andrzej nowicki Opublikowano 26 Lutego 2019 Opublikowano 26 Lutego 2019 Zapraszam na Zlot Gigantów lotnisko Ligowiec w terminie 29.06-30.06.2019. Formuła zlotu jest otwarta nie jak dotychczas bywało. Chcemy uczcić 100-lecie Aeroklubu Poznańskiego . Wszystkie modele duże i małe bez względu na napęd i rozmiar mile widziane. Wszelkie informacje dotyczące zlotu będą się ukazywały sukcesywnie na forum oraz stronie Aeroklubu. Do miłego zobaczenia
Łukasz_W Opublikowano 5 Czerwca 2019 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Szanowni Koledzy rejestracja na Zlot Gigantów ruszyła ! Prosiłbym wszystkich zainteresowanych przyjazdem do nas o uzupełnienie formularza co znacznie ułatwi nam przygotowania ;-) Zapraszam na stronę: http://modelarzeaeroklubpoznan.org.pl/node/12 W miarę możliwości dodamy tam więcej informacji i szczegółów. Jednocześnie zapraszam na FB też jest utworzone wydarzenie i tam najszybciej pojawiaja się newsy. W razie pytań Andrzej lub ja jesteśmy do dyspozycji. Pozrawiam Łukasz
Łukasz_W Opublikowano 20 Czerwca 2019 Opublikowano 20 Czerwca 2019 Hey Kilka spraw organizacyjnych. Po pierwsze, dzięki wielkie dla Tych co się zapisali a resztę uprzejmie proszę o wpisywanie się na listę uczestników. Nie ma tam ani przedpłaty ani wymyślnych operacjì ;-) Dane te są tylko wskazówką dla nas ile czego przygotować. Tak więc przy chwili czasu 2 minuty klikania i gotowe ! Formularz znajduje się tu -> http://modelarzeaeroklubpoznan.org.pl/node/17 Druga sprawa to plan działań - jest on orientacyjny a bloki pokazowe ustalimy na odprawie. Ramowy harmonogram pikniku: Sobota 29 czerwca 2019 r. 9:00 - otwarcie biura, rejestracja uczestników 10:30 - oficjalne otwarcie pierwszego dnia pikniku i odprawa 11:00 - rozpoczęcie bloków pokazowych 12:00 - otwarcie strefy cateringowej 18:30 - zamknięcie strefy cateringowej 19:00 - zakończenie bloków pokazowych 20:00 - spotkanie integracyjne 21:00 - loty nocne Niedziela 30 czerwca 2019 r. 9:00 - otwarcie biura, rejestracja uczestników (tych, którzy uczestniczą tylko w drugim dniu) 10:30 - oficjalne otwarcie drugiego dnia pikniku i odprawa 11:00 - rozpoczęcie bloków pokazowych i otwarcie strefy cateringowej 16:00 - zakończenie bloków pokazowych i zamknięcie strefy cateringowej Opłaty: ☆ Opłata startowa dla pilota + impreza integracyjna = 50 złotych ☆ Opłata dla uczestnika imprezy integracyjnej = 30 złotych Za darmo: ☆ Wstęp dla publiczności. ☆ Pole namiotowe i toalety w budynku portu dla uczestników (dostępne przez 24 godziny). ☆ Przyłącze prądu i wody przy budynku portu możliwe - wymagany wcześniejszy kontakt ze mną Pozdrawiam Łukasz
Czaro Opublikowano 1 Lipca 2019 Opublikowano 1 Lipca 2019 A tutaj co się stało? Nie wyglądało zbyt bezpiecznie :/ https://www.youtube.com/watch?v=CyoXneEhh2g
robert.pilot Opublikowano 1 Lipca 2019 Opublikowano 1 Lipca 2019 W Kąkolewie był większy bufor strefy bezpieczeństwa od pasa startowego. Mega niebezpiecznie... Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Krzysiek "Viper" Opublikowano 1 Lipca 2019 Opublikowano 1 Lipca 2019 Z całym szacunkiem dla wszystkich ale coś nie tak z bezpieczeństwem wykonywania lotów. Awaria czy błąd pilota zawsze może się zdarzyć. Publiczność za blisko pasa. Całe szczęście, że nikt nie został poważnie ranny.
Marcin K. Opublikowano 1 Lipca 2019 Opublikowano 1 Lipca 2019 Więc jaki bufor powinien być? Bodajże w 2017r na pikniku w Pile, równie upalny weekend, siedzieliśmy przy autach jak ktoś stracił panowanie nad modelem i czymś jeto-podobnym o napędzie zarowym że smiglem uderzył w ziemię uszkadzając model kolegi Andrzeja Nowickiego. Sam silnik przeskoczył nad barierkami i upadł pod naszymi nogami. Między barierka a tym gdzie siedzieliśmy było ok 4m, strefa lotów ok 30m od barierki. Zdarzenie losowe. Na szczęście nikt nie ucierpiał. Jeżeli chcemy zapobiegać takim sytuacjom to może zrezygnujemy z RC na rzecz statycznych?
RobertK Opublikowano 1 Lipca 2019 Opublikowano 1 Lipca 2019 Ale oprócz strat materialnych nikomu się nic nie stało ??? https://www.youtube.com/watch?v=GxGeOEGLu4k
Łukasz_W Opublikowano 2 Lipca 2019 Opublikowano 2 Lipca 2019 Szanowni koledzy co do odległości publiczności od wyznaczonego pasa do startu to bufor był dokladnie taki sam jak na Kąkolewie 2018 ... Czy odsunięcie publiczności na nawet 500 m by coś pomogło jeśli ta sama awaria by nastąpiła w innej fazie lotu ? Przy prędkości przelotowej i na wiekszej wysokości mamy dokładnie takie same szanse na tego typu zdarzenie. Co do przyczyn nie chcę tu się narazie wypowiadać, wypadek jest zgłoszony do badania i zbierane są wszelkie filmy jak i zdjęcia a jest ich wiecej niż te z yt. Dla osób szukających sensacji powiem tylko tyle że poza stratą modelu nikt ani nic nie ucierpiało .
wiktoreksz Opublikowano 2 Lipca 2019 Opublikowano 2 Lipca 2019 Pewnie dlatego na porządnych lotniskach modelarskich jakie widziałem w Niemczech czy Czechach strefa postojowa/dla widzów oddzielona jest od pasa wysoką siatką (taką ze 4 metry wysoką). W tym aspekcie (infrastruktury lotniskowej) jesteśmy w Polsce daleko z tyłu... Dlatego najbardziej lubię latać gdy na lotnisku jestem sam. Bezpiecznego latania!
robert.pilot Opublikowano 2 Lipca 2019 Opublikowano 2 Lipca 2019 Nie tylko w Niemczech... na lotnisku, którym latam w Cigacicach koło Zielonej Góry też postawiono siatki... Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
cZyNo Opublikowano 2 Lipca 2019 Opublikowano 2 Lipca 2019 jak ma spaść i tak spadnie. Z drugiej strony znaczne odsuwanie widzów od modeli tez nie ma sensu bo co to za przyjemność oglądać małe modele z daleka. W końcu przestaną przychodzić
wiktoreksz Opublikowano 2 Lipca 2019 Opublikowano 2 Lipca 2019 Nie tylko w Niemczech... na lotnisku, którym latam w Cigacicach koło Zielonej Góry też postawiono siatki... Cigacice/Zielona Góra to już blisko Niemiec jest, również geograficznie. Moje Mazowsze jeszcze nie dorasta ☺ Co do nadmiernej odległości zaś: pokazowe manuale dla pilotów "dużego" lotnictwa uzależniają minimalną odległość widzowie-linia pokazu od prędkości (albo energii) demonstrowanego statku powietrznego, np paralotniarz 50 m, F-16 400 m. Jestem przekonany że w "małym" lotnictwie powinno być podobnie, na przykład: depronowce 20 m, duże i szybkie makiety 50 m. Pozdrawiam wszystkich.
robert.pilot Opublikowano 2 Lipca 2019 Opublikowano 2 Lipca 2019 Cigacice/Zielona Góra to już blisko Niemiec jest, również geograficznie. Moje Mazowsze jeszcze nie dorasta ☺ Co do nadmiernej odległości zaś: pokazowe manuale dla pilotów "dużego" lotnictwa uzależniają minimalną odległość widzowie-linia pokazu od prędkości (albo energii) demonstrowanego statku powietrznego, np paralotniarz 50 m, F-16 400 m. Jestem przekonany że w "małym" lotnictwie powinno być podobnie, na przykład: depronowce 20 m, duże i szybkie makiety 50 m. Pozdrawiam wszystkich. Dzięki , ale to tylko zasługa ludzi, którzy kochają swoje hobby...
Wodzu 7 Opublikowano 2 Lipca 2019 Opublikowano 2 Lipca 2019 Robert,to chyba jedyne lotnisko modelarskie w Polsce na którym jest siatka bezpieczeństwa. Zdradż jaki był koszt tej siatki i jej zamontowania ? Pzdr. Wojtek
Sage Opublikowano 2 Lipca 2019 Opublikowano 2 Lipca 2019 Jeśli nie w temacie to przepraszam. Tak nie skromnie dodam od siebie ... Zwiedziłem już parę lotnisk modelarskich w róznych częściach świata, tych bardziej bogatych i tych biedniejszych ... Przedwczoraj np miałem okazje być tutaj: http://hkmec.com Nie widziałem lotniska na swiecie na którym byłyby organizowane imprezy z udziałem modeli latających rc (nie mówimy o piankach) w ktorych uczestniczą osoby postronne / widzowie a nie byliby chronieni siatką ochronną. Jety z napedem turbinowym bez ochrony widzów ... Z drugiej strony za każdym razem czułem się jak ptaszek w klatce ..
robert.pilot Opublikowano 2 Lipca 2019 Opublikowano 2 Lipca 2019 Robert,to chyba jedyne lotnisko modelarskie w Polsce na którym jest siatka bezpieczeństwa. Zdradż jaki był koszt tej siatki i jej zamontowania ? Pzdr. Wojtek Prawdę powiem, że nie znam dokładnie kosztów siatki, ale montaż odbywał się na zasadzie wspólnej pomocy.
ahaweto Opublikowano 2 Lipca 2019 Opublikowano 2 Lipca 2019 Zauważyłem też jedną dziwną rzecz na naszych lotniskach. Otóż pilot-modelarz chodzi po lotnisku za swoim modelem. Często nawet w czasie lotu. Sprzed wielu wielu laty pamiętam artykuł w "Modelarzu" w którym autor pisał (nie cytuję dosłownie) że: pilot powinien stać w jednym miejscu a za modelem "chodzą" oczy wraz z głową.Przeglądając filmy z zagranicznych imprez modelarskich widać że pilot stoi w wydzielonym miejscu nawet podczas startu modelu a za pilotem stoi jeszcze jeden człowiek, który zapewne nie patrzy tylko na model ale na otoczenie informując pilota w razie niezamierzonych zdarzeń w powietrzu. 1
Rekomendowane odpowiedzi