Jerzy Markiton Opublikowano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2021 Dzięki serdeczne Patryku ! Na kilka szczegółów zwróciłeś moją uwagę. Muszę to przetrawić... Ale... Masz rację, że we wzorze nie ma cięciwy tylko Re, ale to Re przy stałej prędkości jest zależne tylko od 1 parametru na który mamy wpływ - od cięciwy ? Oczywiście na etapie projektowania czy budowy modelu. Stąd mój skrót myślowy. Jeszcze raz: Dzięki i pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2021 Panowie ponawiam prośbę. Na jakim SC latacie swoimi Quantunami?Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 22 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2021 Z Quantumem coraz bardziej zaczynamy dogadywać się. Są już pierwsze efekty. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benon_ZN Opublikowano 22 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2021 Gratulacje !!! Myślę jednak Piotrze ze to doświadczenie i treningi z DLG dają już takie efekty ze potrafisz - próbujesz krążyć na niskim pułapie. Trening czyni mistrza Trzymam kciuki i pracuj tak dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 22 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2021 Brawo! BRAWO. Tak trzymaj i do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 22 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2021 No i fajnie. Wszystko zależy od tego czego oczekujesz i co chcesz dalej podziałać. Jak latać tak jak w F5J no to kierunek jest dobry. Staraj się krążyć jak najbardziej płasko i koniecznie używać steru kierunku. No a jak to ma być tylko fajna rekreacja to model na pewno da dużo satysfakcji bo widać że ma potencjał. Zresztą co byś nie robił to najważniejsze aby była satysfakcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benon_ZN Opublikowano 23 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2021 warto sobie obejrzeć poczynania Piotrka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 23 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2021 Przyzwyczajenie i nawyki z DLE robią swoje. I tak ma być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WerTo Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Wielkie brawa dla konstruktora, producenta i użytkowników modelu Quantum. Od jakiegoś czasu obserwuję rosnące zainteresowanie tym modelem. Dzięki za wpisy z budowy modeli, które pokazują zróżnicowane podejście do wyposażania i montażu modeli. Bardzo interesujący instruktaż. Szczerze, waham się pomiędzy wejściem w Quantum bądź wyborem modelu 2-metrowego jak Alpha 2.0. Wątpliwości spowodowane są nienajlepszym miejscem do latania w mojej okolicy. Mniejszy model wydaje się być bezpieczniejszy w eksploatacji i nie będzie budził tylu negatywnych emocji co model 3-metrowy. Dotychczas latałem głównie kilkoma DLG oraz 1,8-metrowym Relaxem Hype'a a ostatnio 2-metrowym RESem z silnikiem elektrycznym. Model większy byłby dla mnie bardziej interesującym wyzwaniem, niemniej decyzję muszę podjąć sam z wszystkimi ewentualnymi konsekwencjami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quant Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Quantuma posiadam od wiosny. Na początku z racji na paskudną pogodę mało nim latałem a i nie było korzystnych wiatrów aby go spróbować dobrze ustawić. Od czerwca jednak gdy pogoda się poprawiła ilość lotów znacząco wzrosła. Do dzisiaj mam nim wykonanych pewnie ze 120 lotów. Czy dobrze lata? Na początku nie mogłem się z nim dogadać w sprawie środka ciężkości. Ale to za sprawą pogody - zawsze wiało. W związku z tym SC poszybował na tylni (20g na ogonie) ale okazało się że nie jest to za dobre rozwiązanie. Szybowiec stał się nerwowy i trudno się nim latało. Później SC przestawiłem radykalnie do przodu czyli zlikwidowałem balast na ogonie i baterię dałem tam mniej więcej na środku otworu. Szybowiec z bardziej przednim SC natychmiast odwdzienczył się bardziej stabilnym lotem. Bateria 1000 mAh około 100g. Następnie próby przeprowadzone zostały przy wietrze 4-5m/s przy ziemi więc w powietrzu pewno więcej. Wtedy aby go trochę dociążyć wsadziłem nieco cięższą baterię 1300mAh. Mniej więcej w tym samy miejscu i dało się nim latać. Szybowiec jest bardzo dzielny w powietrzu. Ostatnie loty dzisiaj poprawiły mi jeszcze bardziej humor, bo jak widać na załączonym zdjęciu no małej wysokości szybowiec też potrafi chwilkę latać. Porównując go do poprzednich szybowców myślę że jest o klasę lepszy. Zweryfikuję to w jakichś zawodach. Najważniejsze że mieści się do samochodu bez rozkręcania centropłata, przez co montaż na lotnisku trwa bardzo krótko. Pewnie jeszcze wiele przede mną bo cały czas poprawiam ustawienia. Kluczowym ustawieniem jest ustawienie buterfly do lądowania. Bez prawidłowo ustawionego hamulca ciężko jest nim wylądować bo leci i leci...Dodatkowa zaletą jest pokrowiec na skrzydła który sprawia że ich transport jest łatwy. Mam nadzieję nim jeszcze trochę polatać. Poniżej dzisiejsze zdjęcia z Altisa wieczornych lotów. Pozdrawiam Wojtek I nieudana próba - wyłączenie silnika na 46 metrach - tylko 103 s - niecałe dwie minuty lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 No to teraz tylko latać, ćwiczyć i dogadywać się z modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quant Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Tak - to właśnie robię bo jest ładna pogoda choć trochę gorąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Ten upał też na mnie dobrze nie działa.Wysłane z mojego SM-J701F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 10 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2021 Kolejny Quantum na niebie, tym razem pilotowany osobiście przez wykonawcę. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 12 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2022 Witam. Tak tylko chciałem odświeżyć temat Quantum i zostawić tu filmik z lotu. Cały czas ucząc się latać w termice, dokonuje modyfikacje w ustawieniach modelu. Mam jeszcze dużo do zrobienia ale myślę że i tak dość dobrze się dogadujemy z "Qłanciem"Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 12 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2022 Fajnie że wrzuciłeś ten filmik. Widać że jest jeszcze duży potencjał w tym modelu (ustawienia i wprawa w ciasnych zakrętach). No i ta sielska atmosfera super . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 12 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2022 Model potrafi bardzo ciasno krążyć. Postaram się coś jeszcze wrzucić z takiego krążenia. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benon_ZN Opublikowano 12 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2022 A wiemy ze potrafisz. Tak jak Piotrek mówiłem widać postępy i radość z latania ? i ta natura w tle !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 13 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2022 11 godzin temu, dekooral napisał: Model potrafi bardzo ciasno krążyć. Niemal każdy model potrafi ciasno krążyć. Sztuką jest ciasno krążyć i się wznosić. Na filmie niestety tego nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 13 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2022 Niestety nie widać, ale cały czas pracuje nad tym. Jak mi się uda wznosić w ciasnych krażeniach i jeszcze ktoś to nagra to napewno się tym pochwale. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi