cZyNo Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Wytnij z płytki laminatowej. Jak nie masz kup w elektronicznym taką bez otworów i wklej to na żywice w klapę i lotkę. W wątku wcześniej widać jak chłopaki to zrobili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 12 minut temu, dekooral napisał: Posiadam takie jak na drugim zdjęciu Te z drugiego zdjęcia są OK. To że mają 5mm nic nie przeszkadza. Jeśli popychacze będą na zewnątrz to nie masz wyjścia tylko musisz stosować długie dźwignie i na lotce czy klapie i na serwach bo inaczej popychacz będzie ograniczał wychylenie powierzchni w jedną stronę. Co innego gdybyś robił napęd tak jak Łukasz, wówczas trzeba byłoby zastosować inny rodzaj dźwigni na lotce czy klapie. Wówczas coś takiego dość głęboko mocowane http://www.nastik.pl/dzwignia-sterow-laminatowa-standard-p-3025.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Teraz tak wymyśliłem aby z tej dźwignie co mam usunąć te dwa słupki i przykleić tą dźwignie do dolej części lotki tak jak na rysunku, powinno też trzymać. No i miałbym już gotowy kształt dźwignii. Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Tak jest dobrze i powinno idealnie działać. Co do tej dźwigni to ona jest chyba do tego rozwiązania ciut za gruba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 A tym czasem małe lutowanie. Przyłącz ładnie chowa się w obrysie i nie powinien przeszkadzać w transporcie a tym bardziej kaleczyć skrzydeł. Pozostaje jeszcze podkleić go. Termo kurczki pozostawiam nie obkurczone tak na wypadek ewentualnej naprawy. Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Ja to mam tak zrobione, 1.5mm drut, dźwignia z płytki laminatowej 1.5mm, wklejona na żywice. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Półeczka pod serwa KST DS113MG ze sklejki modelarskiej 5-cio warstwowej z przyklejonymi listewkami z balsy Na drugim zdjęciu wklejona na CA średni, jeszcze przed podlaniem klejem epoksydowym w miejscu styku z kadłubem i pomalowaniem żywicą powierzchni półki celem jej wzmocnienia. PS. Nie patrzcie na wymiary na sklejce, długość jest OK, szerokość z tyłu też ale z przodu ciut szersza. Przeskakując płynnie na zasilanie serw to planuję zewnętrzny UBEC FOXY 3A ze względu na fakt, iż da mi 6V zasilania, które akceptują moje serwa i to podwyższone napięcie doda im mocy. BEC w regulatorze daje niższe napięcie. Schemat połączenia z instrukcji UBECa: [edit 21:40] no i polutowane [edit] 13 kwietnia 2021 nabyłem pomocnika do lutowania. Gdybym wiedział, że tak bardzo ułatwia poprawne lutowanie to byłoby to pierwsze z moich narzędzi w moim mini warsztacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Witam. Dzis udało się mi wygospodarować chwilkę na dalsze składanie modelu. Dźwignie sterów dosztukowałem z plastikowych, które miałem. Klejone na żywicy 5min. Będę musiał jeszcze w szczeliny pomiędzy dolać aby je wypełnić i jednocześnie ukryć niedoskonałości cięcia. Niestety kilka błędów się trafiło, m.in. za wysoka dźwignia przez co musiałem zrobić dłuższe otwory na snapy w centroplacie, oraz mogłem zastosować miejsze snapy M1. Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 5minutowa wydaje się być trochę za elastyczna. Wolałbym użyć co najmniej 2 godzinnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Ja w ogóle się boję klejów epoksydowcyh na dźwigniach. Albo CA (wbrew pozorom sporo mocniej klei kompozyt do kompozytu niż klej żywiczny), bądź żywica do laminowania z wypełniaczem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Z klejami epoksydowymi czy żywicami w klejeniu tworzyw sztucznych trzeba uważać. Przy dźwigni wykonanej z płytki laminatowej będzie OK, ale już przy tych kupowanych może być różnie. Z dość podobnego tworzywa jak te dźwignie jest wykonana dołączana do kleju Distal podkładka i łopatka, których to Distal nie trzyma i po wyschnięciu można łatwo je oczyścić z resztek kleju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 No to teraz się smartwiłem. Zaczekam do jutra. Spróbuję siłowo sprawdzić czy trzyma. Jak coś to najwyżej cienkie wiertło do dremel i poprawka. Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka Dziś sprawdziłem siłowo wytrzymałość klejenia. Wszystko trzyma solidnie, może dla tego że dźwignie przed sklejeniem były zmatowione a sam klej wypełnił pustą przestrzeń w klapie tworząc klina. Lotki zrobię podobnie z tym że dźwignie plastikową skrócę o 1-2 mm. Na poniższym zdjęciu widać o ile wystają snapy powyżej skrzydła. Jak dla mnie nie jest źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Ja napęd klap bardziej tradycyjnie, rodem z piankowców ? Snapy kulowe i zwykłe fm. MP-JET, pręt 2mm gwintowany. Dźwigienki laminatowe zmatowione w miejscu styku z klejem żelowym CA fm. ZAP. Nacięcia pod dźwigienki frezowane frezem za pomocą Dremela i przyłożonej listewki co by frez trzymał się prostej. (to co na zdjęciach to nie jest jeszcze ostateczne ustawienie) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 W dniu 9.04.2021 o 20:02, samolocik napisał: Piotr, używasz pasty lutowniczej do lutowania połączeń elektrycznych w modelu ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 W połączeniu z cyną do zabielania przewodów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Pasta lutownicza to dość agresywny topnik, może spróbuj kalafonii ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Mistrzem lutiwania nie jestem ale jakoś to wychodzi. Nanoszę pastę na dany element i go podgrzewam do rozprowadzenia lub wciągnięcia pasty. Następnie na gorący przewód nanosze lut. Potem lutuje już że sobą przewody. Zawsze stosuje pastę. Kalafonie bardzo rzadko że względu na zapach. Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu TapatalkaSamolocik czym wycinałeś dźwignie z laminatu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Nie wiem czy to odktycie ameryki, ale opiszę jak lutuję kabelki. Zdejmuję izolację jakieś 3-4mm na obydwu kabelkach. Zakładam na jeden z kabelków koszulkę termokurczliwą 7-8mm Z odizolowanych końcówek robię rozciapiżony pędzel Zamaczam go w roztopionej kalafoni i enegicznie otrząsam Nasuwam na siebie czołowo rozciapiżone pędzle Roluję między palcami aby dostać grubość skrętki/przewodu Nanoszę na zrolowane kabelki cynę trochę dłużej je podgrzewając Nasuwam na zlutowaną część koszulkę termokurczliwą Podgrzewam ją zapalniczką Gotowe Fotki poglądowe, zrobione tak na szybko, na już dla tych co są wzrokwcami 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 21 godzin temu, dekooral napisał: Samolocik czym wycinałeś dźwignie z laminatu? Tak, za pomocą linijki i ostrego iglaka narysowałem sobie pomocnicze linie poziome na laminacie, potem narysowałem resztę dźwigni. Nawierciłem otworki na ośkę snapa, następnie dremelekiem z tarczą wyciąłem kształty na tyle na ile się dało, czyli w 90% a potem dopracowałem pilniczkiem. Nie robiłem zdjęć, ale jak potrzebujesz to może zbiorę siły aby wykonać jedną dźwigienkę do celów edukacyjnych ? Wojtek, za tak wykonany lut jak na Twoim zdjęciu nie dostałbym zaliczenia w szkole na warsztatach. Nie twierdzę, że sam lutuję lepiej ale pamiętam, że wszystko musiało być pokryte cyną bez śladów kalafonii, ponieważ kalafonia potrafi tworzyć izolację między drucikami i sklejać je dając wrażenie pewnie trzymającego połączenia. Za kalafonią nie przepadam bo jest wymagająca w użyciu tj. wymaga treningu aby ją umiejętnie używać. Ale jak nie mam niczego innego to i z niej korzystam. Najważniejsze, że Masz sprawdzoną metodę i wszystko działa. Udało mi się dzisiaj wkleić dźwigienki do lotek, więc jest nadzieja, że model zostanie ukończony w przyszłym tygodniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Godzinę temu, samolocik napisał: Wojtek, za tak wykonany lut jak na Twoim zdjęciu nie dostałbym zaliczenia w szkole na warsztatach. Ojtam, ojtam... czepiasz się Potrek. Napisałem, że fotki robione na szybko, aby pokazać o co mi chodzi. Jak lutuję w modelu, to lut jest gładziutki i jednolicie srebrzysty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi