maruta82 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Drodzy koledzy w chwili obecnej latam Faunem od Blejzyka i MPX Funray Niestety modele nie dają mi takiej satysfakcji i adrenaliny jaką mogą dać hotlainery dlatego poszukuję i pytanie do was co byście polcili coś do 2m Rozpiętości Na chwilę obecną zastanawiam się na tym modelem... https://eshop.reichard.cz/sprinter-09.html
pabork Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Właśnie robię porządki w garażu .... Może taki?
piotr73 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Witam, Firebird, lub Blade 1.9E- Mawi fly. Tym pierwszym latałem i polecam.Z opini producenta blade ponoć jest szybszy.http://www.mawi-flymodels.pl/firebird/. Pozdrawiam.
Czaro Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 W segmencie budżetowym mogę zdecydowanie polecić Ion od czeskiego producenta JP Models
cZyNo Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Nie napisałeś jaki masz budżet. Ogólnie jeśli latałeś już pianką i drewniakiem i są za słabe to może pora przejść na laminata. Ze względy na to ze kręci cie prędkość (tak zrozumiałem 1wszy post) nie kierował bym sie w stronę modeli Kwarcińskiego bo to typowe termiki i trzeba je zmodyfikować żeby latały choć trochę latały jak rasowy hotliner, a raczej poszedłbym w stronę modeli dedykowanych np. http://www.stratair.com/Produktdetail.aspx?ArtId=399. Mavi Firebirdem nie latałem ,ale ogólne opinie są ok. Pawła propozycja szybkiego śmigacza też jest ok, ale rozmiar chyba za mały dla Ciebie Pytanie czy nie powinieneś już pomaszerować w stronę typowych śmigaczy F5F/B/D. Po co wydawać kasę na coś pośredniego, z czego możesz nie być w 100% usatysfakcjonowany. Jeśli jednak ze względów budżetowych chodzi o coś pokroju drewniaka, to proponuję to samo co zaproponował Czarek. Ten model został zaprojektowany przez modelarza który prędkość ma w naturze. I jest dostępny od ręki np tu: https://www.lindinger.at/en/airplanes/models/gliders/#navigation:attrib[cat_url][0]=%2Fen%2Fairplanes%2Fmodels%2Fgliders%2F&attrib[archiv][0]=View+available+items&attrib[vendor][0]=FREUDENTHALER jak i na stronie www.modellbau-freudenthaler.at Zresztą jak na stronie lindingera sobie pogrzebiesz to znajdziesz więcej hotlinetów. Lindinger jest ok i naprawdę warto tam robić zakupy. A tak poza tym , to na tym forum nie ma za wiele osób co lata i zna sie na rasowych popierdzielaczach. Kiedyś trochę bawił sie tym Jurek Markinton i dysponował całkiem praktyczna wiedzą, Paweł też latał zawodniczo śmigaczami, kilka osób ma/miało Speedfire, Backfire czy jakiś podobny szybki model. Reszta wsadza elektrownie do Toxica i ma namiastkę byczego hotlinera Ale większość, jak ja, są tylko teoretykami w tym temacie
maruta82 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Super dzięki za podpowiedzi i sugestie Co do kwoty to myślę że tysiaka na golasa a wyposażenie bym pomału kompletował Raz miałem małego pylona z laminatu i falcona od Kwarcinskiego Teraz czas wrócić na laminat i to jakiś szybki dlatego pytam co warto wybrać
Ryszard_I Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Bezwypadkowy model od dobrego producenta.
pabork Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 No i nawet się nie zastanawiaj Victor spełni Twoje oczekiwania.
cZyNo Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 hehe - no perełka z czasów minionych
Marcin851 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Wspomniany przez Jurka Backfire warty każdej złotówki albo raczej korony CZ na zamówienie u Petra Janku Daj pełny ekran choć za dużo nie widać, daj sobie głośniej to usłyszysz 4 lata temu nagrywane, teraz leży i się kurzy ale jeszcze do niego wrócę
zipp Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 8 minut temu, Marcin851 napisał: Daj pełny ekran choć za dużo nie widać Niestety, a szkoda, bo maszynka daje adrenalinę nawet od samego oglądania i słuchania świstu... Mam też takiego węglowego przecinaka, ale jeszcze nie uruchomiony ..przy czym na razie zaplanowany silniczek tylko 1kW (ma być na początek, może kiedyś i phasor się przydarzy)
jarek996 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Jest jeszcze cala stajnia Pana Staufenbiela , jest GFK Hotliner Limit Pro ROBBE ( stary poczciwy HAWK w nowej odslonie ).
cZyNo Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Pan Staufenbiel - to moje początki, ale tam zawsze coś mi nie pasowało ?. Chociaż mam sporo jego klamotów Jak został zjedzony przez Horizon, to jakoś tak w międzyczasie przestałem się nim interesować. Może to wynikało z potrzeby zrobienia kroku do przodu.
jarek996 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 1 minutę temu, cZyNo napisał: Pan Staufenbiel - to moje początki, ale tam zawsze coś mi nie pasowało ? Czyli z Stafenbielem jak z babami .....
Artur79 Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 Ja latam Robbe Limit Pro - ostatnie pomiary prawie 200 km/h
Patryk Sokol Opublikowano 3 Maja 2020 Opublikowano 3 Maja 2020 Ok, ja wiem, że to nie stylowo i w ogóle, ale na pierwszego hotlinera to może Funjet? Na silniku od quada robi 200km/h (GPS mierzył), na pakiecie LiIon 4s2p i silniku od quadacrobi już tylko 160km/h, ale za to może latać godzinę. No i na większym silniku to zrobiłem nim 280km/h. Co oceniam w sumie jako ścianę, później to już dużo mocy i wycia, a szybciej nie poleci. No i może walnąć pionową marchewę i 20 min później znów latać.
stema Opublikowano 3 Maja 2020 Opublikowano 3 Maja 2020 37 minut temu, Patryk Sokol napisał: Ok, ja wiem, że to nie stylowo i w ogóle, ale na pierwszego hotlinera to może Funjet? ... Patryk, co byś powiedział na FOX'a od Blejzyka? Tylko proszę Cię o propozycję profilu.
jarek996 Opublikowano 3 Maja 2020 Opublikowano 3 Maja 2020 W dniu 2.05.2020 o 15:27, Artur79 napisał: Ja latam Robbe Limit Pro - ostatnie pomiary prawie 200 km/h Nie jest to HAWK II w innym malowaniu ???
Patryk Sokol Opublikowano 3 Maja 2020 Opublikowano 3 Maja 2020 51 minut temu, stema napisał: Patryk, co byś powiedział na FOX'a od Blejzyka? Tylko proszę Cię o propozycję profilu. Hmm, to zależy o co pytasz. Tzn. Jeśli szukasz szybkiego szybowca do akrobacji, to będziesz z Foxa zadowolony. Tzn. prowadzi się tak jak Fox powinien, a dodatkowo RG-15 to naprawdę uczciwy profil w tym zastosowaniu. Ale jeśli szukasz hotlinera, to Fox ma za dużo wszystkiego. Za dużo skrzydła, za dużo kadłuba i to bajeranckie podwozie (no chyba, że chcesz to wyciąć i zrobić solo-Foxa). Efekt będzie taki, że kupa huku, a 200km/h może być ciężko na silniku dobić. Podsumowując - fajne na zbocze, fajne do szybkiego akro, nawet mocniejszą termikę pogoni, ale to tyle. No i jeśli chcesz, żeby było lepiej, to profil masz w załączniku. Jest to prosta modyfikacja AG40d, która już klap nie obsłuży, ale za to będzie się sprawować w Foxie jak należy. AG40d -speed mod.dat Polecam motywować producenta do zmiany profilu mówiąc, że to mój pomysł. Słyszałem, że to może pomóc, ale nie wiem gdzie.
Rekomendowane odpowiedzi