RomanJ4 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Wpadło mi gdzieś z netu w ręce historyczne zdjęcie tylnego strzelca Lancastera.... Wam też skojarzył się z tym? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster222 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Świetne foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Czyli, innymi słowy: "wszystko już było". Super foto z epoki: może być niezłą inspiracją dla miłośników stempunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibnexus Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Mi się kojarzy z klimatem Fallout. Jakie wrażenie musiał robić 70 lat temu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Super foty, tylny strzelec przebija wszystko. Wygląda inponująco, jak kosmita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Super foty, tylny strzelec przebija wszystko I tylnego strzelca przebijało wszystko... Co by nie mówić, zdjęcie niesamowite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Mi się kojarzy z klimatem Fallout. Ten masz na myśli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RenoFlo Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Wielki szacunek dla Tych Żołnierzy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Ja, co nie mogę nawet patrzeć na karuzelę, nie wyobrażam sobie siedzieć w ogonie samolotu, tyłem do kierunku lotu... już mi się kręci w głowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Bardzo zimno mieli w tym ogonie. Brrrrr ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marnod2 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Mnie ten strzelec kojarzy się z tym z "Wodnego Świata" z Costnerem, ale ten patrzy gdzie strzela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Mnie ten strzelec kojarzy się z tym z "Wodnego Świata" z Costnerem, ale ten patrzy gdzie strzela.Tak nie do końca patrzył, bo jak przetarł okulary to dopiero zobaczył że swoich skasował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uszek Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Poczytajcie historię tylnego strzelca Nicolasa Alkemade. Ten to miał szczęście. Bez spadochronu z 5 tysięcy metrów i przeżył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 W siedemdziesiątych latach w TVP leciał taki serial "Samoloty i ludzie" w jednym z odcinków o bombowcach ten tylny strzelec (może się mylę, dawno to było) opowiadał tę historię. Gałęzie świerka i wielka zaspa zamortyzowały upadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Jakby nie patrzeć, to byli bardzo odważni ludzie. Gdyby to o mnie chodziło, to ten Lancaster bombardowałby pewno Führera nie tylko bombami... http://www.mcjazz.f2s.com/TailEndCharlie.htm http://forvalour.patternhosting.com/english/mynarski/photo-eng.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marnod2 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Tak nie do końca patrzył, bo jak przetarł okulary to dopiero zobaczył że swoich skasował Kolejny raz zmieniony sens mojej wypowiedzi. Tam jest przecinek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Sorki, moj błąd;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Poczytajcie historię tylnego strzelca Nicolasa Alkemade. Ten to miał szczęście. Bez spadochronu z 5 tysięcy metrów i przeżył. Gdzie mu do "mistrzyni swiata" w spadaniu bez spadochronu : https://pl.wikipedia.org/wiki/Vesna_Vulovi%C4%87 Hahaha ! To sie nazywa szczescie . Wygrzebalem to ( powyzej ) z Wiki ( pamietalem o tym zdarzeniu ) , a wieczorem czytam o tym w gazeta.pl !!!!! http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,24399909,tak-naprawde-to-nie-ma-pewnosci-dlaczego-przezyla-spadla-z.html#a=167&c=154&s=BoxNewsImg3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Są zawodowcy którzy używają siatki. No ale to co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Dla mnie wielki szacun dla w ogóle członków załóg bombowców, czy to Lancasterów, czy B-17 i innych. Załoga B-17 liczyła 10 osób które musiały odbyć turę 30 lotów. Przeżywało średnio tylko dwóch z dziesięciu. Tylko dwóch!!! Mimo ogrzewanych kombinezonów marzli, siedząc w małych klaustrofobicznych miejscach, nierzadko oddając mocz i nie tylko w kombinezon. Takie czasy. Gdy część bombowców z wyprawy nad Niemcy, uszkodzona lub nie zaczęła lądować w Szwecji, Szwajcarii i tam byli internowani, dowództwo raczej ten fakt kojarzyło z dezercją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi