Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mnie osobie już za przeproszeniem h..j strzela. Widzę że zebrała się grupka wzajemnej adoracji w kilku wątkach i wali ruskimi napisami mając w poważaniu opinie innych użytkowników.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Kolego Piotrze, niech  Cię nie strzela to co napisałeś czy przez H  czy CH  bo jest to organ  nieprzeszczepialny :P  :P  :P  a młody jesteś i warto mieć na stare lata jakieś wspomnienia :rolleyes:  :rolleyes:

a to podforum  nazywa się HYDE PARK..........nikt tu nikogo nie obraża :blink:  :blink:  :blink: i nie ma w głebokim poważaniu.... i najważniejsze  nie ZMUSZA  do czytania

Saluti

Opublikowano

znajomość rosyjskiego pozwala mi wchodzić na rosyjsko języczne Fora i korzystać z informacji tam dostępnych a  których po prostu na naszych Forach brak

I tego niektórzy nie rozumieją zarzucając nam rusofilię (niestety mam wrażenie, że czasem sami będąc rusofobami). A nas też "gnębiono", czego zresztą dziś nie mam "gnębicielom" za złe, a tak naprawdę rosyjskiego nauczyłem się czytając sprowadzane do mojej szkoły doskonale politechniczne czasopismo nie tylko dla młodzieży i modelarzy, które pewnie część z Was zna - to "Modelist-Konstruktor" ("Моделист-конструктор"), którego kilkanaście numerów mam do dzisiaj...

Kto nie miał okazji może sam zobaczyć...

http://modelist-konstruktor.ru/index.php?i=mk

archiwa

http://www.opoccuu.com/modelist-konstruktor.htm

http://publ.lib.ru/ARCHIVES/M/%27%27Modelist-konstruktor%27%27/

http://www.diagram.com.ua/library/modelist-konstruktor/

Ale żeby zakończyć niepotrzebny nikomu spór wyjaśnię nie znającym rosyjskiego co znaczy

"- Биери, биери, старик, это очень хороший.. свинюгреец ! "

Można to swobodnie przetłumaczyć tak:

"Bierz, bierz, dziadek, to bardzo dobry "świniogrzejec" (dokładnego zamiennika nie ma - inaczej: " palnik do opalania świń")

Zgoda ?

Opublikowano

Panowie "leniwcy",  ;)  krytycy cyrylicy - takie podejście do zagadnienia: to błąd! Za wschodnią granicą bogata baza wiedzy modelarskiej (i nie tylko) spoczywa w necie, wystarczy po nią sięgnąć! :P

Opublikowano

A gdybym znał chiński i natrzepał tu tych takich krzaczków?  z dopiskiem "hahaha" czy coś tam innego? Też by to było mądre?

Bo ja znam? a wy sobie guglujcie translatory...? 

Znam rosyjski i cyrylicę, mogę poczytać "modelist konstruktor" ale po co to na polskim forum?

Chyba tu o to chodzi...

I to nie ma nic wspólnego z lenistwem itp. Jest multum języków na świecie z najróżniejszymi dziwnymi literami i jeśli każdy by tu zaczął trzepać a to po grecku, a to hebrajsku czy koreańsku to wyobrażacie sobie co by było?

i każdą wypowiedź guglować i translatować? to po co w tytule forum słowo "polskie"?

• Lubię to 3
Opublikowano

让和平与你同在!

平和はあなたと一緒にしましょう!

ሰላም ከአንቺ ጋር ይሁን!

ليكن السلام معك !!!

Cia kev kaj siab lug nrog koj !!!

:D

A.C.

Opublikowano

A gdybym znał chiński i natrzepał tu tych takich krzaczków?  z dopiskiem "hahaha" czy coś tam innego? Też by to było mądre?

Bo ja znam? a wy sobie guglujcie translatory...? 

Znam rosyjski i cyrylicę, mogę poczytać "modelist konstruktor" ale po co to na polskim forum?

Chyba tu o to chodzi...

I to nie ma nic wspólnego z lenistwem itp. Jest multum języków na świecie z najróżniejszymi dziwnymi literami i jeśli każdy by tu zaczął trzepać a to po grecku, a to hebrajsku czy koreańsku to wyobrażacie sobie co by było?

i każdą wypowiedź guglować i translatować? to po co w tytule forum słowo "polskie"?

pisz proszę po chińsku :rolleyes:  :rolleyes: , ale tylko w dialekcie mandaryńskim.....zapraszam :P  :P

Opublikowano

Zdarza mi się zaglądać na serwisy japońskie/koreańskie/chińskie, choć tych języków nie znam. I nie stanowi to wielkiego problemu, bo technole jakoś tam zawsze się dogadają (rysunki, schematy, zdjęcia) Jest tam bardzo wiele ciekawych materiałów, szczególnie nt. elektroniki do mikromodelarstwa RC, u nas zupełnie niepopularnego. U ruskich znalazłem takie rzeczy, których na naszych serwisach modelarskich niet!  ;)  Nie wiem o co tu kopie kruszycie (nie szkoda na to czasu?). Cyrylica jest nie teges, bo Putin, to bee - żenada. :rolleyes:

Opublikowano

Ale Jurku, z całym szacunkiem, ciągle nie rozumiesz sensu? Nie chodzi zupełnie o to że "be" czy Putin...

Popatrz na samą górę strony. POLSKIE Forum Modelarskie, no nie?

Też przeglądam rosyjskie fora modelarskie, i nie tylko rosyjskie. Spotkałeś gdzieś tam żeby oni pisali na swoim forum po polsku?

Na anglojęzycznych forach użytkownicy z różnych stron świata piszą po angielsku, bo to takie forum. To forum jest POLSKIE, więc piszmy po polsku, i tyle.

Koledzy z Francji dla przykładu, pisali też na tym forum po polsku, nawet za pomocą translatora właśnie. Oni nas i nasz język potrafią szanować, a my sami siebie nie...   :(

• Lubię to 2
Opublikowano

polskiego jest od groma, ktos innym jezykiem pół zdania i nagle wielkie oburzenie, z czegoś to musi wynikać. Mi osobiscie nic nie przeszkadza, po za dyskutowaniem

Opublikowano

No, ok, chyba zaczaiłem o co biega (po wpisie Darka), bo wcześniej odczułem to jako nawałkę na cyrylicę.  :rolleyes:  Może to taka maniera niektórych kolegów (dobrze znających rosyjski), no a poza tym dowcip często lepiej brzmi w oryginale, tylko faktycznie wtedy trzeba dobrze znać ten język. Ja tam po rusku tu nie piszę (choć zdarzyło mi się już na forum anglicyzmy wtrącać, za co mnie Stefan opierdaczył i miał rację  ;)  ) , co mi nie przeszkadza zaglądać na ruskie serwisy, czytać ze zrozumieniem i "ściągać" na potęgę od ruskich, to co chcę. :P

Opublikowano

No, ok, chyba zaczaiłem o co biega. Może to taka maniera niektórych kolegów (dobrze znających rosyjski), no a poza tym dowcip często lepiej brzmi w oryginale, tylko faktycznie wtedy trzeba dobrze znać ten język. Ja tam po rusku tu nie piszę (choć zdarzyło mi się anglicyzmy wtrącać, za co mnie Stefan opierdaczył i miał rację  ;)  ) , co mi nie przeszkadza zaglądać na ruskie serwisy, czytać ze zrozumieniem i "ściągać" od ruskich, to co chcę. :P

O, no i tu zgadzam się z tobą w całej rozciągłości   ;)   :D

A teraz "paszli" budować i rozbijać modele a nie tam...!!!   :lol:

Opublikowano

Dokładnie tak jak napisał Henryk. Między sobą, na polskim forum, powinniśmy używać języka polskiego.

Cyrylicy używajmy na forach gdzie jest ona używana, ot i tyle.

Czy może jednak pozwólmy mieszkającym w krajach anglojęzycznych pisać po angielsku, w Niemczech po niemiecku.

Jarek, ty może zacznij pisać po szwedzku?  No bo wszyscy powinni byli uczyć się języków...

Szanujmy się, szanujmy naszą kulturę i nasz język.

PS. 

Mniejszość Romów potrafi uszanować swoją tradycję, między swemi rozmawiają tylko w swoim języku, z polakami zaś po polsku...

Nie wytykajmy za to sobie tak namiętnie błędów, bo nawet autorytetom językoznawstwa zdarzy się "byk" i inny autorytet się obruszy  ;)

Ja naprawde rzadko wytykam bledy ( moze nawet NIGDY nie wytykam ) , ale gdy widze tak wazne dla nas slowo ktore jest blednie napisane , to MUSZE reagowac  :D  :D  :D

Opublikowano

Jeśli już tak bijemy się o czysty ojczysty język, to paradoksalnie chciałbym przypomnieć bojownikom niechętnym wszystkiemu co rosyjskie, że nagminnie obecnie używane wszędzie przez wszystkich (także przez nich) określenie "sowiecki", "Związku Sowieckim", itd, jest,... RUSYCYZMEM !! ;) (od "sovietowat'" - radzić)

Po polsku brzmi to nieco inaczej, zgadnijcie jak.. :P

Opublikowano

....Jeśli już tak bijemy się o czysty ojczysty język, to paradoksalnie chciałbym przypomnieć bojownikom niechętnym wszystkiemu  co nie polskie  ,że to podforum nosi nazwę " HYDE PARK"... obrzydliwą imperialistyczną , angielską nazwę

Jeśli już tak bijemy się o czysty ojczysty język, to paradoksalnie chciałbym przypomnieć bojownikom niechętnym wszystkiemu co rosyjskie, że nagminnie obecnie używane wszędzie przez wszystkich (także przez nich) określenie "sowiecki", "Związku Sowieckim", itd, jest,... RUSYCYZMEM !! ;) (od "sovietowat'" - radzić)

Po polsku brzmi to nieco inaczej, zgadnijcie jak.. :P

Związek  ( ZD ) Radziecki :P  :P  :P

Opublikowano

pisz proszę po chińsku :rolleyes:  :rolleyes: , ale tylko w dialekcie mandaryńskim.....zapraszam :P  :P

Pisać może sobie w jakim dialekcie chce, wszak pisownia jest wspólna dla wszystkich. Dopiero wymowa jest zupełnie inna dla mandaryńskiego, kantońskiego czy np szanghajskiego. 

Opublikowano

Fakt, jest faktem. To jest POLSKIE forum.

I jeżeli któryś z forumowiczów znajdzie znajdzie jakiś czysto polski wpis (w naszym języku) w merytorycznej dyskusji gdziekolwiek na zagranicznych forach modelarskich, a zwłaszcza tych z cyrylicą, to ja zobowiązuję się do darmowej sesji łódkami Mistrza Świata i Europy. Na nasz koszt. Przyjedziemy i delikwent sobie popływa do woli ( jeżeli da radę...) :).

Szukajcie ;)

A.C.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.