Lech Mirkiewicz Opublikowano 8 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Model nabiera kolorków. Na razie to tylko jeden , jeszcze nie zdecydowałem czy będzie malowany czy oklejany. Muszę trochę odpocząć od tego projektu choć pracy jest jeszcze ogrom należy to dobrze przemyśleć. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Takie pękate modele to nie do końca moja bajka, ale musze przyznać, że w Twoim wykonaniu i w tym czerwonym ubarwieniu zwraca uwagę. Jak zwykle piękna robota, gratuluję, z przyjemnością oglądam ten wątek, jak zresztą każdy Twój ?. Jeśli mogę coś sugerować, to dodałbym jakieś białe elementy (pasy lub tym podobne). Bardzo lubię na modelach połączenie białego, czerwonego z jakimiś elementami czarnymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Dziękuję Marcinie za miłe słowa Co do malowania to pewnie przeoczyłeś zdjęcia z pierwszego postu. Model ma być pomalowany właśnie tak. Oczywiście literki i cyferki będą oznaczać rok budowy i numer kolejny mojego modelu. Nie mam doświadczenia w malowaniu foli , z kolei precyzyjne oklejanie na tych krzywiznach nie będzie łatwe więc zostawiam ten wybór wykończenia modelu na później Chwilę odpocznę i ruszę ponownie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Nazwa adekwatna do wygladu ! Krotki , masywny i z "tepym" pyskiem ? W przeciwienstwie do Marcina , takie samoloty ( i z TEGO okresu ) to moje ulubione i dla mnie najpiekniejsze "rzeczy" w historii lotnictwa ! Fajnie byloby zrobic kiedys "polatanie" w stylu GOLDEN AGE . Robert ( Miss Los Angeles ) jest juz gotowy , ja za chwile bede ( Travel Air Mystery Ship - niestety tylko ARF ) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 14 godzin temu, Lech Mirkiewicz napisał: Co do malowania to pewnie przeoczyłeś zdjęcia z pierwszego postu. Rzeczywiście, biję się w piersi A nie myślałeś, by odwrócić ten schemat, zamiast czarnego biały, a białe paski czarne? Mam wrażenie, że będzie lepiej widoczny w powietrzu, ale tak jak jest też fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 6 godzin temu, Viper napisał: A nie myślałeś, by odwrócić ten schemat, zamiast czarnego biały, a białe paski czarne? Marcin , my jestesmy jednak w POLMAKIETACH ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 No to w połowie wierne malowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 Silnik który ma napędzać ten model to OS 15 GT. Jest tylko problem z tłumikiem. Oryginalny niestety nie pasuje .Szukam jakiegoś odpowiedniego ale jakoś do tej pory nie znalazłem o rozstawie śrub mocujących 42 mm. Ostatecznie trzeba będzie dorobić samemu i tu jest problem bo nie mam pojęcia jakie powinien mieć parametry na przykład: objętość, średnica wydechu. Oryginalny tłumik ma jeszcze kryzę w środku. Ktoś ma jakiś pomysł ? ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 28 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 Pomysłu nie mam a mam ten sam problem ? z tym samym silnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 28 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 Witam dorobić przedłużkę i zamontować oryginalny tłumik schowany pod maską ( można obrócić o kąt tak aby pasował ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Lechu, tłumik typu pits powinien się schować pod maskę ... ale wiem, że nie takiej rady oczekujesz. Wykonałem w modelu RWD-21 taki śmieszny mały tłumik i kierowałem się dwoma zasadami: objętość tłumika zgodna z oryginałem i suma powierzchni wylotu spalin zgodna z oryginalną powierzchnią rury wylotowej. To działa choć nigdy nie porównywałem osiągów silnika na tłumiku oryginalnym i dorabianym. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 W dniu 9.01.2021 o 19:48, jarek996 napisał: Nazwa adekwatna do wygladu ! Krotki , masywny i z "tepym" pyskiem ? W przeciwienstwie do Marcina , takie samoloty ( i z TEGO okresu ) to moje ulubione i dla mnie najpiekniejsze "rzeczy" w historii lotnictwa ! Fajnie byloby zrobic kiedys "polatanie" w stylu GOLDEN AGE . Robert ( Miss Los Angeles ) jest juz gotowy , ja za chwile bede ( Travel Air Mystery Ship - niestety tylko ARF ) Dość ciekawy pomysł na piknik... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 W dniu 10.01.2021 o 19:18, Viper napisał: No to w połowie wierne malowanie Na tej zasadzie , to mozna Bf 110 zrobic z jednym silnikiem . Bedzie w POLOWIE prawidlowa ilosc silnikow ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Jest duża szansa że 15gt będzie miała takie samo przyłącze jak 90 na metanol. Wtedy tego typu adaptery mogą pomóc ale trzeba to sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 1 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 3 godziny temu, solainer napisał: Jest duża szansa że 15gt będzie miała takie samo przyłącze jak 90 na metanol. Wtedy tego typu adaptery mogą pomóc ale trzeba to sprawdzić. Wyczytałem, że rozstaw śrub w os91fx to 43 mm ale jest to do ogarnięcia. Gdzie namierzyłeś to zdjęcie? Problem jest jeszcze taki, że oryginalny tłumik i tak się nie zmieści pod maską silnika pomimo jej średnicy 235mm. Silnik trzeba by ustawić cylindrem do góry i wtedy tłumik wystawałby u dołu maski silnika co jest akceptowalne ale za to fajka świecy wystawała by u góry maski co już nie jest tak akceptowalne ( jak na razie) ? W między czasie znalazłem inne rozwiązanie. Tłumik dedykowany do silnika helikoptera tej samej pojemności i myślę, że to będzie najlepsze rozwiązanie (na dziś) ale szukam dalej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 W dniu 28.02.2021 o 20:42, Lech Mirkiewicz napisał: Silnik który ma napędzać ten model to OS 15 GT. Jest tylko problem z tłumikiem. Oryginalny niestety nie pasuje .Szukam jakiegoś odpowiedniego ale jakoś do tej pory nie znalazłem o rozstawie śrub mocujących 42 mm. Ostatecznie trzeba będzie dorobić samemu i tu jest problem bo nie mam pojęcia jakie powinien mieć parametry na przykład: objętość, średnica wydechu. Oryginalny tłumik ma jeszcze kryzę w środku. Ktoś ma jakiś pomysł ? ? Odpowiedni tłumik na pewno wykona firma Nester, korzystałem z usług, polecam. Właściciel zna się na rzeczy, wie co robi i ma duże doświadczenie. Można go znaleźć w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 Moze w Nastik? Albo cos by podpasowało, albo może mogli by sprowadzić? Mają sporo różnych... http://www.nastik.pl/akcesoria-spalina-tlumiki-c-49_261.html?page=2&sort=1a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 2 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 Kupiłem w RC Japan. przeszukałem "cały świat" i tam nie tylko był na stanie ale i znacznie taniej niż u innych sprzedawców. W polskich sklepach nie ma nigdzie a nawet gdybym zamówił to czas oczekiwania do kilku miesięcy nawet. Firma Nester pewnie by wykonała taki tłumik ale w końcu zaufałem konstruktorom OSa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 20 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Tłumik przyleciał piorunem pasuje idealnie. Teraz czas na maskę i atrapę silnika. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lech Mirkiewicz Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Zgodnie z ostatnio modnym powiedzeniem „trzeba łączyć a nie dzielić” połączyłem starą modelarską technologię budowy modeli z nowym trendem . Dotychczas maski silnika budowałem z laminatów a tym razem wydrukowałem i maskę i atrapę silnika. Zajęło mi to mnóstwo czasu bo najpierw musiałem się nauczyć projektować .Silnik pobrałem z internetu ale wymagał wielu zmian aby go dopasować do mojej maski. Po wielu próbach i zmianach powstał wyrób finalny który wreszcie mnie zadowala. Następnym wyzwaniem są golenie, osłony kół i kabinka pilota. Łatwo nie będzie ? 6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi