Skocz do zawartości

mam pytanie jak się lutuje takie drobne kable w nadajniku ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam Sanwę Rd8000, w której juz mam moduł z Tg9x 2,4GHz, ale soft jest z mode1, a potrzebujemy mode 2, otworzyłem ten nadajnik i stwierdziłem, że najprościej będzie przelutowac kabelki z potencjometrów, które sa na wierzchu i to tak, że tylko je odlutować i zalutować tam gdzie trzeba - no i mam pytanie jak sie lutuje takie drobne kable ? lutownicą pistoletową ?

Opublikowano

pytanie było o lutowanie drobnych kabli na potencjometrach w nadajniku, na tych które "odczytuja" ruchy drążków sterowych (to sie chyab gimbal nazywa) = chodziło mi o to, że te miejsca lutowania na płytkach i te kable sa bardzo drobne, wręcz filigranowe, byc może lutuje sie je w jakis specjalny sposób ???

Opublikowano

Ja mam mikroskop stereo, lutowałem pod tym już przypadki przez innych uznane jako beznadziejne.

Grunt to dobre powiększenie, odpowiednio mała lutownica (zwykła), topnik, no i trzeba kielicha walnąć wcześniej,

ale nie za dużo bo zamiast likwidacji drżenia ręki może zacząć pływać na boki...

Opublikowano

co to jest topnik ? (a o kielichu to juz sam pomyslałem :) )

no i jeszcze mi jedno przyszło do głowy, że skoro te wszystkie potencjometry połaczone sa przewodami, to może łatwiej jest przeciąć te przewody i porobić przedłużacze lutując się do tych przewodów, a nie do tych drobnych lutów na płytkach ? no , ale jak lutuje się takie drobne przewody i jak je pobielić cyną ? :(

Opublikowano

Chyba za słabo rozgrzewasz przewód.

Ja w przypadku "krnąbrnych" przewodów używam nieco więcej kalafonii, tzn. najpierw kalafonia na przewód, a potem dobre rozgrzanie i dotknięcie cyną.

Jednak priorytet to rozgrzanie.

Opublikowano

Chyba za słabo rozgrzewasz przewód.

Ja w przypadku "krnąbrnych" przewodów używam nieco więcej kalafonii, tzn. najpierw kalafonia na przewód, a potem dobre rozgrzanie i dotknięcie cyną.

Jednak priorytet to rozgrzanie.

Nie tylko przy lutowaniu  ;)

• Lubię to 2
Opublikowano

W Sanwie 8000 sprawdzałem przed chwilą ma punkty lutownicze od potencjometrów. 

VR2 VR4 - zamienić między sobą tylko środkowe przewody "czerwone" podpięte do ślizgacza bez przedłużania wystarczą.

VR3 i VR1 - zamienić między sobą tylko środkowe przewody "brązowe" tylko trzeba je przedłużyć o 10 cm.

U mnie kolory są takie , nie wiem jak w innych nadajnikach.

W sumie 5 min roboty.

Opublikowano

W Sanwie 8000 sprawdzałem przed chwilą ma punkty lutownicze od potencjometrów. 

VR2 VR4 - zamienić między sobą tylko środkowe przewody "czerwone" podpięte do ślizgacza bez przedłużania wystarczą.

VR3 i VR1 - zamienić między sobą tylko środkowe przewody "brązowe" tylko trzeba je przedłużyć o 10 cm.

U mnie kolory są takie , nie wiem jak w innych nadajnikach.

W sumie 5 min roboty.

super !!! dziekuję

ps.

a co to jest topnik do lutowania - czy to chodzi o kalafonię ?

Opublikowano

wpisz w Google : pasta do lutowania. powinno wyskoczyc 10 000 wynikow; Sa rozne do roznych materialow. Bez tego lutowanie to katorga...

Opublikowano

A nie można mode zmienić w menu serwisowym ? Miałem kiedyś RD 6000 i tam nie było problemu.Gdzieś powinienem  mieć instrukcje jak to zrobić.

Opublikowano

Jak mnie pamięć nie myli w menu serwisowym rds8000 można to zmienić bez lutowania. Poszukaj instrukcji jak wejść w menu serwisowe( odpowiednie ustawienie i kombinacja przycisków )

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.