PiotrasK Opublikowano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Może mi ktoś jednoznacznie napisać jakie paliwo zastosować do docierania silnika saito FA-62b 4t ? Jedni twierdzą że olej syntetyczny drudzy, że rycyna jeszcze zastanawia mnie ile procent tego oleju czy nitro ma być czy też nie? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 3 godziny temu, PiotrasK napisał: Może mi ktoś jednoznacznie napisać jakie paliwo zastosować do docierania silnika saito FA-62b 4t ? Jedni twierdzą że olej syntetyczny drudzy, że rycyna jeszcze zastanawia mnie ile procent tego oleju czy nitro ma być czy też nie? ? Sięgnij do instrukcji obsługi, tam znajdziesz jednoznaczną odpowiedź Piotrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrasK Opublikowano 10 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 3 godziny temu, MASK napisał: Sięgnij do instrukcji obsługi, tam znajdziesz jednoznaczną odpowiedź Piotrze Nie wiem jak Tobie dziękować, bardzo mi pomogłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 W modelu Rambler 45 zamontowałem zamontowałem zakupiony w lutym tego roku silnik APC FS 70 AR (na zdjeciu). To jest mój pierwszy nowy żarowy czterosuw. Do docierania zakupiłem to paliwo https://modelemax.pl/pl/paliwo-aero/15490-m-tech-paliwo-duraglo-5-5l.html Silnik na stanowisku przepalił ok. 2,5 L. Oczywiście (zgodnie z radami jakie znalazłem tutaj) przy pierwszym uruchomieniu był troszkę przelany i zwracałem uwagę na temperaturę. Pod koniec docierania na stanowisku został wyregulowany i zamontowany w modelu. W modelu jak na razie wykonał jeden pięciominutowy lot. Korekty wymaga ŚC modelu ale silnik chodzi jak przysłowiowy zegarek ?. Myślę Piotrze że z Saito możesz postąpić podobnie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 Wg instrukcji: ‘paliwo powinno zawierać 10-15% nitrometanu, rekomendowana zawartość oleju 20%, nie należy używać paliwa z olejem rycynowym’. Z praktyki, w Saito FA82 od początku używam paliwa firmy Model Technics i jest OK, skład: Metanol: 72% Nitrometan: 10% Olej Klotz: 18% 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrasK Opublikowano 10 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 Bardzo dziękuję za rozjaśnienie tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 1 godzinę temu, jetfan napisał: Wg instrukcji: ‘paliwo powinno zawierać 10-15% nitrometanu, rekomendowana zawartość oleju 20%, nie należy używać paliwa z olejem rycynowym’. Z praktyki, w Saito FA82 od początku używam paliwa firmy Model Technics i jest OK, skład: Metanol: 72% Nitrometan: 10% Olej Klotz: 18% Żeby być dokładnym to to paliwo (bo jak sądzę po składzie będzie to Model Technics Formula Irvine) ma w składzie 18% oleju Klotz Super TechniPlate który zawiera w sobie syntetyk oraz 20% oleju rycynowego . Ale mimo wszystko, choć nie jestem żadnym znawcą ani nie mam wielkiego resursu w moich silnikach (tzn. u mnie, bo nie wiem jak wcześniej , a i nie mam jeszcze żadnego Saito - chyba będzie trzeba to zmienić ) mogę polecić to paliwko (bo sam używam, tyle że 20% Nitro) i sądząc po spalinach, pracy silnika jak i osiągów oraz temperatur jest bardzo fajne . A te kilka procent oleju rycynowego moim zdaniem może czasami pomóc, bo z tego co wiem w pewnych skrajnych sytuacjach to ten olej ma przewagę nad syntetykiem i razem się dopełniają . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 najlepsza jest Yamada, docierałem na niej os 40 fs, ful syntetyk o ile pamiętam 22% i 20% nitro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 2 godziny temu, czarobest napisał: jak sądzę po składzie będzie to Model Technics Formula Irvine To nie Irvine, to F/I CONTEST, które nie zawiera rycyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 1 godzinę temu, jetfan napisał: To nie Irvine, to F/I CONTEST, które nie zawiera rycyny. F/I -> Formula Irvine jak sądzę , na co wskazuje też nazwa Contest która jest właśnie jedną z wersji tego paliwa zawierającą 10% Nitro, ja mam wersje Champion mającą 20% Nitro (i tym samym mniej metanolu). Nie chcę się oczywiście sprzeczać, ale wydaję mi się, że tym razem się nie mylę i to paliwo zawiera te niecałe 4% oleju rycynowego w związku z tym że ma 18% Klotz Super Techniplate. Tutaj screen z cennika ze strony Model Technics - http://www.modeltechnics.com/pricelist.pdf Mamy skrót F/I a przed nim GoGlo: A tutaj opisy i mamy Formula Irvine a przed nim GoGlo (reszta paliw również w takiej samej kolejności): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 Po latach latania ma MECCAMO , przerzucilem sie na to paliwo : https://profimodel.cz/pl/heli/14682-optimix-10-mv-pro-ctyrtakty-5l-letecke-heli-palivo-v-cene-spd-1284-kc-l-8595241380629.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 Moim zdaniem jak niema wyczynu to 10% nitrometanu to max w paliwie.Szkoda zywotnosci motorka,a 20% oleju nie zaszkodzi.Np.16% syntatyka i 4 rycyny.Rycyna obowiązkowo.Dlaczego było to już pisane nie raz nie dwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Ja moje wszystkie czterosuwowe silniki Saito i ASP odpalałem na początku na paliwie Byron Fuel do czterosuwów - chodzą elegancko ! http://www.byronfuels.com/products/byron.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Dla wyjaśnienia. Resztę paliwa (o którym pisałem wyżej) zużyję w lotach modelu. Następnie przejdę na paliwo http://www.nastik.pl/optimix-airheli-4suw-p-6513.html Na tym paliwie pracuje mój OS Max FS 91 Suprass kupiony jako używany. I jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Byron fajny tylko nie do kupienia...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrasK Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Po latach latania ma MECCAMO , przerzucilem sie na to paliwo : https://profimodel.cz/pl/heli/14682-optimix-10-mv-pro-ctyrtakty-5l-letecke-heli-palivo-v-cene-spd-1284-kc-l-8595241380629.html Jarek dziękuję, paliwo zamówione. 20% oleju plus 10% nitro myślę że krzywda mu się nie stanie Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Wow, wybrales "moje" !!! Nie pozalujesz , spaliny wrecz PACHNA ! 10% metanolu to taka uniwersalna "dawka" Silnik chodzi o niebo lepiej jak bez , a i mu specjalnie nie zaszkodzi . Czesc modelarzy sobie NIE wyobraza latania bez rycyny , mnie to za przeproszeniem "zwisa" ; wole miec czysty pachnacy silnik , ktory pochodzi godzine krocej ( czyli 126 , zamiast 127 ) niz opalony wydech i zababrana polowe glowicy . Zreszta moze nawet w tym oleju jest jakas czastka rycyny ( szczerze to NIE sprawdzalem ) , ale taka ilosc na 100 % nie pobrudzi ... Moje silniki lataja tak malo , ze i bez zadnego oleju dalyby rade ? P.S. Do Meccamo ( wersja do czterosuwow ) tez nic nie mialem , ale spaliny smierdzialy niestety cieplymi , przypalonymi rzygowinami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 16 minut temu, jarek996 napisał: 10% metanolu to taka uniwersalna "dawka" Silnik chodzi o niebo lepiej jak bez , a i mu specjalnie nie zaszkodzi . Czesc modelarzy sobie NIE wyobraza latania bez rycyny , mnie to za przeproszeniem "zwisa" ; wole miec czysty pachnacy silnik , ktory pochodzi godzine krocej ( czyli 126 , zamiast 127 ) niz opalony wydech i zababrana polowe glowicy . Zreszta moze nawet w tym oleju jest jakas czastka rycyny ( szczerze to NIE sprawdzalem ) , ale taka ilosc na 100 % nie pobrudzi ... No metanol niespecjalnie szkodzi i faktycznie lepiej silnik chodzi jak jest go nawet 80% ??. Nie neguję paliwka bez rycyny i być może wkrótce wypróbuję propozycję tutaj pokazane, ale tak jak napisałeś o zapachu, tak mi już ten Model Technics zaczął pachnieć i ciężko tak bez rycyny , a te 4% przynajmniej u mnie nie generuje syfu, zresztą przy Duraglo z 6% oleju rycynowego też było czysto, ale ja zawsze wszystko wycieram po używaniu dość dokładnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrasK Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Wow, wybrales "moje" !!! Nie pozalujesz , spaliny wrecz PACHNA ! 10% metanolu to taka uniwersalna "dawka" Silnik chodzi o niebo lepiej jak bez , a i mu specjalnie nie zaszkodzi . Czesc modelarzy sobie NIE wyobraza latania bez rycyny , mnie to za przeproszeniem "zwisa" ; wole miec czysty pachnacy silnik , ktory pochodzi godzine krocej ( czyli 126 , zamiast 127 ) niz opalony wydech i zababrana polowe glowicy . Zreszta moze nawet w tym oleju jest jakas czastka rycyny ( szczerze to NIE sprawdzalem ) , ale taka ilosc na 100 % nie pobrudzi ... Moje silniki lataja tak malo , ze i bez zadnego oleju dalyby rade P.S. Do Meccamo ( wersja do czterosuwow ) tez nic nie mialem , ale spaliny smierdzialy niestety cieplymi , przypalonymi rzygowinami Jarek jak to mówią polatamy, zobaczymy ahaweto też dał link do tego paliwa tyle że w nastiku także trzeba było zamówić i tyle.Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka No metanol niespecjalnie szkodzi i faktycznie lepiej silnik chodzi jak jest go nawet 80% . Nie neguję paliwka bez rycyny i być może wkrótce wypróbuję propozycję tutaj pokazane, ale tak jak napisałeś o zapachu, tak mi już ten Model Technics zaczął pachnieć i ciężko tak bez rycyny , a te 4% przynajmniej u mnie nie generuje syfu, zresztą przy Duraglo z 6% oleju rycynowego też było czysto, ale ja zawsze wszystko wycieram po używaniu dość dokładnie .Oj tam czepiasz się Pewnie Jarek miał nitro na myśli Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 5 minut temu, PiotrasK napisał: Oj tam czepiasz się Pewnie Jarek miał nitro na myśli Wiem, wiem, oczywiście tylko się śmieję . A motorkowi na pewno nic nie będzie, powodzenia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi