Skocz do zawartości

EDO OSE-1 WODNOSAMOLOT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, skippi66 napisał:

Fajnie to wygląda, budowa idzie szybko, powiedz mi tylko czy lotkę wieszasz na dwóch zawiasach?

Cieszy mnie  że Ci się  podoba. Docelowo będą trzy zawiasy , te na zdjęciu są tylko do przymiarki.

Opublikowano
Godzinę temu, Lucjan napisał:

Teraz przyjemna robota , pokrywanie elementów modelu  tkanina szklaną  .

Malujesz element żywicą, nakładasz tkaninę i znowu malujesz?

Czy na koniec odsączasz nadmiar?

Opublikowano
47 minut temu, stema napisał:

Malujesz element żywicą, nakładasz tkaninę i znowu malujesz?

Czy na koniec odsączasz nadmiar?

Na suchy element kładę  suchą tkaninę  i bardzo szybko rozprowadzam rozrzedzoną żywicę.  ?

Opublikowano
13 godzin temu, FockeWulf napisał:

Tkaniny o jakiej gramaturze używasz?

Do oklejania używam   gęsto tkanej   o gramaturze 25 g./m .kw.

Opublikowano
W dniu 20.06.2020 o 20:45, Lucjan napisał:

Na suchy element kładę  suchą tkaninę  i bardzo szybko rozprowadzam rozrzedzoną żywicę.  ?

Do rozprowadzania żywicy, fajnie się sprawdza plastikowa szpachtułka. Zbiera nadmiar żywicy, i powierzchnia jest ladna

Opublikowano
10 godzin temu, Michal3013 napisał:

Do rozprowadzania żywicy, fajnie się sprawdza plastikowa szpachtułka. Zbiera nadmiar żywicy, i powierzchnia jest ladna

Tak! Zgadza się.  Ja od lat używam pędzelka, i starych kart  płatniczych ?

• Lubię to 1
Opublikowano

Zauważyłem spory wznios skrzydła ale oglądając stare zdjęcia przekonałem się, że zadziwiająco duży wznios skrzydła miał też oryginał.... zachowałeś oryginalne ustawienie?

Jak planujesz rozwiązać mocowanie bocznych pływaków, nie zauważyłem w skrzydle wzmocnień - będą na stałe czy demontowane do transportu?

Jaki profil zastosowałeś w skrzydle?

Sympatyczny model powstaje i bardzo będę kibicował w oblocie, hydroplany lubią czasem zaskoczyć ?

ms

Opublikowano
W dniu 23.06.2020 o 14:26, mirolek napisał:

Zauważyłem spory wznios skrzydła ale oglądając stare zdjęcia przekonałem się, że zadziwiająco duży wznios skrzydła miał też oryginał.... zachowałeś oryginalne ustawienie?

Jak planujesz rozwiązać mocowanie bocznych pływaków, nie zauważyłem w skrzydle wzmocnień - będą na stałe czy demontowane do transportu?

Jaki profil zastosowałeś w skrzydle?

Sympatyczny model powstaje i bardzo będę kibicował w oblocie, hydroplany lubią czasem zaskoczyć ?

ms

Wznios skrzydła wynosi  5 stopni   ,   profil  półsymetryczny  15 procentowy  ( na planie i w opisie nie doszukałem się nazwy profilu ale wydaje mi

się    że to  NACCA.

Właśnie zacząłem prace  przy  zamocowaniach   pływaków  podskrzydłowych  , więc zdjęcia to  wyjaśnią . Czy pływaki będą na stałe czy demontowalne   jeszcze nie wiem . Cieszy mnie że  spodobał Ci się mój  model.IMG_0198.thumb.JPG.8159acc5fbde4c49f13fb4f5be63d64c.JPGIMG_0199.thumb.JPG.6d050fa9fd3e6f491c59efef55ba5d85.JPG

Opublikowano
7 godzin temu, Lucjan napisał:

Wznios skrzydła wynosi  5 stopni   ,   profil  półsymetryczny  15 procentowy  ( na planie i w opisie nie doszukałem się nazwy profilu ale wydaje mi

się    że to  NACCA.

Martin Simons zawsze mowi, ze nie ma takie czegos takiego jak "profil polsymetryczny".  Pisal w swoich artykulach, ze to tak jak byc "pol w ciazy" ?

Ale to tylko taki dowcip na marginesie.  

Opublikowano

Pytałem o pływaki bo zamontowane na stałe stanowią duży problem przy "hangarowaniu" modeli a te demontowane trzeba tak rozwiązać aby kąt zaklinowania pod płatem nie ulegał zmianie. W mniejszych modelach to albo ciężkie albo mało-trwałe rozwiązanie, ale u Ciebie jest kawał skrzydła ? , czekam na kolejne zdjęcia i podglądam jak to montujesz

Na profilu NACA 2416 lata Miss Grandin kolegi Wojtka B. (forum - Callab) i chyba trzy razy zgarnął tym modelem "Wstęgę Narewki" . Życzę aby Twój model był równie przyjemny w odejściu z wody i przewidywalny w locie.

Cytat

Cieszy mnie że  spodobał Ci się mój  model.

Mam taką małą słabość do hydroplanów a ten samolot jakoś wcześniej uszedł mojej uwadze. W Twoim wykonaniu każdy model wygląda doskonale a taka makieta na wodzie już powoduje miłe wewnętrzne drżenie, czekanie na oblot będzie nieznośne ?

ms

Opublikowano
W dniu 25.06.2020 o 08:36, mirolek napisał:

Pytałem o pływaki bo zamontowane na stałe stanowią duży problem przy "hangarowaniu" modeli a te demontowane trzeba tak rozwiązać aby kąt zaklinowania pod płatem nie ulegał zmianie. W mniejszych modelach to albo ciężkie albo mało-trwałe rozwiązanie, ale u Ciebie jest kawał skrzydła ? , czekam na kolejne zdjęcia i podglądam jak to montujesz

Na profilu NACA 2416 lata Miss Grandin kolegi Wojtka B. (forum - Callab) i chyba trzy razy zgarnął tym modelem "Wstęgę Narewki" . Życzę aby Twój model był równie przyjemny w odejściu z wody i przewidywalny w locie.

Mam taką małą słabość do hydroplanów a ten samolot jakoś wcześniej uszedł mojej uwadze. W Twoim wykonaniu każdy model wygląda doskonale a taka makieta na wodzie już powoduje miłe wewnętrzne drżenie, czekanie na oblot będzie nieznośne ?

ms

Dziękuje za miły komentarz. Autor planów pisze że model bardzo fajnie  lata, lecz zwraca uwagę że starty i lądowania muszą odbywać się idealnie pod wiatr.   Zobaczymy. Na  Tubie jest film z lotów tego modelu wykonanego przez modelarza czeskiego.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.