jetfan Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Szanowni Koledzy, Będę tłoczył kabinę, długości ok 27 cm, do modelu rozpiętości ok 160 cm. 'Proces' będzie w warunkach domowych czyli nagrzewanie w piekarniku Jaką grubość Vivak'u polecacie? Waham się pomiędzy 1mm a 0,5mm. Który wariant będzie lepszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Będziesz tłoczył po długości czy wysokości.? 27 cm to sporo. Ja tłoczyłem kabinkę do Minimoa która miała około 12 cm wysokości i przy Vivaku 0,5 góra wyszła jak papier cieniutka. Metoda identyczna do twojej tylko kopyto miałem z gipsu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 W moim przypadku kabinka miała ok 25 cm długości i 8 cm wysokości w najwyższym miejscu. Ja użyłem Vivak 0,75 mm do modelu 2,60 mI to spokojnie wystarcza. To co Konrad wspomina to też będzie OK. Jeśli zależy Ci na wadze to nie wychodziłbym powyżej 0,75 mmTym bardziej że to model nie duży. Natomiast 1 mm za grubo by wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jureks Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Jeżeli masz wysokość kabiny ponad 5 cm to nawet vivak 0,5 mm czy 0,75 mm może być zbyt cienki. Wyjdzie wiotka owiewka a raczej nie unikniesz nierównomiernego naciągnięcia vivaku.Jeżeli bardzo nie zależy ci na wadze proponuję od razu 1,0 mm. Będzie owiewka sztywna pomimo nierównego naciągnięcia vivaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 kabinę do mojego OGARA ( bydgoskiego) wyciągałem z #1 mm a miała coś około 400 x 200 x 120 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Kabinę do Orlika (dł. 55cm, wys. ok 15cm, szer. ok. 15 cm) tłoczyłem z PET-a grubości 0,5mm i jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Z PET-a 0,5mm wychodzą bardzo super . Na foto kopyto kabiny do szybowców Muchy 22 i Pirata 30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 18 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Panowie, Ponieważ z ustaleniem grubości poszło nam bardzo dobrze więc teraz drugi problem: jaką temperaturę ustawić lub jak rozpoznać, że jest właściwa do tłoczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Vivak musi zwisać, co by to nie znaczyło. Temperatura piekarnika to jakieś 150 stopni. Ten zwis musi być no właśnie odpowiedni. Nie za duży ale też nie za mały. Niestety ale to już chyba będziesz sam musiał dojść do tego poprzez eksperymenty. Tak więc kup troche więcej bo ta metoda jest dość ryzykowna. Raz wyjdzie od strzała a raz trzeba ze trzy razy powtarzać. Pamiętaj, że będzie lekki skurcz po wystygnięciu, do tego forma musi mieć na dole sporo naddatku lub musisz formę położyć na czymś żeby móc potem obciąć naddatek. Musisz naciągnąć vivak przynajmniej ten 1cm lub więcej niż krawędź formy. Chyba że forma już przewiduje naddatek, wówczas nie będzie problemu z odcięciem i wyjęciem vivaku z formy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 18 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Forma tzn kopyto ma już naddatek więc powinno być OK. Gdzieś się spotkałem z pomysłem by przed tłoczeniem nagrzać też kopyto by Vivak był dłużej plastyczny, brzmi rozsądnie ale czy warto to robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 No nie wiem czy jest to aż tak potrzebne. Cała operacja trwa 1s więc nie wiem. Ja nie grzałem i wyszło. Ale prawda jest taka, że miałem 3 próby i dopiero ta 4 wyszła zadowalająca , choć jak dla mnie to ta kabinka była zbyt cienka. Duże ma też znaczenie jaki kawałem przytniesz i będziesz grzał. Ja w pierwszej wersji przyciąłem zbyt mały. Potem ramę zrobiłem już tak dużą jak dało się włożyć po skosie do piekarnika. Chodzi o to żeby ten naciąg nie był z byt duży, bo góra kabinki będzie jak pergamin a dół będzie sztywny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicior Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Hej Zbyszku, Ja mam zrobione ramki do tłoczenia.Z wyjściem na odkurzacz. Nie pamiętam w tym momencie jak są duże, ale ok 35 x 45cm. Sprawdzę w domu. Zobacz jak dużą masz kabinkę. Podjedź, pożycz, poeksperymentuj, wytłocz Chyba że już masz urządzonko... P.S. Przy tłoczeniu warto mieć pomocnika z opalarką, gdyby coś przy brzegach się nie dogrzało.Niemniej jak koledzy wspomnieli po wyjęciu z piekarnika i nałożeniu na odsys, to trwa ok 1-3 sek, więc czasu na poprawki raczej mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 23 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 Cześć Andrzej, chyba mamy takie same piekarniki Zaparłem się by kabinę wytłoczyć samodzielnie. Jak na razie jestem po trzeciej próbie, pierwsza wyszła najlepiej ale ma skazę z boku (była rysa na Vivak'u). Dwie pozostałe tłoczyłem w zbyt dużej temperaturze bo 'ogólnie dobrze ale w szczegółach nie do przyjęcia', tj są małe bąbelki w tworzywie. Zabrakło mi materiału na kolejne próby, jak dokupię to będę walczył dalej. Nastawiłem temperaturę 145 st C + termoobieg ale to zbyt dużo. W kolejnych podejściach będę schodził stopniowo z temperaturą i wyłączę termoobieg. Zobaczymy. Pozdrawiam, Z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 23 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 czy da się podgrzać vivak opalarką zamiast w piekarniku?Niestety w warsztacie nie mam innego źródła ciepła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 23 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 Słaby pomysł z opalarką, chyba że jakaś miniaturowa kabinka. Opalarką nie podgrzejesz równomiernie dużej powierzchni, raczej zmarnujesz materiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 23 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 Nie bardzo. Vivak dość szybko stygnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicior Opublikowano 23 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 Zbyszku- jak na pierwsze próby tłoczenia wyszło super! Jeśli problem tkwi w temperaturze, to szybko dojdziesz do celu. Czasem też problemy pojawiają się w przyleganiu materiału do kopyta. Wtedy można albo wywiercić więcej otworów w pobliżu jego brzegów, albo/ oraz można je postawić je na 0.5cm stabilnej podstawce (nieco mniejszej niż podstawa kopyta). Wtedy materiał lepiej dociska się do brzegów, ponieważ stara się zawinąć pod nie. "Zawijkę " odcina się nożykiem i kopyto wtedy się wyjmuje.Pzdr!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgr Opublikowano 24 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2019 Cześć Andrzej, chyba mamy takie same piekarniki Zaparłem się by kabinę wytłoczyć samodzielnie. Jak na razie jestem po trzeciej próbie, pierwsza wyszła najlepiej ale ma skazę z boku (była rysa na Vivak'u). Dwie pozostałe tłoczyłem w zbyt dużej temperaturze bo 'ogólnie dobrze ale w szczegółach nie do przyjęcia', tj są małe bąbelki w tworzywie. Zabrakło mi materiału na kolejne próby, jak dokupię to będę walczył dalej. Nastawiłem temperaturę 145 st C + termoobieg ale to zbyt dużo. W kolejnych podejściach będę schodził stopniowo z temperaturą i wyłączę termoobieg. Zobaczymy. Pozdrawiam, Z Z mojego doświadczenia tylko grzanie od góry (np opcja grill). Gry używałem termoobiegu, na viaku pojawiały się skazy. Temperaturę ustawiam na 110 stopni, grzeję na wysokości środkowej półki. Zanim rozpocznę, kopyto i sam vivak w ramce przecieram środkami antystatycznymi. Wychodzi dobrze, zdjęcia tu: http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=57&t=1417&start=80#p15132 Używam vivaku 0.5mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2019 Ja ustawiałem temperaturę na 200st. Nagrzewanie było szybkie. Normalnie potrzeba około 130 st dla Vivaku. Pod koptyo warto podłożyć siatkę stalową o oczku 6x3mm albo podobną. Chodzi o kopyto i po 4cm dookoła. Wtedy następuje dociągnięcie materiału, w przeciwynym wypadku materiał dociągany jest do momentu zatkania otworków. Wg. mnie nie ma lepszego sposobu niż siatka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi