szirokez Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Po Wildze czas na Kolibra. Tak samo jak przy budowie Wilgi korzystam tylko z wydrukowanych na A4 planów i rzutów z neta. Wręgi wycięte i centralna część kadłuba zaczęta. Do ukończenia modelu sporo czasu ale już zastanawiam się które z malowań widocznych na zdjęciach wybrać ? Do czerwono- białego Kolibra z aeroklubu rzeszowskiego mam sentyment bo miałem okazję go pilotowć dzięki uprzejmości kolegi pilota. Jakiś spotter zrobił nam nawet zdjęcie jak kołowaliśmy na stojanke w aeroklubie częstochowskim. Niebiesko- biały na którym na co dzień szkolą się studenci z Politechniki Rzeszowskiej ma z kolei malowanie, które bardziej mi się podoba. No nic, czas pokaże co wybiorę. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Och, kolejny deprogigant. Super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Duże jest fajne a pilotaż to sama przyjemność. Dużo wcześniej latałem mniejszymi ale tak powyżej 1.5 m zaczyna się inne latanie, takie dostojne, przypominające to duże lotnictwo i dające więcej frajdy. Oczywiście pod warunkiem że się nie przesadzi z obciążeniem powierzchni. No zaraziłem się po prostu.? 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 7 godzin temu, szirokez napisał: No zaraziłem się po prostu.? Ale to zaraza w pozytywnym znaczeniu. Kiedyś miałem okazję zobaczyć niektóre twoje modele w locie, ale nieco mniejsze. PS. To depron czy jakaś inna pianka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 28 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Nowe odkrycie z Castoramy, obustronnie gładki materiał firmy Diall do ocieplenia ścian jak podaje etykieta. Nigdy nie miałem w ręku modelarskiego depronu ale to jest rewelacyjne, sztywne a za razem dość tolerancyjne na zginanie. Cena 64zł za paczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Cześć trzymam kciuki za budowę co do pianki to pędzę do casto sprawdzić co i jak, skoro to Castorama sprzedaje to można bedzie raczej kupic na sztuki. Przyda się bo nie ukrywam też mam chęć na coś dużego ale taniego w budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Przy okazji, polecam piankę climapor 7mm. Też do ocieplania ścian od wewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktoreksz Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Na Outerzone można znaleźć plany modelu Morane Rallye, na którym bazował Koliber. Mogą się przydać... https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=11027 Kibicuję budowie, sam myślę o podobnym technologicznie i wymiarowo modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 2 godziny temu, robertus napisał: Też do ocieplania ścian od wewnątrz. Ocieplanie scian od wewnatrz ? Najgorsza rzecz jaka moze sie zdarzyc przy jakimkolwiek DOCIEPLANIU przegrody zewnetrznej ( ale sie czasem zdarza ) ........... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 28 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Doklejone kolejne elementy szkieletu Kolibra. Mam te plany na A4 , o których pisał Wiktor i trochę z nich korzystam. Trochę bo są pod spalinę a ja i tak zawsze robię po swojemu. Najważniejsze że są tam wręgi to połowa sukcesu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 1 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Klejenia ciąg dalszy, łoże skrzydeł i usztywnienia ze sturoduru trafiły na swoje miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 Jedziemy dalej z budową. Doszły kolejne styrodurowe wzmocnienia i listewki oraz przewody do serw. Wszystko to zostało pokryte podkładem pod panele o grubości ok 2,5 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Prace nad Kolibrem idą do przodu. Przyszła kolej na usterzenie pionowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meran110 Opublikowano 17 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 I pomyśleć, że kiedyś budowałem go w rzeczywistości. Pierwszy raz zrywane nity i pneumatyczne nitownice, a nie młotki pneumatyczne i podtrzymki. Obserwuję i kibicuję. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 22 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Kolejne kroki w budowie Kolibra poczynione. Wykonałem usterzenie poziomie oraz łoże do którego będzie przymocowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 Czas na prace w przedniej i środkowej części kadłuba. Powstał kształt osłony kabiny, miejsce na pakiet oraz od spodu styrodurowe wzmocnienia. Powoli wyłania się sylwetka Kolibra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agapit Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 W dniu 28.01.2020 o 07:22, szirokez napisał: Nowe odkrycie z Castoramy, obustronnie gładki materiał firmy Diall do ocieplenia ścian jak podaje etykieta. Nigdy nie miałem w ręku modelarskiego depronu ale to jest rewelacyjne, sztywne a za razem dość tolerancyjne na zginanie. Cena 64zł za paczkę Witam ! , czy chodzi o ten materiał ? Fajnie Ci to idzie. W jaką masę startową celujesz i jaki napęd zamierzasz zastosować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Tak, to jeden z materiałów którego używam do budowy. Generalnie używam wszystkiego co uznam za stosowne co widać w konstrukcji modelu byle lekko wyszło ?. Obecnie waga kadłuba i usterzenia to 800 g a celuję w 4 kg. Jako napęd posłużyć ma silnik z aliexpres jak na foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Wspaniale wykonany model, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szirokez Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Dzięki Arku, wspaniale to budują niektórzy bardziej cierpliwi z balsy zgodnie ze sztuką. Ja tylko prowizorycznie łącze ze sobą rożne pianki i listewki klejem na gorąco ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi