jacekplacek Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 mam Sanwę Rd8000, w której juz mam moduł z Tg9x 2,4GHz, ale soft jest z mode1, a potrzebujemy mode 2, otworzyłem ten nadajnik i stwierdziłem, że najprościej będzie przelutowac kabelki z potencjometrów, które sa na wierzchu i to tak, że tylko je odlutować i zalutować tam gdzie trzeba - no i mam pytanie jak sie lutuje takie drobne kable ? lutownicą pistoletową ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Kazdy lutuje tak jak umie Najlepiej zmontowac sobie takie cos: https://www.thingiverse.com/search?q=soldering&dwh=675c375d49f0db3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 pytanie było o lutowanie drobnych kabli na potencjometrach w nadajniku, na tych które "odczytuja" ruchy drążków sterowych (to sie chyab gimbal nazywa) = chodziło mi o to, że te miejsca lutowania na płytkach i te kable sa bardzo drobne, wręcz filigranowe, byc może lutuje sie je w jakis specjalny sposób ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Przemek do ogólnego lutowania kabli jak najbardziej ok ale jak takie coś umieścisz w radiu ?? Jacek o sekundkę szybszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Tak - delikatne kable - lutuje się delikatnie Przytrzymujesz sobie cieniutki kabelek np peseta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibnexus Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Ja mam mikroskop stereo, lutowałem pod tym już przypadki przez innych uznane jako beznadziejne. Grunt to dobre powiększenie, odpowiednio mała lutownica (zwykła), topnik, no i trzeba kielicha walnąć wcześniej, ale nie za dużo bo zamiast likwidacji drżenia ręki może zacząć pływać na boki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 co to jest topnik ? (a o kielichu to juz sam pomyslałem ) no i jeszcze mi jedno przyszło do głowy, że skoro te wszystkie potencjometry połaczone sa przewodami, to może łatwiej jest przeciąć te przewody i porobić przedłużacze lutując się do tych przewodów, a nie do tych drobnych lutów na płytkach ? no , ale jak lutuje się takie drobne przewody i jak je pobielić cyną ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 A grubsze lutowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 tak, ale nie potrafie polutowac przewodów jak nie sa pobielone cyną, przez kogoś innego, nie wiem, co robie nie tak, ale moja cyna sie nie trzyma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Za niska temperatura lutownicy. Albo nie oczyszczony grot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Chyba za słabo rozgrzewasz przewód. Ja w przypadku "krnąbrnych" przewodów używam nieco więcej kalafonii, tzn. najpierw kalafonia na przewód, a potem dobre rozgrzanie i dotknięcie cyną. Jednak priorytet to rozgrzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Chyba za słabo rozgrzewasz przewód. Ja w przypadku "krnąbrnych" przewodów używam nieco więcej kalafonii, tzn. najpierw kalafonia na przewód, a potem dobre rozgrzanie i dotknięcie cyną. Jednak priorytet to rozgrzanie. Nie tylko przy lutowaniu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 W Sanwie 8000 sprawdzałem przed chwilą ma punkty lutownicze od potencjometrów. VR2 VR4 - zamienić między sobą tylko środkowe przewody "czerwone" podpięte do ślizgacza bez przedłużania wystarczą. VR3 i VR1 - zamienić między sobą tylko środkowe przewody "brązowe" tylko trzeba je przedłużyć o 10 cm. U mnie kolory są takie , nie wiem jak w innych nadajnikach. W sumie 5 min roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 W Sanwie 8000 sprawdzałem przed chwilą ma punkty lutownicze od potencjometrów. VR2 VR4 - zamienić między sobą tylko środkowe przewody "czerwone" podpięte do ślizgacza bez przedłużania wystarczą. VR3 i VR1 - zamienić między sobą tylko środkowe przewody "brązowe" tylko trzeba je przedłużyć o 10 cm. U mnie kolory są takie , nie wiem jak w innych nadajnikach. W sumie 5 min roboty. super !!! dziekuję ps. a co to jest topnik do lutowania - czy to chodzi o kalafonię ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 wpisz w Google : pasta do lutowania. powinno wyskoczyc 10 000 wynikow; Sa rozne do roznych materialow. Bez tego lutowanie to katorga... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi_72 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 A nie można mode zmienić w menu serwisowym ? Miałem kiedyś RD 6000 i tam nie było problemu.Gdzieś powinienem mieć instrukcje jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolekszy Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Jak mnie pamięć nie myli w menu serwisowym rds8000 można to zmienić bez lutowania. Poszukaj instrukcji jak wejść w menu serwisowe( odpowiednie ustawienie i kombinacja przycisków ) Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Google podpowiada. http://www.rcuniverse.com/forum/rc-radios-transmitters-receivers-servos-gyros-157/1503599-how-change-mode-sanwa-rd8000.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi_72 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Nie jest to problem tylko trzeba to robić dokładnie według instrukcji i nie sprawdzać co tam jeszcze można zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi