Shock Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Nic nowego...w lataniu np. na zboczu gdzie u podstawy jest woda to częste przypadki że trzeba nurkować po model lub czekać jak wypłynie . Panowie bez spiny. Temat ma na celu czysto informacyjnie,na luzie, "pochwalenie" się ile kosztuje Nas to hobby w zakresie bezpośredniej eksploatacji danego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 No widzisz, w temacie nie jesteś a wypowiadasz się. Nie pierwszy zresztą raz. Tekst o miedzi, przemilczę.. Pełne poparcie Michał. Też mnie czasem kusi ale nauczyłem się już, że w pewnych przypadkach nie warto się denerwować i to jest właśnie taki przypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Nie wstydź się i spróbuj... Koleżko. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Panowie, Koledzy Modelarze.......modelarstwo czy to w skali 1:1 , 1:3,5,czy 1:10 kosztuje tak jak kosztuje każde hobby.... czyli dużo i nie istotne są tutaj nośniki energii... nie ma się co licytować że pakiet kosztuje 150 euro a nitrometan 150 pln.... bo i po co ? A ja zapytam tak , czy ktoś wie ile kosztuje komplet elementów złącznych ( sruby, nakrętki,podkładki) do podwozia samochodu sportowego ????...bo ja wiem każde hobby kosztuje a wyczyn x 10 , więc jeżeli kogos nie stać to niech zmieni hobby a nie się licytuje że drogie a więc najtaniej wychodzi " Urwiłep" z Biedry w plastikowej butelce za 2,3o.....to też hobby tylko inne 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Pełne poparcie Michał. Też mnie czasem kusi ale nauczyłem się już, że w pewnych przypadkach nie warto się denerwować i to jest właśnie taki przypadek. Tak się składa , że nic co dotyczy łódek szybkich nie jest mi obce. Pragnę donieść, że akurat w tym temacie przepisów i ich zmian, to w tej wrażej organizacji NAVIGA jestem przedstawicielem zawodników sekcji FSR wybranym demokratycznie przez zawodników państw członkowskich tej organizacji. I to my razem z kolegą ze Słowacji składamy wnioski o zmianę tych, czy innych reguł a nie ktoś anonimowy i nikomu nie znany. I jak słyszę albo czytam takie teksty, że nie jestem w temacie, albo winna jest organizacja, to mi po prostu ręce opadają. A dzięki jednemu sfrustrowanemu, i być może gdzieś tam na jakichś zawodach pokrzywdzonemu koledze, mamy całkowicie mylny obraz sytuacji, który jest błędnie odbierany przez osoby postronne. I owszem, nasza organizacja od łódek ma bardzo wiele grzechów na sumieniu, które mogą nawet doprowadzić do jej upadku, ale na pewno nie grzeszy w temacie zmian przepisów. ____ A kolega Łukasz z miejscowości Wyry jak coś do mnie ma to proszę bezpośrednio... A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Andrzeju to w jakim celu zmienia się ograniczenia wagowe dla pakietów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Ja nie wiem, o co im chodzi, ale oni tam w tej sekcji M też sami do końca nie wiedzą... Jedni są za, drudzy przeciw. A niektórzy za,a nawet przeciw. Trzeba by dokładnie zgłębić ten temat: http://modelteam.com.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=2648&p=21205&hilit=limiter#p21205 Jak ja bym miał tam coś do gadania, to tak jak napisałem wcześniej. Jedną klasę bym puścił na żywioł, niech robią co chcą i niech się leją... Jedyne ograniczenie 42V,żeby gościa nie zabiło I róbta co chceta. I zobaczymy co z tego wyjdzie. U nas w FSR tez były próby ograniczeń ilości nitrometanu. I sprawa upadła prędzej niż się narodziła... Więc wprowadzanie ograniczeń takich czy innych wg mnie nie jest dobrą sprawą. Jedyne ograniczenia wprowadzone od początku przepisami są właśnie w kat FSR STD. I zawodnicy się z tym pogodzili i sami pilnują, żeby tych przepisów nie łamać. I przepisy są niezmienione od samego początku. I akceptowalne dla wszystkich zainteresowanych. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Phi łódki... Wydaje 100-200zł miesięcznie na śmigła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Phi łódki... Wydaje 100-200zł miesięcznie na śmigła kto bogatemu zabroni ............ bo ja na co innego wole wydać https://www.youtube.com/watch?v=cf57H8qwq04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Latam dużymi elektrykami i nigdy nie liczyłem ile kosztuje mnie jeden lot . Przed wczoraj robiłem porządek w pakietach i wywalałen te popuchnięte a że na każdym pakiecie znaczę ile razy jest ładowany to postanowiłem sobie te koszty policzyć. Pakiety 6s które stosuję kosztują średnio100 €. Na jeden lot potrzebuję dwa takie pakiety czyli 12s to jest 200€ . Te któtych się wczoraj pozbyłem miały średnio po 70 ładowań czyli na lot wychodzi 2.85€ to około 12zł. Jeden lot trwa średnio 6 min model 2.2 m Ale mam również model o rozp. 2m w którym mam napęd na 6s czyli jeden lot kosztuje cyrka about 6zł . No to zamawiam nowe pakiety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Latam dużymi elektrykami i nigdy nie liczyłem ile kosztuje mnie jeden lot . Przed wczoraj robiłem porządek w pakietach i wywalałen te popuchnięte a że na każdym pakiecie znaczę ile razy jest ładowany to postanowiłem sobie te koszty policzyć. Pakiety 6s które stosuję kosztują średnio100 €. Na jeden lot potrzebuję dwa takie pakiety czyli 12s to jest 200€ . Te któtych się wczoraj pozbyłem miały średnio po 70 ładowań czyli na lot wychodzi 2.85€ to około 12zł. Jeden lot trwa średnio 6 min model 2.2 m Ale mam również model o rozp. 2m w którym mam napęd na 6s czyli jeden lot kosztuje cyrka about 6zł . No to zamawiam nowe pakiety czyli koszt godziny lotu jest równowazny kosztowi 20 L paliwa Shell V-Pover Racing.....niezle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 No cóż samoloty dużo palą Sie ma sie lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Napęd elektryczny na razie jest drogi to się zgadza. Jednak przy odpowiednim dbaniu akumulatory są dość trwałe . Kto miał przyjemność latania czy pływania na wodorkach ten wie o czym mówię . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Z hobby to jest tak jak w tym filmie. Tu koleś ma akurat piwo jako hobby, ale łatwo dostosować. https://www.youtube.com/watch?v=3Fzu-BOPBAU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Czyli nie piję nie palę i mam! Co do kosztów to wziąłbym pod uwagę, że silnik , serwa, akumulatory itd. i sam model też się zużywają podczas każdego lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 jest jeszcze Drodzy Panowie jeden koszt, koszt którego żaden z nas do tej pory nie uwzglednił.....ilość tzw roboczogodzin poswięconych na budowę modelu, mniejszy lub wiekszy ale zawsze jest.. Zapytajmy modelarzy z klas F4 ile roboczogodzin trzeba poswięcić na zbudowanie makiety i to też jest koszt posiadania takiego czy innego hobby..... to w oparciu o produkt z "Biedry" jednak najtańsze, bo "Gozdzikowa powiedziała" jest w każdej aptece Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gcze Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 A to nie jest czasem przyjemność ? ;-) Trochę głupio liczyć czas poświęcony rozrywce jako koszt. Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 A to nie jest czasem przyjemność ? ;-) Trochę głupio liczyć czas poświęcony rozrywce jako koszt. Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka przyjemności kosztują i zawsze jest to jakiś koszt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gcze Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Oczywiście, ale to tak jakbyś poszedł do kina, a potem wystawił za to fakturę. To nie jest koszt, to raczej coś co uzyskałeś :-) wrzuciłbym raczej do przychodów ;-) Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Oczywiście, ale to tak jakbyś poszedł do kina, a potem wystawił za to fakturę. To nie jest koszt, to raczej coś co uzyskałeś :-) wrzuciłbym raczej do przychodów ;-) Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka ... no więc jest to koszt uzyskania przychodu no niestety tak juz jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi