Marcin Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Potrzebuję trochę gumy do strzelania piankowego edf zamiast wyrzutu z ręki (bezpieczniej będzie i wygodniej). Gdzie tego szukać i ile mniej więcej musiałbym mieć? Edf 70tka Habu z Parkzone więc waga niewielka, jakieś 1100g może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 1 godzinę temu, Marcin napisał: Potrzebuję trochę gumy do strzelania piankowego edf zamiast wyrzutu z ręki (bezpieczniej będzie i wygodniej). Gdzie tego szukać i ile mniej więcej musiałbym mieć? Edf 70tka Habu z Parkzone więc waga niewielka, jakieś 1100g może. https://www.google.com/search?q=guma+modelarska&oq=guma+modelarska&aqs=chrome..69i57j0l5j69i60l2.9381j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Koledze Marcinowi , chodzi o taką gumę https://archiwum.allegro.pl/oferta/guma-modelarska-6mm-hol-i7216926989.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Rurka gumowa (mocniejsza niebieska) była kiedyś na hk. Były wtedy też słabsze pomarańczowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 https://modelemax.pl/pl/hole-do-modeli/17939-linka-gumowa-8mm---1-metr-biezacy-60958-annapol-5903755609588.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Dzięki wielkie! To teraz pytanie - ile tego brać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 10m, złozysz na poł i do tego 10m sznurka. poszukaj mojego wątku o su-22. Tam mam to opisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Tylko ta guma to nieporozumienie... Bardzo słabo się naciąga i nie oddaje energi tak jak guma/rurka silikonowa. Równie dobrze mógłbyś kupić kilka metrów gumki do majtek i efekt ten sam. W sumie model masz lekki i nieduży to pewnie dasz radę strzelić ale to jednak nie to co choćby 3-4 m gumy silikonowej. Daj ogłoszenie na giełdzie, może ktoś ma jakieś zapasy gumy lub zbędny hol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Rafał i tutaj się mylisz. Gumy w oplocie mają "krótką" sprężystość, ale oddają ją bardziej intensywnie od gum "rurek" W tym przypadku do edfa może być takie rozwiązanie w sam raz. Zresztą wolę holować jotkę gumą w oplocie niż silikonową, bo ta pierwsza daje "kopa" przy starcie, a potem żyłka pracuje. Silikonowa (niebieska z hk) oddaje cały czas "mierną" siłę i efekt gorszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 A zgodzę się jak najbardziej. W oplocie to taki szybki strzał , silikonowa ciągnie długo i liniowo . Czy z silikonowej mierny efekt ? Tu bym mocno polemizował pamiętajac co się działo jak bawiliśmy się w strzelanie z holu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Też bym powyższe potwierdził. Strzelałem lekkie szybowce coś ponad 200 g z gumy silikonowej fi 5-6 mm ( rurka czerwona ) połączonej z żyłką i szły ładnie stabilnie i wysoko. Większe szybowce ( tylko szybowce widziałem ) koło 1 kg strzelali gumą o większej średnicy ale nie pamiętam może z 10 mm to było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Ja strzelałem model ok 1kg. Naciąg gumy 4kg, tej niebieskiej z HK i powiem, że to bardzo dobrze, że udar na model jest rozłożony w czasie. Mniejsze przyspieszenie, to mniejsze przeciążenie, mniejszy szok dla konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Zamówiłem coś w HK, zobaczymy co to będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Strzelałem 2kg szybowce z niebieskiej i "dupa" W oplocie lepsza. To tyle jeżeli mamy polemizować. Do edfa niebieska będzie ok. 12 godzin temu, Shock napisał: A zgodzę się jak najbardziej. W oplocie to taki szybki strzał , silikonowa ciągnie długo i liniowo . Czy z silikonowej mierny efekt ? Tu bym mocno polemizował pamiętajac co się działo jak bawiliśmy się w strzelanie z holu. Przypominam, że piszę o gumie niebieskiej z hk, a nie ogólnie o "silikonowej gumie" Są różne o różnej "mocy" więc nie wrzucam wszystkiego do jednego wora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 Guma już u mnie, teraz w sumie głupia kwestia - jak połączyć mocno i konkretnie gumę z żyłką? I z drugiej strony jak zaczepić do końcówki gumy jakieś kółko, żeby potem śledziem w ziemi to zamocować? Jakby ktoś miał jakieś fajne foto jak to ma zrobione, to chętnie skorzystam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 Żyłka? Może cienki sznurek-linka Ja mam tak. Karabinek do przyczepiania do kotwy do ziemi. Z drugiej strony mniejszy karabinek do połączenia ze sznurkiem. Dodatkowo na sznurku kawałek szmatki (podkoszulka) Na końcu koło od kluczy, Nie robiłem zdjęcia bo oczywiste ze o coś trzeba zahaczyć. Do ziemi wkręcam coś takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 Dzięki bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 31 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Warto odświeżyć temat, bo skończyło się na tym: https://www.emc-vega.de/de/hochstart/megarubber-sets/bungeestart/bungeeset-scale Konkretnie przygotowana guma. Do tego dorobiłem sobie pedał do startowania z nogi. Mam tylko jeden problem - lotnisko z którego korzystam to bardzo zbita ziemia (hałda górnicza) - 5cm trawy a potem kamienie itp. W rezultacie czasami tracę 20minut na znalezienie dobrego miejsca, żeby się wkręcić. Myślę nad opcją B czyli prętami wbijanymi w grunt. Plan jest taki - pręt gwintowany M8 albo pełny stalowy 8mm, naostrzyć z jednej strony, z drugiej dać nakrętkę jako miejsce do pobijania. Dobijam do samej ziemi wcześniej łapiąc tuż przy gruncie karabinkiem gumę. Tylko jak to potem wyciągać z ziemi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 a po co wyciągać? Zapamiętaj miejsce i będziesz miał na potem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 31 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Nie latam sam na tym lotnisku, nie chcę innym robić problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi