciężko było go zamontować. Ale palił na magnecie z ręki. Aaaaa zamontuje go... Kolega pożyczył mi wydech strojony do 50cc. Ciąg silnika jak obserwowałem wagę doszedł do 7.5kg ( nie było pełnego gazu). Nagle huk... nie ma magneta śmigła cewki i kawałka karteru:D Pewnie było za małe śmigło. Pomijając to ten sam silnik co RCGF45 z bocznym gaźnikiem. Różni się tylko karterem i wałem. Ostatecznie mam dość strachu na kilka miesięcy na przerabianie silnika:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Gratulacje za pomysłowość. https://youtu.be/8rB63ws-sBc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 świetne ...tylko troche trudno opis i komentarze przeczytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Na szczęście sa obrazki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi