dimmus Posted November 26, 2018 Share Posted November 26, 2018 Przymierzam się do trochę większego modelu niż miałem dotychczas, będzie to elektryk pod 6S. Zacząłem szukać zewnętrznych BEC i wpadłem na pomysł zastosowania czegoś takiego https://rc-planeta.pl/pl/regulatory-napiecia/3134-przetwornica-step-down-step-up-5-32v-do-1-30v-10a-automatyczna-.html?search_query=step+down&results=13 Co o tym sądzicie? Zdało by egzamin? Ewentualnie zamontować 2 takie dla bezpieczeństwa, zabezpieczyć diodami żeby "prąd się nie cofał". Można ustawić żądane napięcie i byłoby do standardowych serw i do HV. Pytania w zasadzie 2. Pierwsze o trwałość, drugie, czy nie za bardzo "sieje" i zakłóci odbiornik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kbugatii Posted November 26, 2018 Share Posted November 26, 2018 Podłączam się do pytania - a czy taka by nie wystarczyła ( Przetwornica 2A, 3-35V na 1,5-30V - DC-DC - step-down)? ( https://rc-planeta.pl/pl/przetwornice-regulowane/3119-przetwornica-2a-3-35v-na-15-30v-dc-dc-step-down-lm2596-do-fpv.html?search_query=step+down&results=13 ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimmus Posted November 26, 2018 Author Share Posted November 26, 2018 Zależy do czego chcesz używać. Ja potrzebuje do 1,5m akrobata i tam myślę że bezpiecznie przynajmniej 5A będzie potrzebne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxiiii Posted November 26, 2018 Share Posted November 26, 2018 Przecież BEC to jest właśnie przetwornica step down. Więc w czym problem? Ta z pierwszego linku to step up i nie nadaje się jako bec. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kbugatii Posted November 26, 2018 Share Posted November 26, 2018 Pytam bo w sklepach modelarskich cena przetwornic zaczyna się od 40 PLN a na przykład taka: https://allegro.pl/przetwornica-xl4015-dc-dc-step-down-5a-50w-i7166869508.html to koszt ok. 10 PLN. Czy te tańsze nadają się do naszego hobby? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimmus Posted November 26, 2018 Author Share Posted November 26, 2018 Maxii, ta z pierwszego postu jest regulowana i w/g opisu jest step up/ step down, czyli chyba powinna się nadać, pomijam że jest niedostępne, bardziej chodziło mi o pokazanie o co mi chodzi niż o konkretny model. To że będzie działać to chyba jasne, bardziej chciałem dowiedzieć się, czy nie będzie zakłócać linku RC i o podłączenie np 2 przetwornic dla większego bezpieczeństwa modelu, myślałem o zabezpieczeniu diodą, bo trudno będzie ustawić identyczne zasilanie na obu przetwornicach. Dla przykladu inna: Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxiiii Posted November 26, 2018 Share Posted November 26, 2018 Diody to dobry pomysł ale cena tego pierwszego jest z kosmosu. Jaki prąd potrzebujesz? Wystarczy zwykła przetwornica step down jak potrzebujesz 2A to wystarczy taka https://rc-planeta.pl/pl/przetwornice-regulowane/521-mikor-przetwornica-max-3a-45-28v-na-08-20v-step-down.html Jak do 4A to może być taka https://rc-planeta.pl/pl/przetwornice-regulowane/901-przetwornica-5a-4-38v-na-125-36v-dc-dc-step-down.html Do każdej z nich dodajesz kondensator kilka mF i już. U majfrendów masz je kilka razy tańsze. Ta z woltomierzem też jest fajna. Jak nie zależy ci na wadze to może być. Tutaj masz taniej https://www.aliexpress.com/item/5A-5-36V-To-1-2V-32V-Step-Down-Module-DC-DC-Adjustable-Voltage-Buck-Converter/32779471242.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimmus Posted November 26, 2018 Author Share Posted November 26, 2018 Zamówiłem jeden z woltomierzem (9zl z przesyłką) i 2 bez (7zl z przesyłką za oba). Zobaczymy co to warte. Diody prostownicze 6A chyba starczą. Ciekawe tylko jak z zakłóceniami, ale chyba BEC w regulatorach nie jest bardziej rozbudowany, najwyżej zrobię klatkę faradaya z siatki miedzianej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimmus Posted January 12, 2019 Author Share Posted January 12, 2019 No i dotarły. Ale w tak zwanym międzyczasie nabyłem regulator Castle Talon 90 i chyba nie będę kombinował z osobnym BEC. Może w przyszłości w innym modelu . Ten z voltomierzem całkiem fajny, ale 30g waży. Sprawdzałem na razie 2 przetwornice i obie dobrze trzymają ustawione napięcie, testowałem na 2s, 3s i 4s. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ryszard_I Posted January 13, 2019 Share Posted January 13, 2019 Polecam przetwornice Pololu. Bardzo dobra jakość, solidne wykonanie i specyfikacja do każdego modelu przetwornicy oraz duży wybór. Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz1987 Posted February 7, 2019 Share Posted February 7, 2019 Temat stary ale dodam swoje 3gr, przetwornice stosuje od bardzo dawna, a nawet robię menadżery zasilania w oparciu o nie które kosztują mnie ok 40zl a nie 160 wzwyż. Na zdjęciu poniżej mój menadżer który wytrzymuje 18A ciągłej i 25A chwilowego, z podwójnym zasilaniem i działa nawet po awarii jednego z pakietu lub jednej z przetwornic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
oki188 Posted February 7, 2019 Share Posted February 7, 2019 Ostatnio testowałem przetwornice 3A o ustawionym napięciu na 5.6V Do zasilania systemów K-Bar z podłączonymi serwami typu mini Efekt: Przetwornica NIE NADAJE się do zasilania takiej elektroniki, oba systemy głupiały powodując restart już przy niskim 0,5A poborze prądu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin K. Posted February 7, 2019 Share Posted February 7, 2019 Oki188 taką przetwornice używam do zasilania modeli spalinowych, do 5 serw standard ~4.5kg/cm. Ustawiona na 6v, zasilana z 3s(taki był pod ręką) świetnie spełnia swoje zadanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
oki188 Posted February 7, 2019 Share Posted February 7, 2019 Marcinie owszem można ją użyć ale zwracam uwagę że niektóra elektronika głupieje pod ich wpływem. Zapewne z powodu częstotliwości odświeżania napięcia wyjściowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin K. Posted February 7, 2019 Share Posted February 7, 2019 Bardzo możliwe, jednak te gyro to już dość czuła elektronika Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimmus Posted February 7, 2019 Author Share Posted February 7, 2019 jeżeli problemem jest częstotliwość prądu na wyjściu to może zwykły kondensator załatwi sprawę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bodzioch Posted February 7, 2019 Share Posted February 7, 2019 Taka przetwornica pracuje z częstotliwością około 150kHz wiec może trochę siać. Można całość zaekranować a na przewodach 5V założyć pierścień ferytowy. Dodatkowy kondensator elektrolit i 100nF na wyjściu 5V też jest OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts