cZyNo Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Bo zima nie jest zła do latania. Tylko trzeba chcieć I tak tu gigantem jest Jano - ma swoje zasłużone lata, i bez względu na to jaka temperatura a jest wiatr, Jano jest na zboczu To przez niego ja w tym roku więcej latałem ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Jurek PW czeka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Teraz, janegab napisał: wiosenne wietrzenie ... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 To był bardzo miły dzień! dzieki Janek za spotkanie a poza tym ... drukowany napęd lds chwilowo sprawdza się znakomicie ? a wiosna już jest 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Dziś wolne a ,że pogoda piękna grzech by było nie polatać. Wziąłem Herona i udałem ię na swoje "lotnisko". Na miejscu byłem około 14:00 ziemia się wygrzała więc wystartowałem licząc na termikę.Niestety zero noszeń a nawet chwilami dusiło. Wykonałem kilka startów ale warunki o dziwo kiepskie. Dopiero około 16:00 pojawił sie powiew wiatru zwiastujący oderwanie się komina a ,że było już dość późno postanowiłem od razu lecieć nad niewielki las niedaleko miejsca staru w nadziei ,że nagrzewający się powoli przez dzień las zapracuje. To był strzał w dziesiątkę ! Jak poprzednie loty były po 3- 5min ten lot 24min. Jak na przyciężkawego Herona to myślę ,że sukces. Ja się przynajmniej cieszę bo w tym locie wykręciłem komin następnie zrobiłem przeskok do drugiego komina który wskazały mi krażące drapieżne ptaki i znowu podkrętka. Było wspaniale. No i jescze parę zdjęć modelu i zadowolonego pilota: 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Dzisiaj był faktycznie ciekawy dzień. Wybraliśmy się z Konradem na 4 godzinny trening, wydawać się mogło na idealną termiczną pogodę. Ciepło, w zasadzie bezwietrznie. Słońce palące szyję budowlańca. A było różnie. Czasem trafiałem z 20-21m, ale w sumie to trzeba było dużo wyżej zaczynać - 30-40m. Rozkręcamy się, początek sezonu, etc, ale zaskoczeń było więcej. Jakieś te kominy wązkie były, szybkie i trzeba za nimi ganiać Fakt, że niektóre rwały z dołu i ciągnęły na 200-300m bez problemu. Ulatałem się dziś jak bąk na łące w lecie i było świetnie. Poprawiam statystykę - już ponad 50% lotów dolatanych, a chciało nam się latać 10-tki, bo... tak nam się dziś chciało. Testuję jeszcze tylny s.c i lotki w dół przy hamowaniu, co jeszcze wymaga dostrojenia, choć przyjmnie model stroszy się do lądowania, dziobem w dół. Dwa przyjemne logi z dzisiejszego dnia. PS. tylko zapomnieliśmy o fotce 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 No pięknie Panowie sobie polataliście! Ja też tego dnia byłem i kilka dni wcześniej ale po pracy, więc tak fajnych noszeń już nie miałem. Jednak głowę miałem obciążoną innymi myślami niż latanie, i jakoś nawet radości z latania nie miałem. Więc byłem bo byłem. A wczoraj chłopaki sie pozboczowali w różnych częściach kraju. Paweł co lata również pierdolotami, odpalił sobie dużą dawkę adrenaliny latając Respectem I jeszcze moja fotka...ze byłem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Święta też były udane. Niedzielna świąteczna aura była pomocna, ponieważ termika w ten dzień była niesamowita. Takie warunki zdarzają się bardzo rzadko, nawet latem. Łapało nawet trawę i udawało się nisko na starcie. Byłem z Maćkiem i robiliśmy ambitnie 5-tki. Start, potem szybko w górę i na koniec poprawne lądowanie. Fakt, było chłodno, jednostajny wiaterek, przebijające się słońce, i zdaje się więcej go było im później. Wiatr także słabł. Po 15.00 już termika nie taka żwawa z dołu. Coś tam się jednak udawało. Trzy logi, potwierdzają, że czasem warto odejść od stołu i troszkę zaczerpnąć świeżego powietrza Poniedziałek, jakby z innej bajki (takiej grudniowej) i więcej stołowania w dużym pokoju. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 No pięknie! Nieźle dajesz ognia! Ja się w święta objadałem i latanie nie było mi w głowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Miał być fajny popołudniowy trening przy wiaterku 4-7ms. Niestety nie wyszło jedyny plus ze było szybko kolejne roznicowosci zoptymalizowałem w 3 modelach. jedyne minusy: było za szybko i zmarzłem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 W pewnych miejscach też latają szybko i ostro najmniejszy wymiar kary za takie manewry 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Znamy ten filmik jeszcze zanim pojawił się na YT. Kilka postów jest więcej z latania Pawła. Z którym spotkany się na sobotnich zawodach. a poza tym jakie to fajne gdy o 17 można wyjechać na latanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 No i właśnie teraz miałem wyjechać na zawody, żeby sprawdzić w boju czy model lata czy mi tylko się wydaje ze lata. Niestety niepewność będzie trwała dalej ? gdyby było po 13 to chociaż bym się napił z rozpaczy, a tak tylko zgryzota mnie bierze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Ostatnia runda zaczęła się przed 17ta. Reprezentacja się nie poddaje 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.O Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Twardym trzeba być, wiatr 4m/s ??? IMG_6665.MP4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GWFC Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 21 minut temu, Marcin.O napisał: ... wiatr 4m/s ??? IMG_6665.MP4 17 MB · 0 pobrań Na bomby.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 My się bawimy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 To było całkiem przyjemny dzień. Na zboczu pojawiło sie 8 lataczy (przyjechali z całej Polski - od wybrzeża aż po góry ), choć nie jednocześnie. Każdy testował co miał, ja np. sprawdzałem o ile skuteczniejsze są dwie kamerki na jednej bazie Poza tym, koledzy co ustawiali bazy, zrobili nam niespodziankę i wydłużyli bazy do 130m :) (zamiast standardowych 100m). Ale nikt nie narzekał - tak jest to niech jest. Jedynie czasu lotów były stosunkowo długie jak na ten warun. Top było fajnie i miłe a zarazem spontaniczne spotkanie modelarskie. Modele całe, gęby uśmiechnięte. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Short "unofficial" info: The FAI canceled all competitions until the end of June. If the organizers organize a competition anyway, it is then no more than an "Open International". Reason "No accommodation and hygiene requirements" ble to ze 3 imprezki mi wypadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 No i oczywiście sprawdzam dalej drukowane napędy LDS. I wciąż sprawdzają się znakomicie. Model 3,5kg lądujący szybko, wolno, na bęckę czy na dzidę i wciąż nic sie nie dzieje ? Bo w locie na pewno się nie rozlecą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi