PiotrasK Opublikowano 9 Czerwca 2020 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Może mi ktoś jednoznacznie napisać jakie paliwo zastosować do docierania silnika saito FA-62b 4t ? Jedni twierdzą że olej syntetyczny drudzy, że rycyna jeszcze zastanawia mnie ile procent tego oleju czy nitro ma być czy też nie? ?
MASK Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 3 godziny temu, PiotrasK napisał: Może mi ktoś jednoznacznie napisać jakie paliwo zastosować do docierania silnika saito FA-62b 4t ? Jedni twierdzą że olej syntetyczny drudzy, że rycyna jeszcze zastanawia mnie ile procent tego oleju czy nitro ma być czy też nie? ? Sięgnij do instrukcji obsługi, tam znajdziesz jednoznaczną odpowiedź Piotrze
PiotrasK Opublikowano 10 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2020 3 godziny temu, MASK napisał: Sięgnij do instrukcji obsługi, tam znajdziesz jednoznaczną odpowiedź Piotrze Nie wiem jak Tobie dziękować, bardzo mi pomogłeś ?
ahaweto Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 W modelu Rambler 45 zamontowałem zamontowałem zakupiony w lutym tego roku silnik APC FS 70 AR (na zdjeciu). To jest mój pierwszy nowy żarowy czterosuw. Do docierania zakupiłem to paliwo https://modelemax.pl/pl/paliwo-aero/15490-m-tech-paliwo-duraglo-5-5l.html Silnik na stanowisku przepalił ok. 2,5 L. Oczywiście (zgodnie z radami jakie znalazłem tutaj) przy pierwszym uruchomieniu był troszkę przelany i zwracałem uwagę na temperaturę. Pod koniec docierania na stanowisku został wyregulowany i zamontowany w modelu. W modelu jak na razie wykonał jeden pięciominutowy lot. Korekty wymaga ŚC modelu ale silnik chodzi jak przysłowiowy zegarek ?. Myślę Piotrze że z Saito możesz postąpić podobnie. 1
jetfan Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Wg instrukcji: ‘paliwo powinno zawierać 10-15% nitrometanu, rekomendowana zawartość oleju 20%, nie należy używać paliwa z olejem rycynowym’. Z praktyki, w Saito FA82 od początku używam paliwa firmy Model Technics i jest OK, skład: Metanol: 72% Nitrometan: 10% Olej Klotz: 18% 1
PiotrasK Opublikowano 10 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2020 Bardzo dziękuję za rozjaśnienie tematu
czarobest Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 1 godzinę temu, jetfan napisał: Wg instrukcji: ‘paliwo powinno zawierać 10-15% nitrometanu, rekomendowana zawartość oleju 20%, nie należy używać paliwa z olejem rycynowym’. Z praktyki, w Saito FA82 od początku używam paliwa firmy Model Technics i jest OK, skład: Metanol: 72% Nitrometan: 10% Olej Klotz: 18% Żeby być dokładnym to to paliwo (bo jak sądzę po składzie będzie to Model Technics Formula Irvine) ma w składzie 18% oleju Klotz Super TechniPlate który zawiera w sobie syntetyk oraz 20% oleju rycynowego . Ale mimo wszystko, choć nie jestem żadnym znawcą ani nie mam wielkiego resursu w moich silnikach (tzn. u mnie, bo nie wiem jak wcześniej , a i nie mam jeszcze żadnego Saito - chyba będzie trzeba to zmienić ) mogę polecić to paliwko (bo sam używam, tyle że 20% Nitro) i sądząc po spalinach, pracy silnika jak i osiągów oraz temperatur jest bardzo fajne . A te kilka procent oleju rycynowego moim zdaniem może czasami pomóc, bo z tego co wiem w pewnych skrajnych sytuacjach to ten olej ma przewagę nad syntetykiem i razem się dopełniają . 1
witold_pi Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 najlepsza jest Yamada, docierałem na niej os 40 fs, ful syntetyk o ile pamiętam 22% i 20% nitro
jetfan Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 2 godziny temu, czarobest napisał: jak sądzę po składzie będzie to Model Technics Formula Irvine To nie Irvine, to F/I CONTEST, które nie zawiera rycyny.
czarobest Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 1 godzinę temu, jetfan napisał: To nie Irvine, to F/I CONTEST, które nie zawiera rycyny. F/I -> Formula Irvine jak sądzę , na co wskazuje też nazwa Contest która jest właśnie jedną z wersji tego paliwa zawierającą 10% Nitro, ja mam wersje Champion mającą 20% Nitro (i tym samym mniej metanolu). Nie chcę się oczywiście sprzeczać, ale wydaję mi się, że tym razem się nie mylę i to paliwo zawiera te niecałe 4% oleju rycynowego w związku z tym że ma 18% Klotz Super Techniplate. Tutaj screen z cennika ze strony Model Technics - http://www.modeltechnics.com/pricelist.pdf Mamy skrót F/I a przed nim GoGlo: A tutaj opisy i mamy Formula Irvine a przed nim GoGlo (reszta paliw również w takiej samej kolejności):
jarek996 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Po latach latania ma MECCAMO , przerzucilem sie na to paliwo : https://profimodel.cz/pl/heli/14682-optimix-10-mv-pro-ctyrtakty-5l-letecke-heli-palivo-v-cene-spd-1284-kc-l-8595241380629.html
Grzesiek Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Moim zdaniem jak niema wyczynu to 10% nitrometanu to max w paliwie.Szkoda zywotnosci motorka,a 20% oleju nie zaszkodzi.Np.16% syntatyka i 4 rycyny.Rycyna obowiązkowo.Dlaczego było to już pisane nie raz nie dwa.
kaszalu Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Ja moje wszystkie czterosuwowe silniki Saito i ASP odpalałem na początku na paliwie Byron Fuel do czterosuwów - chodzą elegancko ! http://www.byronfuels.com/products/byron.html
ahaweto Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Dla wyjaśnienia. Resztę paliwa (o którym pisałem wyżej) zużyję w lotach modelu. Następnie przejdę na paliwo http://www.nastik.pl/optimix-airheli-4suw-p-6513.html Na tym paliwie pracuje mój OS Max FS 91 Suprass kupiony jako używany. I jest OK.
witold_pi Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Byron fajny tylko nie do kupienia......
PiotrasK Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2020 Po latach latania ma MECCAMO , przerzucilem sie na to paliwo : https://profimodel.cz/pl/heli/14682-optimix-10-mv-pro-ctyrtakty-5l-letecke-heli-palivo-v-cene-spd-1284-kc-l-8595241380629.html Jarek dziękuję, paliwo zamówione. 20% oleju plus 10% nitro myślę że krzywda mu się nie stanie Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka
jarek996 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Wow, wybrales "moje" !!! Nie pozalujesz , spaliny wrecz PACHNA ! 10% metanolu to taka uniwersalna "dawka" Silnik chodzi o niebo lepiej jak bez , a i mu specjalnie nie zaszkodzi . Czesc modelarzy sobie NIE wyobraza latania bez rycyny , mnie to za przeproszeniem "zwisa" ; wole miec czysty pachnacy silnik , ktory pochodzi godzine krocej ( czyli 126 , zamiast 127 ) niz opalony wydech i zababrana polowe glowicy . Zreszta moze nawet w tym oleju jest jakas czastka rycyny ( szczerze to NIE sprawdzalem ) , ale taka ilosc na 100 % nie pobrudzi ... Moje silniki lataja tak malo , ze i bez zadnego oleju dalyby rade ? P.S. Do Meccamo ( wersja do czterosuwow ) tez nic nie mialem , ale spaliny smierdzialy niestety cieplymi , przypalonymi rzygowinami ?
czarobest Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 16 minut temu, jarek996 napisał: 10% metanolu to taka uniwersalna "dawka" Silnik chodzi o niebo lepiej jak bez , a i mu specjalnie nie zaszkodzi . Czesc modelarzy sobie NIE wyobraza latania bez rycyny , mnie to za przeproszeniem "zwisa" ; wole miec czysty pachnacy silnik , ktory pochodzi godzine krocej ( czyli 126 , zamiast 127 ) niz opalony wydech i zababrana polowe glowicy . Zreszta moze nawet w tym oleju jest jakas czastka rycyny ( szczerze to NIE sprawdzalem ) , ale taka ilosc na 100 % nie pobrudzi ... No metanol niespecjalnie szkodzi i faktycznie lepiej silnik chodzi jak jest go nawet 80% ??. Nie neguję paliwka bez rycyny i być może wkrótce wypróbuję propozycję tutaj pokazane, ale tak jak napisałeś o zapachu, tak mi już ten Model Technics zaczął pachnieć i ciężko tak bez rycyny , a te 4% przynajmniej u mnie nie generuje syfu, zresztą przy Duraglo z 6% oleju rycynowego też było czysto, ale ja zawsze wszystko wycieram po używaniu dość dokładnie .
PiotrasK Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2020 Wow, wybrales "moje" !!! Nie pozalujesz , spaliny wrecz PACHNA ! 10% metanolu to taka uniwersalna "dawka" Silnik chodzi o niebo lepiej jak bez , a i mu specjalnie nie zaszkodzi . Czesc modelarzy sobie NIE wyobraza latania bez rycyny , mnie to za przeproszeniem "zwisa" ; wole miec czysty pachnacy silnik , ktory pochodzi godzine krocej ( czyli 126 , zamiast 127 ) niz opalony wydech i zababrana polowe glowicy . Zreszta moze nawet w tym oleju jest jakas czastka rycyny ( szczerze to NIE sprawdzalem ) , ale taka ilosc na 100 % nie pobrudzi ... Moje silniki lataja tak malo , ze i bez zadnego oleju dalyby rade P.S. Do Meccamo ( wersja do czterosuwow ) tez nic nie mialem , ale spaliny smierdzialy niestety cieplymi , przypalonymi rzygowinami Jarek jak to mówią polatamy, zobaczymy ahaweto też dał link do tego paliwa tyle że w nastiku także trzeba było zamówić i tyle.Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka No metanol niespecjalnie szkodzi i faktycznie lepiej silnik chodzi jak jest go nawet 80% . Nie neguję paliwka bez rycyny i być może wkrótce wypróbuję propozycję tutaj pokazane, ale tak jak napisałeś o zapachu, tak mi już ten Model Technics zaczął pachnieć i ciężko tak bez rycyny , a te 4% przynajmniej u mnie nie generuje syfu, zresztą przy Duraglo z 6% oleju rycynowego też było czysto, ale ja zawsze wszystko wycieram po używaniu dość dokładnie .Oj tam czepiasz się Pewnie Jarek miał nitro na myśli Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka
czarobest Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 5 minut temu, PiotrasK napisał: Oj tam czepiasz się Pewnie Jarek miał nitro na myśli Wiem, wiem, oczywiście tylko się śmieję . A motorkowi na pewno nic nie będzie, powodzenia .
Rekomendowane odpowiedzi