skippi66 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Fajnie to wygląda, budowa idzie szybko, powiedz mi tylko czy lotkę wieszasz na dwóch zawiasach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 9 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Godzinę temu, skippi66 napisał: Fajnie to wygląda, budowa idzie szybko, powiedz mi tylko czy lotkę wieszasz na dwóch zawiasach? Cieszy mnie że Ci się podoba. Docelowo będą trzy zawiasy , te na zdjęciu są tylko do przymiarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 9 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Przymiarka centropłata do kadłuba Centropłat dostał wzmocnienie z rowingu węglowego 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 12 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 Do kadłuba wkleiłem klocki służące do zamocowania centropłata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 14 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 Trwa klejenie kanałów wylotowych powietrza chłodzącego silnik. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombowiec123 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 Fajny modelik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 Teraz przyjemna robota , pokrywanie elementów modelu tkanina szklaną . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 Godzinę temu, Lucjan napisał: Teraz przyjemna robota , pokrywanie elementów modelu tkanina szklaną . Malujesz element żywicą, nakładasz tkaninę i znowu malujesz? Czy na koniec odsączasz nadmiar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 47 minut temu, stema napisał: Malujesz element żywicą, nakładasz tkaninę i znowu malujesz? Czy na koniec odsączasz nadmiar? Na suchy element kładę suchą tkaninę i bardzo szybko rozprowadzam rozrzedzoną żywicę. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 Tkaniny o jakiej gramaturze używasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 13 godzin temu, FockeWulf napisał: Tkaniny o jakiej gramaturze używasz? Do oklejania używam gęsto tkanej o gramaturze 25 g./m .kw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Do centropłata montuję goleń pływaka głównego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal3013 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 W dniu 20.06.2020 o 20:45, Lucjan napisał: Na suchy element kładę suchą tkaninę i bardzo szybko rozprowadzam rozrzedzoną żywicę. ? Do rozprowadzania żywicy, fajnie się sprawdza plastikowa szpachtułka. Zbiera nadmiar żywicy, i powierzchnia jest ladna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 23 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 10 godzin temu, Michal3013 napisał: Do rozprowadzania żywicy, fajnie się sprawdza plastikowa szpachtułka. Zbiera nadmiar żywicy, i powierzchnia jest ladna Tak! Zgadza się. Ja od lat używam pędzelka, i starych kart płatniczych ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 23 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 Zauważyłem spory wznios skrzydła ale oglądając stare zdjęcia przekonałem się, że zadziwiająco duży wznios skrzydła miał też oryginał.... zachowałeś oryginalne ustawienie? Jak planujesz rozwiązać mocowanie bocznych pływaków, nie zauważyłem w skrzydle wzmocnień - będą na stałe czy demontowane do transportu? Jaki profil zastosowałeś w skrzydle? Sympatyczny model powstaje i bardzo będę kibicował w oblocie, hydroplany lubią czasem zaskoczyć ? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 24 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 W dniu 23.06.2020 o 14:26, mirolek napisał: Zauważyłem spory wznios skrzydła ale oglądając stare zdjęcia przekonałem się, że zadziwiająco duży wznios skrzydła miał też oryginał.... zachowałeś oryginalne ustawienie? Jak planujesz rozwiązać mocowanie bocznych pływaków, nie zauważyłem w skrzydle wzmocnień - będą na stałe czy demontowane do transportu? Jaki profil zastosowałeś w skrzydle? Sympatyczny model powstaje i bardzo będę kibicował w oblocie, hydroplany lubią czasem zaskoczyć ? ms Wznios skrzydła wynosi 5 stopni , profil półsymetryczny 15 procentowy ( na planie i w opisie nie doszukałem się nazwy profilu ale wydaje mi się że to NACCA. Właśnie zacząłem prace przy zamocowaniach pływaków podskrzydłowych , więc zdjęcia to wyjaśnią . Czy pływaki będą na stałe czy demontowalne jeszcze nie wiem . Cieszy mnie że spodobał Ci się mój model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 7 godzin temu, Lucjan napisał: Wznios skrzydła wynosi 5 stopni , profil półsymetryczny 15 procentowy ( na planie i w opisie nie doszukałem się nazwy profilu ale wydaje mi się że to NACCA. Martin Simons zawsze mowi, ze nie ma takie czegos takiego jak "profil polsymetryczny". Pisal w swoich artykulach, ze to tak jak byc "pol w ciazy" ?. Ale to tylko taki dowcip na marginesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 25 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Pytałem o pływaki bo zamontowane na stałe stanowią duży problem przy "hangarowaniu" modeli a te demontowane trzeba tak rozwiązać aby kąt zaklinowania pod płatem nie ulegał zmianie. W mniejszych modelach to albo ciężkie albo mało-trwałe rozwiązanie, ale u Ciebie jest kawał skrzydła ? , czekam na kolejne zdjęcia i podglądam jak to montujesz Na profilu NACA 2416 lata Miss Grandin kolegi Wojtka B. (forum - Callab) i chyba trzy razy zgarnął tym modelem "Wstęgę Narewki" . Życzę aby Twój model był równie przyjemny w odejściu z wody i przewidywalny w locie. Cytat Cieszy mnie że spodobał Ci się mój model. Mam taką małą słabość do hydroplanów a ten samolot jakoś wcześniej uszedł mojej uwadze. W Twoim wykonaniu każdy model wygląda doskonale a taka makieta na wodzie już powoduje miłe wewnętrzne drżenie, czekanie na oblot będzie nieznośne ? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 26 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 W dniu 25.06.2020 o 08:36, mirolek napisał: Pytałem o pływaki bo zamontowane na stałe stanowią duży problem przy "hangarowaniu" modeli a te demontowane trzeba tak rozwiązać aby kąt zaklinowania pod płatem nie ulegał zmianie. W mniejszych modelach to albo ciężkie albo mało-trwałe rozwiązanie, ale u Ciebie jest kawał skrzydła ? , czekam na kolejne zdjęcia i podglądam jak to montujesz Na profilu NACA 2416 lata Miss Grandin kolegi Wojtka B. (forum - Callab) i chyba trzy razy zgarnął tym modelem "Wstęgę Narewki" . Życzę aby Twój model był równie przyjemny w odejściu z wody i przewidywalny w locie. Mam taką małą słabość do hydroplanów a ten samolot jakoś wcześniej uszedł mojej uwadze. W Twoim wykonaniu każdy model wygląda doskonale a taka makieta na wodzie już powoduje miłe wewnętrzne drżenie, czekanie na oblot będzie nieznośne ? ms Dziękuje za miły komentarz. Autor planów pisze że model bardzo fajnie lata, lecz zwraca uwagę że starty i lądowania muszą odbywać się idealnie pod wiatr. Zobaczymy. Na Tubie jest film z lotów tego modelu wykonanego przez modelarza czeskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi