BRoman Opublikowano 4 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Był już poruszany temat budowy tego modelu na tym forum. Ponownie otwieram temat ponieważ kilka drobnych zmian wprowadził producent i...ja także. Co się zmieniło w zestawie ? Producent sprzedaje zestaw z wykonanymi zawiasami lotek i klap. Pod pokryciem sa wklejone paski kewlaru, które pracują jako zawias. Oczywiście nie jest to nic odkrywczego bo to znane od lat rozwiązanie lecz w tym zestawie to nowa rzecz (jak dla mnie ). Znam modele AH i w identycznej technologii f-my Blejzyk od bardzo wielu lat i warto je mieć jako alternatywa dla laminatowców używanych w celach rekreacyjnych. Moje zmiany. Pierwszy raz wykonuję model z AH z instrukcją w ręku. Krok po kroku . Kilka ułatwień wyszło ale też parę drobiazgów zrobiłem po swojemu. Jeszcze nie pora na publikację zdjęć ale w miarę postępu prac coś na pewno pokażę . Posłuchałem zaleceń producenta co do lakieru do impregnacji skrzydeł i to była dobra decyzja . Lakier z wypełniaczem po wyschnięciu ( 24 h) szlifuje sie znakomicie. Używam do szlifowania papieru 400 na gąbce naklejonego na klocek. Cienka warstwa gąbki pozwala ułożyć się papierowi idealnie na powierzchni skrzydła. Jeszcze słowo o zestawie. Bardzo ładnie obrobiona krawędź natarcia skrzydła i statecznika. Prosto i prawidłowo wyszlifowane skosy na łączeniu centropłatów oraz łączenie statecznika. Zwyczajnie wszystko pasuje. Na pewno położę cienką tkaninę szklaną obustronnie na stery w stateczniku,w miejscach mocowania dźwigni .Stery są zrobione z lekkiej balsy i będzie trwalsze eksploatacyjnie wzmocnienie tego miejsca . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 4 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 ,,, Co się zmieniło w zestawie ? Producent sprzedaje zestaw z wykonanymi zawiasami lotek i klap. Pod pokryciem sa wklejone paski kewlaru, które pracują jako zawias. Oczywiście nie jest to nic odkrywczego bo to znane od lat rozwiązanie lecz w tym zestawie to nowa rzecz (jak dla mnie ). ... Silent z AH już takie zawiasy miał w 2017 r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 4 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 takie zawiasy oraz modele w różnym stopniu wykończenia -nawet całkowicie wykonane o ile wiem są w AH od dawna -tylko, że nie szły na polski rynek... do naszych sklepów trafiały tańsze wersje do znacznego dokończenia ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oko 007 Opublikowano 4 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Jedno jest pewne że te modele latają genialnie, a kosztują parę groszy więcej w stosunku do modeli za Reicharda czy Top model. Jakością również biją o głowę Czeską konkurencję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 4 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Pisałem: jak dla mnie. Miałem modele z przed 2017 . Tak więc odkrywam na nowo i widzę postęp . Co zaś się tyczy jakości lotu to powiem anegdotycznie. Krzysiek Jasiński oblatywał swoje modele a wielu z was koledzy jeszcze się nie urodziło lub zaczynało raczkować . Miał chłop kiedy nabrać wiedzy i doświadczenia a wiedzę już miał wtedy. Ilu z was miało Harnasia-taki model ? Piękny i pięknie latał ! Wracając do Solaris to takie wyposażenie jest przewidziane . Odzyski,remanenty ale solidne. Łopatki i zasilanie kwestia doboru ale chyba coś z Tatuu i jakieś 14x7 ale to wymaga przekalkulowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Producent zaleca zamknąć końce centropłata i końcówek laminatem z cienkiej tkaniny. Jest jej wystarczająca ilość w zestawie. Najłatwiej pasek takiej tkaniny nałożyć na sztywną folię -użyłem kliszę RTG . Następnie po nałożeniu żywicy ale gęstej na przekrój przyłożyć i poczekać do związania. Nakładając żywicę na przekroje skoncentrować sie należy na krawędziach i...nie zapackać otworów na bagnety. Widoczne czarne prążki to pomyłkowo zalaminowana strona z emulsją światłoczułą ale to się zmyje... Otwory na bagnety i kanał na kabel są widoczne przez laminat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Otwory na bagnety można zapchać plasteliną , ja zamiast foli RTG stosowałem płytki z plexiglasu który łatwo dostać w pracowniach reklam jako odpady za grosze. Modele z AH i Blejzyka latają bardzo ładnie a często znacznie lepiej od niedopracowanych i ciężkich laminatów niskobudżetowych . Poza tym w wielu przypadkach są znacznie łatwiejsze w naprawach . Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to na to żeby nie zwiększyć znacząco masy modelu oklejając go ciężką folią reklamową czy malując grubo farbą . Konstrukcja tego modelu nie reprezentuje może najnowszych trendów w modelarstwie ale stare dobre technologie do dziś pozwalają budować rewelacyjne modele . Tak na prawdę poza wyczynowymi laminatami w większości modeli znajdziemy sklejkę sosnę i balsę .W takim modelu staraj się zadbać o jak najmniejszą wagę całości bo to jest klucz do tego by model latał bardzo dobrze . Trzeba dodać, o wspieraniu naszych krajowych producentów modeli styropianowo - fornirowych . Są to modele, robione z tradycją do modelarstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Ja zamykam profil cienką sklejką. Estetycznie i mocno. Nie lubię paprać się laminatem. PS Model lata naprawdę fajnie. Szczerze polecam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Cienka sklejka (jak cienka ?) też jest dobrym rozwiązaniem i skutecznym . Stosowałem w wielu modelach z powodzeniem. Jeszcze jedna informacja . Obrabiając już finalnie laminatowe czy sklejkowe żeberka należy bardzo delikatnie obrabiać same ~~10 mm końce profilu- nosek i spływ . Potrafią się odkleić ale spokojnie - żelowy CA Tajna broń szewca załatwia problem. Końcówki pokryte cienką tkaniną dla trwałości ,polakierowane i pewnie jakiś wściekły kolor będzie . Planuję w tym tygodniu zakończyć zasadnicze prace ze skrzydłem i powoli myślę o uzbrojeniu modelu w serwomechanizmy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Posłuchałem zaleceń producenta co do lakieru do impregnacji skrzydeł i to była dobra decyzja . Lakier z wypełniaczem po wyschnięciu ( 24 h) szlifuje sie znakomicie. Używam do szlifowania Roman napisz jaki lakier i jaki wypełniacz zaleca producent ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Lakier kupiłem w AH . Oczywiście zawiera w sobie wypełniacz. Jak pisałem szlifuje się znakomicie ! Może Capon z wypełniaczem - jest taki- zastąpi oryginalny z AH . Ale po co kupować dużą puszkę za prawie 30 zł. Stoi reszta latami i czeka na swoją kolej. Mam w słoiku lakier klasyczny i z AH .Jutro zrobię zdjęcie to łatwo można będzie porównać . Powierzchnia po lakierze z AH jest pół matowa i taka ma być ! Po lewej lakier z AH z wypełniaczem, po prawej klasyczny półmat . Widać ile wypełniacza jest w lakierze. Wypełniacz skutecznie wypełnia naturalne pory drewna ,które są prawie niewidoczne bo fornir jest szlifowany przez producenta . Finalnie będzie cienki natrysk półmatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Cienka sklejka (jak cienka ?) też jest dobrym rozwiązaniem i skutecznym . Taką żeby przy cyrklu nie pracowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 7 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Kilka ujęć serwomechanizmu ES 3352. Wraz z mechanizmem dostarczane są plastikowe uchwyty do konwersji mocowania na płasko . Przy momencie 2,4 kG/cm można być spokojnym w tym modelu co do siły na sterach . Oby trwałość nie zawiodła.. Eze Kote jest mi znany teoretycznie . W Polsce nie ma gdzie kupić a chętnie bym wypróbował na pół makiecie. Tutaj jak pisałem lakier i jakieś paski ale nic z lakiernictwa "zalewowego". W zasadzie to technologia ta sama co używając żywicy epoxydowej . Może waga, na pewno agresywność mniejsza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uszek Opublikowano 7 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 EZE KOTE kupisz tu: https://modelemax.pl/pl/zywice/16606-deluxe-eze-kote-500ml--bd37---do-balsy--i-pianek.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 7 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Jest też tutaj: https://rc-team.pl/szpachlowki-pokrycia/26634-deluxe-materials-eze-kote-500ml-preparat-do-wykoczania-powierzchni-balsowych-i-debd37.html Niektórzy używają też lakierów poliuretanowych jednoskładnikowych zamiast Eze-Kote. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 7 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Powoli do przodu. Skrzydła zamocowane, dźwignie sterów usterzenia zamontowane i zabezpieczone wkrętem 2 x 10 mm. Potrafią się zatopione końce poluzować więc dla bezpieczeństwa takie mini wkręciki. Gniazda w skrzydle będą wklejone dla komfortu obsługi przy montażu . Pozostaje zamontować okablowanie oraz odcięcie lotek i klap. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristoferbp Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Cześć W kolejnym modelu z centropłatem zastosuj jedno złącze MPX 6pin. Łatwiejszy montaż, mniej kabelków i nie ma możliwości pomyłki przy łączeniu . Ładny model, kibicuję do oblotu... Pozdrawiam Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 uważam, że tym modelu śruby nylonowe (mocujące skrzydło do kadłuba) będą lepsze, zwłaszcza na pierwsze loty i pierwsze cykle Zetniesz śrubę a skrzydło będzie całe (i kadłłub też). Jak z takim śrubkami przywalisz (odpukać w niemalowane) do rozorają one wszystko po drodze do szpiku kości. Zrobisz jak będzie lepiej. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 8 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Co do śrub; myślałem o plastikowych (nylonowych ) na pierwsze loty. Szkopuł w tym, że nakrętki kłowe są dla gwintu M 4 . Plastikowe M 4 to tak średnio widzę . Z kolei bez problemu mogę prze gwintować na M 5 ale stalowa M 5 w przyszłości to lekka przesada. Oczywiście można latać z plastikowymi M 5 i też będzie działało. Jeszcze mam chwilę na zastanowienie się . A gdzie kupię MPX 8 pin ? Ale, ale ! Te MPX mają właśnie 6 pinów . 2 x+, 2 x- , impuls klapa,impuls lotka -łącznie 6 pinów . Tak dla zasady zdwojony tor prądowy dla każdej połówki skrzydła . Tutaj znaną mi sprawę dylematu ,który kabel jest który rozwiązałem w ten sposób, że w skrzydle jest jedna wtyczka i jedno gniazdo.Pomyłki nie będzie -prędzej zwarcie na wtyczce z podanym zasilaniem ale niby z czym ma się zewrzeć . Tak wiem-nie takie itd. Idę na "ryzyko" Ponadto zasilam złożony model a nie podłączam "pod prądem"- jeszcze jakiś łuk elektryczny albo cóś z przerażenia/porażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 9 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Nadszedł czas montażu kadłuba i wyposażenia. Belka ogonowa połączona jest z częścią główną stożkiem . Są to bardzo dokładnie spasowane elementy . By złożyć w całość należy usunąć biały lakier do czystego laminatu. Inaczej nie da się tego złożyć prawidłowo. Ja usunąłem lakier cyklinując nożem. Półka pod mechanizmy wykonana jest ze sklejki 1 mm i by ją usztywnić wkleiłem z poprzecznie ułożonymi słojami kawałki sklejki 1 mm . Mała waga,duża sztywność. Przed sklejeniem półki mechanizmów i balsowego podparcia popychaczy należy dopasować zbieżność balsy ze stożkiem belki ogonowej oraz uciąć na potrzebna długość . Przed ostatecznym wklejeniem półki mechanizmów zalecam sprawdzenie jak to działa ze sterami. W ramach prewencyjnej walki z moimi wyobrażeniami odnośnie karbu na łączeniu belki kadłubowej takie niewinne cóś.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi