Lech Mirkiewicz Opublikowano 8 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2021 Model nabiera kolorków. Na razie to tylko jeden , jeszcze nie zdecydowałem czy będzie malowany czy oklejany. Muszę trochę odpocząć od tego projektu choć pracy jest jeszcze ogrom należy to dobrze przemyśleć. 3
Viper Opublikowano 8 Stycznia 2021 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Takie pękate modele to nie do końca moja bajka, ale musze przyznać, że w Twoim wykonaniu i w tym czerwonym ubarwieniu zwraca uwagę. Jak zwykle piękna robota, gratuluję, z przyjemnością oglądam ten wątek, jak zresztą każdy Twój ?. Jeśli mogę coś sugerować, to dodałbym jakieś białe elementy (pasy lub tym podobne). Bardzo lubię na modelach połączenie białego, czerwonego z jakimiś elementami czarnymi.
Lech Mirkiewicz Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2021 Dziękuję Marcinie za miłe słowa Co do malowania to pewnie przeoczyłeś zdjęcia z pierwszego postu. Model ma być pomalowany właśnie tak. Oczywiście literki i cyferki będą oznaczać rok budowy i numer kolejny mojego modelu. Nie mam doświadczenia w malowaniu foli , z kolei precyzyjne oklejanie na tych krzywiznach nie będzie łatwe więc zostawiam ten wybór wykończenia modelu na później Chwilę odpocznę i ruszę ponownie 1
jarek996 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Nazwa adekwatna do wygladu ! Krotki , masywny i z "tepym" pyskiem ? W przeciwienstwie do Marcina , takie samoloty ( i z TEGO okresu ) to moje ulubione i dla mnie najpiekniejsze "rzeczy" w historii lotnictwa ! Fajnie byloby zrobic kiedys "polatanie" w stylu GOLDEN AGE . Robert ( Miss Los Angeles ) jest juz gotowy , ja za chwile bede ( Travel Air Mystery Ship - niestety tylko ARF ) 1
Viper Opublikowano 10 Stycznia 2021 Opublikowano 10 Stycznia 2021 14 godzin temu, Lech Mirkiewicz napisał: Co do malowania to pewnie przeoczyłeś zdjęcia z pierwszego postu. Rzeczywiście, biję się w piersi A nie myślałeś, by odwrócić ten schemat, zamiast czarnego biały, a białe paski czarne? Mam wrażenie, że będzie lepiej widoczny w powietrzu, ale tak jak jest też fajnie
jarek996 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Opublikowano 10 Stycznia 2021 6 godzin temu, Viper napisał: A nie myślałeś, by odwrócić ten schemat, zamiast czarnego biały, a białe paski czarne? Marcin , my jestesmy jednak w POLMAKIETACH ?
Lech Mirkiewicz Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Opublikowano 28 Lutego 2021 Silnik który ma napędzać ten model to OS 15 GT. Jest tylko problem z tłumikiem. Oryginalny niestety nie pasuje .Szukam jakiegoś odpowiedniego ale jakoś do tej pory nie znalazłem o rozstawie śrub mocujących 42 mm. Ostatecznie trzeba będzie dorobić samemu i tu jest problem bo nie mam pojęcia jakie powinien mieć parametry na przykład: objętość, średnica wydechu. Oryginalny tłumik ma jeszcze kryzę w środku. Ktoś ma jakiś pomysł ? ? 1
Grifon Opublikowano 28 Lutego 2021 Opublikowano 28 Lutego 2021 Pomysłu nie mam a mam ten sam problem ? z tym samym silnikiem.
paweln7 Opublikowano 28 Lutego 2021 Opublikowano 28 Lutego 2021 Witam dorobić przedłużkę i zamontować oryginalny tłumik schowany pod maską ( można obrócić o kąt tak aby pasował )
mirolek Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 Lechu, tłumik typu pits powinien się schować pod maskę ... ale wiem, że nie takiej rady oczekujesz. Wykonałem w modelu RWD-21 taki śmieszny mały tłumik i kierowałem się dwoma zasadami: objętość tłumika zgodna z oryginałem i suma powierzchni wylotu spalin zgodna z oryginalną powierzchnią rury wylotowej. To działa choć nigdy nie porównywałem osiągów silnika na tłumiku oryginalnym i dorabianym. ms
robert.pilot Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 W dniu 9.01.2021 o 19:48, jarek996 napisał: Nazwa adekwatna do wygladu ! Krotki , masywny i z "tepym" pyskiem ? W przeciwienstwie do Marcina , takie samoloty ( i z TEGO okresu ) to moje ulubione i dla mnie najpiekniejsze "rzeczy" w historii lotnictwa ! Fajnie byloby zrobic kiedys "polatanie" w stylu GOLDEN AGE . Robert ( Miss Los Angeles ) jest juz gotowy , ja za chwile bede ( Travel Air Mystery Ship - niestety tylko ARF ) Dość ciekawy pomysł na piknik...
jarek996 Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 W dniu 10.01.2021 o 19:18, Viper napisał: No to w połowie wierne malowanie Na tej zasadzie , to mozna Bf 110 zrobic z jednym silnikiem . Bedzie w POLOWIE prawidlowa ilosc silnikow ?
solainer Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 Jest duża szansa że 15gt będzie miała takie samo przyłącze jak 90 na metanol. Wtedy tego typu adaptery mogą pomóc ale trzeba to sprawdzić.
Lech Mirkiewicz Opublikowano 1 Marca 2021 Autor Opublikowano 1 Marca 2021 3 godziny temu, solainer napisał: Jest duża szansa że 15gt będzie miała takie samo przyłącze jak 90 na metanol. Wtedy tego typu adaptery mogą pomóc ale trzeba to sprawdzić. Wyczytałem, że rozstaw śrub w os91fx to 43 mm ale jest to do ogarnięcia. Gdzie namierzyłeś to zdjęcie? Problem jest jeszcze taki, że oryginalny tłumik i tak się nie zmieści pod maską silnika pomimo jej średnicy 235mm. Silnik trzeba by ustawić cylindrem do góry i wtedy tłumik wystawałby u dołu maski silnika co jest akceptowalne ale za to fajka świecy wystawała by u góry maski co już nie jest tak akceptowalne ( jak na razie) ? W między czasie znalazłem inne rozwiązanie. Tłumik dedykowany do silnika helikoptera tej samej pojemności i myślę, że to będzie najlepsze rozwiązanie (na dziś) ale szukam dalej ?
jetfan Opublikowano 2 Marca 2021 Opublikowano 2 Marca 2021 W dniu 28.02.2021 o 20:42, Lech Mirkiewicz napisał: Silnik który ma napędzać ten model to OS 15 GT. Jest tylko problem z tłumikiem. Oryginalny niestety nie pasuje .Szukam jakiegoś odpowiedniego ale jakoś do tej pory nie znalazłem o rozstawie śrub mocujących 42 mm. Ostatecznie trzeba będzie dorobić samemu i tu jest problem bo nie mam pojęcia jakie powinien mieć parametry na przykład: objętość, średnica wydechu. Oryginalny tłumik ma jeszcze kryzę w środku. Ktoś ma jakiś pomysł ? ? Odpowiedni tłumik na pewno wykona firma Nester, korzystałem z usług, polecam. Właściciel zna się na rzeczy, wie co robi i ma duże doświadczenie. Można go znaleźć w sieci.
merlin71 Opublikowano 2 Marca 2021 Opublikowano 2 Marca 2021 Moze w Nastik? Albo cos by podpasowało, albo może mogli by sprowadzić? Mają sporo różnych... http://www.nastik.pl/akcesoria-spalina-tlumiki-c-49_261.html?page=2&sort=1a
Lech Mirkiewicz Opublikowano 2 Marca 2021 Autor Opublikowano 2 Marca 2021 Kupiłem w RC Japan. przeszukałem "cały świat" i tam nie tylko był na stanie ale i znacznie taniej niż u innych sprzedawców. W polskich sklepach nie ma nigdzie a nawet gdybym zamówił to czas oczekiwania do kilku miesięcy nawet. Firma Nester pewnie by wykonała taki tłumik ale w końcu zaufałem konstruktorom OSa.
Lech Mirkiewicz Opublikowano 20 Marca 2021 Autor Opublikowano 20 Marca 2021 Tłumik przyleciał piorunem pasuje idealnie. Teraz czas na maskę i atrapę silnika. 2
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lech Mirkiewicz Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 28 Marca 2021 Zgodnie z ostatnio modnym powiedzeniem „trzeba łączyć a nie dzielić” połączyłem starą modelarską technologię budowy modeli z nowym trendem . Dotychczas maski silnika budowałem z laminatów a tym razem wydrukowałem i maskę i atrapę silnika. Zajęło mi to mnóstwo czasu bo najpierw musiałem się nauczyć projektować .Silnik pobrałem z internetu ale wymagał wielu zmian aby go dopasować do mojej maski. Po wielu próbach i zmianach powstał wyrób finalny który wreszcie mnie zadowala. Następnym wyzwaniem są golenie, osłony kół i kabinka pilota. Łatwo nie będzie ? 6 1
Rekomendowane odpowiedzi