cZyNo Opublikowano 2 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Termiczno spacerowa odskocznia 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 3 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 5 minut temu, janegab napisał: ? milinów...nim polatałem duzo pracy oczyszczajacej..ale fajnie...spokojnie spiewajace ptaki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikt Opublikowano 4 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 Janek. Fajne masz miejscówki! Coraz bardziej jestem zdecydowany pojechać w któryś weekend w Twoje strony i polatać.? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 4 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 patrz na wiatr zachodni..i przyjezdzaj w Milinowie przy akwenie dawnej kopalni znajduje się skansen lesny ..noclegi..wesela ...imprezy ...fajna miejscówka do wypoczynku.. Teraz, janegab napisał: patrz na wiatr zachodni..i przyjezdzaj w Milinowie przy akwenie dawnej kopalni znajduje się skansen lesny ..noclegi..wesela ...imprezy ...fajna miejscówka do wypoczynku..napracowałem się wczoraj mocna by tam bezpiecznie polatac i ladować ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 9 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 Kolejne dwa dni w ciszy i spokoju. Żadnego ludzie, tylko ja, modele i ptaszki tu trafiłem na dobrą termikę w lataniu termiki a tu trafiłem na fajną termikę przy lataniu zabalastowanym modelem dystansiku. Najpierw był dystansik (całkiem regulaminowy jeśli chodzi o czas), a potem termika. Na koniec ból pleców i lądowanie (oczywiście można było polecieć wyżej, ale dyć nie wolno) Nie ta waga modelu, za bardzo tylny ŚĆ jak na zabawę w termice, mimo to było fajnie. Teraz znów pora na zbocze - i koniec tych wygłupów na lotnisku 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 9 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 Na drugim wykresie ponownie włączyłeś napęd ? Rekreacyjnie czy coś się zadziało ? Pionowo w górę jak rakieta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 11 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2022 Termik motor I znów wybieramy sie na północ na latanie. Tym razem na zawody z cyklu o Puchar Świata. Będziemy latać w towarzystwie aktualnego mistrza świata i kilku innych bardzo dobrych zawodników. Latania chyba będzie sporo bo na liście jest 33 zawodników....no chyba że przeszkodzi nam deszcz Ze względu na wiatr, od piątku do niedzieli będziemy latać na zbiorniku w Gniewinie. Szczególnie sobota zapowiada się bardzo efektownie, bo będzie całkiem okazale wiało 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ares Opublikowano 12 Maja 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2022 Ja wczoraj solidnie polatałem w Jeżowie Sudeckim W sumie mam niedaleko bo tylko 120km a to już dla mnie szybownika z nizin: góry. Warunki jak dla mojego piankowego Herona trudne, bo wiało 10-12m/s ( tu Jurek parsknie śmiechem bo w F3F to dopiero zaczyna się latanie) wiatr niestety był porywisty ale po południu jak się ustabilizował kierunek można było latać na żaglu i termice która była wspaniała z panoramą Jeleniej Góry w tle. Termika w połączeniu z prądami dynamicznymi dawała taką windę ,że wydawało się jakbym silnik włączył w locie. Wrażenia niesamowite , nie mam logów ale mam nadzieję ,że uwierzycie mi na słowo: z 200m wylatałem 33min co jak na piankowca myślę,że jest bardzo dobrym wynikiem. Ogólnie pogoda była piękna można powiedzieć ,że idealna! Na Szybowisku spotkałem równiez grupę kolegów którzy przyjechali na kilka dni aby wspólnie polatać i odpocząć, tak więc w sumie było nas 12 osób i zrobił się mały piknik miłośników miniaturowego szybownictwa Były chwile ,że latało 6 modeli jednocześnie. Przy tych warunkach trudne były oczywiście głównie lądowania ale model oraz pilot dali sobie rade. Generalnie muszę pomyśleć o budowie lub ewentualnie o kupnie modelu na trunde warunki i turbulencję ( taki do latania w górach i terenie płaskim w dni o silnym wietrze). Heron oczywiście jest wspaniały i lubię nim latać ale trudno nim "zagwizdać" i pogonić go na żaglu. Pod wieczór przyjechał również nasz forumowy koega Rafał (Viader) z glajtem i Respektem , wykonał 2 loty modelem gdzie zaprezentował nam piękne szybkie przeloty wzdłuż zbocza na wysokości może 1m A koledzy latali różnymi modelami: od prostych balsowych motoszybowców po laminatowe konstrukcje , było parę modeli z arthobby i piankowy 3 metrowy Fox z FMS. Generalnie wyjazd był wspaniały i planuję robić takie wypady częściej . Wiecie co? Dla takich chwil warto żyć..... 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 14 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2022 Na zbiorniku zawzięta walka trwa! Marcin walczy o wygraną i po pierwszym dniu jest pierwszy!! Wojtek walczy o bardzo dobre miejsce dzis od nocy w domku huczy, co oznacza ze bardzo mocno wieje. Oj będzie dziś zabawa. Myśle ze warto przyjechac i popatrzeć a mnie zbiornik wczoraj przewalcował na amen ?? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 15 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 Na zbiorniku walka trwa. Wczoraj było wiele bardzo szybkich lotów i kilka superszybkich. Watro było je zobaczyć. Marcin trochę stracił i niestety już nie mamy szans na wygrana ale wciąż są szanse na dobre miejsce. Trzech młodych gniewnych walczy o jak najlepsze miejsce w dziesiątce ?????? mnie zbiornik dalej nie lubi i walcuje mnie jak tylko może ?????? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GWFC Opublikowano 15 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 8 minut temu, cZyNo napisał: mnie zbiornik dalej nie lubi i walcuje mnie jak tylko może ?????? Pewnie było tylko trochę śliwowicy... trzeba dodać.? Potem przychodzi odwaga. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 15 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 No i zawody się zakończyły. Walka była do końca o do końca były przetasowania. Ciepło dzieliło i rządziło. Doskonale miejsca które zarazem są ich zyciowkami w zawodach o puchar świata zajęli Wojtek -5, Marcin -7 i Paweł - 11. Wygrał decydowanie aktualny mistrz świata, Philip Stary z Austrii. mnie zbiornik poturbował jak jakiegoś uczniaka i zająłem bezznadziejnie denne miejsce i również takowe zdobyłem punkty ? już nie pamietam kiedy tak nisko upadłem na zawodach rozgrywanych w Polsce ? na szczęście z dna jakie osiągnąłem widać zdecydowane postępu młodszych kolegów ?? Nie jest źle. mielismy cały czas wiatr i mimo prognoz było całkiem ciepło i przez większość czasu słonecznie! Pogoda była rewelacyjna! dzisiaj również przyjechało kilku wycieczkowiczów pooglądać i podopingowac nas Drobna fotorelacja od Tomka: https://photos.google.com/share/AF1QipNcRalqjkf8CaQQMmlh8PeuWBiOjoF_rOIZBVvz340UGVySMcy5NRQngAHkX9m4oA?key=dG9jVTZ2YkRna1E1Vmlmd1prWGhXM1V3SzdhQnJn 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GWFC Opublikowano 15 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 Gratulacje dla Polaków za dobre wyniki. Mieliśmy też zawody. Wiatr wiał 3-5m/s. Wyniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 17 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 W dniu 15.05.2022 o 21:23, GWFC napisał: Gratulacje dla Polaków za dobre wyniki. Mieliśmy też zawody. Wiatr wiał 3-5m/s. Wyniki Ło! Widzę ze termiki były ja po sobocie stwierdziłem ze latanie ma zboczu, nawet w pobliżu morza, może być najbardziej energochłonną dyscypliną modelarską. Przeszedłem ponad 9km plus równowartość 65 pięter w górę w piątek troszkę mniej jak sobie przypomnę jak modelem F5J latałem 2 godziny i przeszedłem ze może ze 20m… ??? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GWFC Opublikowano 17 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 2 minuty temu, cZyNo napisał: Przeszedłem ponad 9km plus równowartość 65 pięter w górę w piątek troszkę mniej Gdybyś mniej chodził, a latał więcej, mógłbyś umieścić lepiej ... ? 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 17 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 Ja już się nalatałem. Teraz chodzę ? W poszukiwaniu termik które mi uciekły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 19 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 No i kolejna wycieczka na zawody na zboczu. Tym razem taka odleglejsza Chwilowo nocleg na końcu świata - jedyne co słychać, to ptaki i dzwonki założone krowom na szyje...gdzieś tam w oddali 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 19 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 14 minut temu, cZyNo napisał: wycieczka na zawody na zboczu. Pięknie! Pogoda dobra to tylko latać: nie ważne czym i czy zawody czy nie. Ważne aby laatać i się cieszyć Powodzenia 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 20 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 Jak w bajce nic tylko walnac sie w stogu siana ....po drodze Krynica...ja juz spakowany na Jeziorsko po drodze Milinów .... Jurek polecam pstrąg 25 kg jesiotr / bajka/ 35 kg posesja po lewo przy knajpie i smazenie - degustacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 20 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 ? Dziś mamy tak : 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi