Therapy Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Jestem początkujący proszę wyrozumiałość. Składam Oriona 1.7 m i w skrzydłach lotki pracują w tym samym kierunku, obydwie w górę lub dół. Zmieniłem nawet kabel Y. Nie da się ich inaczej zamontować. Odbiornik i radio przełożem z pioneer i tam było ok. Help Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Jeżeli masz serwa zamontowane w skrzydłach w odbiciu lustrzanym względem osi podłużnej kadłuba, to nie ma to tamto, musi działać OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Masz lotki na oddzielnych serwach czy na jednym serwie? Pytam bo tytuł sugeruje jedno serwo wtedy mechanicznie uruchamia lotki. Jeśli na dwóch to pewnie nie odwróciłeś ich stronami i zamontowałeś tak jak do uruchamiania klap. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Irku jak podłączył je przez kabe Y to dwa serwa z jednego kanału w odbiorniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nitromaniak Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Po co mu Y kabel do jednego serwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 A jak na jednym serwie lotki mogą pracować w tym samym kierunku? Poza tym skąd wzieliście jedno serwo? Poza tym Orion 1,7m, hmm... Orion 2,5m z ArtHobby, to znam ale tego 1,7 jakoś nie kojarzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nitromaniak Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Oczywiscie, ze sa dwa serwa tylko ja nie moge sobie wyobrazic dlaczego to nie dziala na Y kablu. Jezeli montaz jest lustrzany to musi dzialac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 ale pewno nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Sprawdź czy masz tak jak na rysunkach z drugiego postu w tym wątku. Oba serwa mają orczyki na zewnątrz lub obydwa mają orczyki do środka. Na rysunku w skrzydłach te małe kwadraciki to serwa a te czarne grube kreski przy nich to ośka serwa z zębatką, na którą zakładasz orczyk. Kabel Y kupiłeś czy robiłeś sam? Fajnie się rozmawia jak się widzi to o czym piszemy. Zrób fotkę, ale nie pojedynczo serw tylko całego jednego skrzydła i całego drugiego skrzydła, a najlepiej ich obu założonych do kadłuba. Problem w tym, że aparat w komórce nie ma takiego dużego kąta i złożone skrzydła będziesz robić z dość dużej odległości i może być mało widać ale... kombinuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Therapy Opublikowano 10 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Dwa serwa są lustrzanym odbiciem odwrotnie nie da się zamontować. Załączam zdjęcie. Model R Planes Orion. Odbiornik jest ok. Podmieniłem też serwo i to samo. Jedno z nich było gorąc. A pracowało chwilę. Zdjęcie Przepraszam nie widoczne było. Daję kolejne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Nasuwa mi się pewna teoria, Jarek nie napisał czy to te same serwa które normalnie chodziły w innym modelu. Jeśli to jakieś nowe serwa to może jedno serwo chodzi w złą stronę. Miałem tak kiedyś , na sterze wysokości były dwa serwa po jednym na każdą połówkę ale były na kablu Y , więc trzeba było aby serwa chodziły w odwrotnych kierunkach, zmieniłem w serwie przewody na potencjometrze i na silniku i było po problemie. Za jakieś czas potrzebne mi było serwo więc zabrałem z modelu serwo z odwróconym kierunkiem. Za jakiś czas kupiłem nowe serwo identyczne jak to co zostało w modelu, nawet go nie sprawdzałem tylko od razu rozebrałem i pozamieniałem przewody aby odwrócić kierunek serwa. Jakie było moje zdziwienie jak po zamontowaniu serwa w modelu stery wychylały się na przemian. Po prostu nowe serwo chodziło w inną stronę niż stare mimo że były identyczne, ja odwróciłem kierunek obrotu i zaczęły chodzić w tą sama stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Jedyne co mi przychodzi do głowy, to to co napisał Wiesiek. Zamienione przewody na potencjometrze i silniku serwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Therapy Opublikowano 10 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Serwa nowe, model prosto z pudełka. Serwo na odmianę też nowe. Dziwna sprawa ale opcja z podmianą biegunów wydaje się rozsądna. Dziękuję wszystkim za pomoc sądziłem, że zostanę wyśmiany A odzew był duży. Jak się uporam dokończę temat. Wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Jeśli masz jakieś inne, byle jakie, serwo to podłącz raz do jednej lotki raz do drugiej i sprawa w minutę się wyjaśni, czy wina leży po stronie serwa i do tego którego czy problem jest poważniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Therapy Opublikowano 10 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Wymiana drugiego serwa nic nie dała. Na dziś się poddaję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Może błędne programowanie modelu w nadajniku? W Aurorze np. programuję czy jedno serwo czy dwa na lotkach, klapy itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Ale na Y programowanie nie ma znaczenia, chyba że jakimś cudem producent wsadził po drodze rewerser. Faktycznie dziwna sprawa. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nitromaniak Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 No ale impuls PWM idzie z jednego zrodla. Niech kolega podlaczy dwa serwa do nadajnika przez ten kabel Y poza modelem albo podlaczy serwo1 i serwo2 bezposrednio do kanalu w nadajniku i zobaczy co sie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Wymiana drugiego serwa nic nie dała. Na dziś się poddaję. No to w tej sytuacji zamontuj serwa w tą samą stronę i lotki będą działać o.k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpawel Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 A może to cyfrowe serwa z możliwością programowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi