Skocz do zawartości

F 100 Super Sabre

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jacek rzeczywiście fajna frezarka ale do drewna do metalu za mało sztywna . Wiem i ją znam bo kiedyś pracowałem na niej w modelarni odlewniczej. Ma ogromne możliwości obróbki drewna wytoczy koło ponad 2m średnicy. Pracuje w 5 osiach 

Opublikowano

Hehe ale trzeba by mieć wielki warsztat żeby taka frezarkę upchnąć. 

Wracając do modelu to za dużo w tym tygodniu nie skleciłem ale zawsze coś. Zrobiłem ster kierunku. Autor modelu przewidział go jak w trenerku na listkowych zawiasach. Beznadzieja, więc na podstawie zdjęcia zrobiłem go po swojemu. Szkoda że nie mam planów chociażby w trzech rzutach w przyzwoitej rozdzielczości bo było mi łatwiej z wieloma rzeczami. Jakby ktoś z was trafił na coś takiego to będę wdzięczny. 

IMG_20201129_170012.thumb.jpg.9c0d2c291a911f9c372fd047b6a8872a.jpg

IMG_20201129_165815.thumb.jpg.89c0308b9f181ff90fb59d7a29bb9b76.jpg

IMG_20201129_165845.thumb.jpg.24fb5d8ac481ed3a08c226645b522c9d.jpg

IMG_20201129_165909.thumb.jpg.5451eb7d411d145827b17c9b230e99b7.jpg

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
Opublikowano

Ja przy tobie wpadam w kompeksy. Ledwo zestaw dotarł a ty masz pół modelu. Przez święta machniesz resztę a za kolejne 2 miesiące jak Cię znam to będzie skończony.

Jako typowo zazdrosny Polak będę się od dziś modiłl o bliźniaki dla Ciebie albo lepiej trojaczki ? żeby się nam rozkład zajęć trochę wyrównał, hehehehe.

Zresztą jak już kupisz dużego Vana, żeby wozić to cudo to dla takiej gromadki jakiej Ci życzę jak znalazł ?

• Lubię to 1
Opublikowano

Haha dzięki za życzenia wystarczy jak będzie jeden potomek i tak z czasem jest kiepsko. Robię szybko bo nie mam ogrzewania w modelarni i muszę zdążyć przed zimą :) A tak na poważnie to wcale nie gonię. Buduje praktycznie tylko w soboty, czasem w tygodniu tak z godzinkę przed spaniem. Ten model jest tak prosty że się praktycznie sam buduje. 

Opublikowano
W dniu 9.12.2020 o 16:41, Chuck Yeager napisał:

Jako typowo zazdrosny Polak będę się od dziś modiłl o bliźniaki dla Ciebie albo lepiej trojaczki ?

Albo zeby mu Zieloni model podeptali !            Przeciez na ten model , to ze 3 ha "puszczy balsowej"  wycieli ?

• Haha 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

@solainer Zapowiada się piękny model, podwozie będzie wyposażone w hamulce ? 

sprawdź sobie jeszcze, czy ludzie (mający dokładnie ten sam model) nie skarżyli się na problemy z fatterem występującym na stateczniku pionowym robiący model na podstawie tych planów. 

Opublikowano

Dzięki za słowa wsparcia. Dawno nie pisałem bo obiecałem między świtętami zrobić skrzydła i jest szansa że się uda ale chce zamieścić fotkę że skrzydłami i dopiero później z budowy. 

Arku jeśli chodzi o flatter na stateczniku pionowym to myślę że nie ma na nim niczego co mogło by go wzbudzić. Nie trafiłem też na wzmianki o takich problemach, z żadnym z f100 nie tylko z tych planów ale też z innych zestawów. Skąd przypuszczenie że może być problem? 

Będą hamulce w kołach i aerodynamiczny pod kadłubem. 

Opublikowano
5 godzin temu, AKocjan napisał:

sprawdź sobie jeszcze, czy ludzie (mający dokładnie ten sam model) nie skarżyli się na problemy z fatterem występującym na stateczniku pionowym robiący model na podstawie tych planów. 

Nie z fatterem , a z flatterem. Proponuję Ci Arkadiuszu byś lepiej zgłębił temat tego zjawiska...

To co, Piotr w takim tępie na wiosnę oblot ?

Opublikowano
13 minut temu, RobertK napisał:

Nie z fatterem , a z flatterem. Proponuję Ci Arkadiuszu byś lepiej zgłębił temat tego zjawiska...

To co, Piotr w takim tępie na wiosnę oblot

Przyganiał kocioł garnkowi?

Proponuję, byś lepiej zgłębił temat pogrubionego w cytacie słowa.

Opublikowano

Pragnę zaznaczyć że to forum modlearskie, a nie polonistyczno-ortograficzne. 

Dla rozładowania napięcia zdjęcie szkieletu skrzydeł :)

IMG_20201230_125858.thumb.jpg.70593fe09e347b64d7af4f50b0688ea0.jpg

Opublikowano
17 minut temu, solainer napisał:

to forum modlearskie, a nie polonistyczno-ortograficzne

Znaczy, mamy nowe i wystarczy tępo gapić się w monitor?

Dla rozładowania napięcia, napiszę: duże.

I już się nie odzywam.

Opublikowano

Uważam, że takie wytykanie literówek niczego nie wnosi. Niestety autokorekta w telefonach też często płata figle i zanim człowiek się spostrzeże to już piękny byk wisi i czeka. W wielu przypadkach to niczyja wina i można na to spokojnie przymknąć oko. 

Opublikowano

Też tak uważam mimo że Flatter nie jest polskim słowem a od niego wszystko się zaczęło. 

Z modelem raczej nic złego się nie dzieje. Tu film z lotow. Egzemplarz na filmie w przeciwieństwie do mojego ma skrzydła styropianowe kryte balsą. Lata nim konstruktor modelu. 

Opublikowano
17 godzin temu, Jerzy_R napisał:

Przyganiał kocioł garnkowi?

Proponuję, byś lepiej zgłębił temat pogrubionego w cytacie słowa.

Kolego Jerzy, nie mierz innych własną miarą, żadnej złośliwości w kierunku Arkadiusza z mojej strony nie było. Tu nie chodzi o literówkę w słowie flatter, a o samo zjawisko!
Co oczywiście mnie nie tłumaczy, że nie dopełniłem wszystkich wymogów pisania poprawną polszczyzną nie korygując autouzupełniania !

Piotr przepraszam za OT
Opublikowano

@solainer  geometria steru oraz jego konstrukcja wewnętrzna. Kwestie sztywności.  Ale skoro modele latają, to wszystko jest ok, zresztą z pokryciem balsowym konstrukcja będzie sztywna. 
Przy oblocie dawkuj prędkość, tak żeby wszystko sprawdzić.
@RobertK wytłumacz mi o co Tobie chodzi (oprócz oczywistej literówki) - tylko na priv żeby koledze tematu nie psuć

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.