elpazo Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 Jacek rzeczywiście fajna frezarka ale do drewna do metalu za mało sztywna . Wiem i ją znam bo kiedyś pracowałem na niej w modelarni odlewniczej. Ma ogromne możliwości obróbki drewna wytoczy koło ponad 2m średnicy. Pracuje w 5 osiach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 29 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 Hehe ale trzeba by mieć wielki warsztat żeby taka frezarkę upchnąć. Wracając do modelu to za dużo w tym tygodniu nie skleciłem ale zawsze coś. Zrobiłem ster kierunku. Autor modelu przewidział go jak w trenerku na listkowych zawiasach. Beznadzieja, więc na podstawie zdjęcia zrobiłem go po swojemu. Szkoda że nie mam planów chociażby w trzech rzutach w przyzwoitej rozdzielczości bo było mi łatwiej z wieloma rzeczami. Jakby ktoś z was trafił na coś takiego to będę wdzięczny. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Prawie skończyłem statecznik. Oklejam cześć poszycia na już zabudowanym stateczniku w kadłubie ponieważ chciałem mieć pewność że będzie dobrze wklejony w kadłub. Przeciągnołem też przewód do oświetlenia. Mam też już wycięty klocek z balsy na obudowę anteny ale jeszcze trzeba go obrobić. Jeszcze kilka chwil i kadłub będzie gotowy. Zostało do zrobienia mocowanie anteny dziobowej, karabiny i hamulec. Pewnie w przerwie świątecznej zrobię skrzydła i będzie można laminować. 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Ja przy tobie wpadam w kompeksy. Ledwo zestaw dotarł a ty masz pół modelu. Przez święta machniesz resztę a za kolejne 2 miesiące jak Cię znam to będzie skończony. Jako typowo zazdrosny Polak będę się od dziś modiłl o bliźniaki dla Ciebie albo lepiej trojaczki ? żeby się nam rozkład zajęć trochę wyrównał, hehehehe. Zresztą jak już kupisz dużego Vana, żeby wozić to cudo to dla takiej gromadki jakiej Ci życzę jak znalazł ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 9 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Haha dzięki za życzenia wystarczy jak będzie jeden potomek i tak z czasem jest kiepsko. Robię szybko bo nie mam ogrzewania w modelarni i muszę zdążyć przed zimą A tak na poważnie to wcale nie gonię. Buduje praktycznie tylko w soboty, czasem w tygodniu tak z godzinkę przed spaniem. Ten model jest tak prosty że się praktycznie sam buduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 13 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 Tak wygląda gotowy ogon. Muszę posprzątać i biorę się za stateczniki wysokości. 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 W dniu 9.12.2020 o 16:41, Chuck Yeager napisał: Jako typowo zazdrosny Polak będę się od dziś modiłl o bliźniaki dla Ciebie albo lepiej trojaczki ? Albo zeby mu Zieloni model podeptali ! Przeciez na ten model , to ze 3 ha "puszczy balsowej" wycieli ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 @solainer Zapowiada się piękny model, podwozie będzie wyposażone w hamulce ? sprawdź sobie jeszcze, czy ludzie (mający dokładnie ten sam model) nie skarżyli się na problemy z fatterem występującym na stateczniku pionowym robiący model na podstawie tych planów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Piękna, czysta robota ?. Miło pokibicować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Dzięki za słowa wsparcia. Dawno nie pisałem bo obiecałem między świtętami zrobić skrzydła i jest szansa że się uda ale chce zamieścić fotkę że skrzydłami i dopiero później z budowy. Arku jeśli chodzi o flatter na stateczniku pionowym to myślę że nie ma na nim niczego co mogło by go wzbudzić. Nie trafiłem też na wzmianki o takich problemach, z żadnym z f100 nie tylko z tych planów ale też z innych zestawów. Skąd przypuszczenie że może być problem? Będą hamulce w kołach i aerodynamiczny pod kadłubem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 5 godzin temu, AKocjan napisał: sprawdź sobie jeszcze, czy ludzie (mający dokładnie ten sam model) nie skarżyli się na problemy z fatterem występującym na stateczniku pionowym robiący model na podstawie tych planów. Nie z fatterem , a z flatterem. Proponuję Ci Arkadiuszu byś lepiej zgłębił temat tego zjawiska... To co, Piotr w takim tępie na wiosnę oblot ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 13 minut temu, RobertK napisał: Nie z fatterem , a z flatterem. Proponuję Ci Arkadiuszu byś lepiej zgłębił temat tego zjawiska... To co, Piotr w takim tępie na wiosnę oblot Przyganiał kocioł garnkowi? Proponuję, byś lepiej zgłębił temat pogrubionego w cytacie słowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Jurek, bardzo trafne spostrzeżenie?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Pragnę zaznaczyć że to forum modlearskie, a nie polonistyczno-ortograficzne. Dla rozładowania napięcia zdjęcie szkieletu skrzydeł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 17 minut temu, solainer napisał: to forum modlearskie, a nie polonistyczno-ortograficzne Znaczy, mamy nowe i wystarczy tępo gapić się w monitor? Dla rozładowania napięcia, napiszę: duże. I już się nie odzywam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Uważam, że takie wytykanie literówek niczego nie wnosi. Niestety autokorekta w telefonach też często płata figle i zanim człowiek się spostrzeże to już piękny byk wisi i czeka. W wielu przypadkach to niczyja wina i można na to spokojnie przymknąć oko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
302_Osh Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Ja uważam, że pisanie na "Polskim forum" zobowiązuje do pisania po polsku. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Też tak uważam mimo że Flatter nie jest polskim słowem a od niego wszystko się zaczęło. Z modelem raczej nic złego się nie dzieje. Tu film z lotow. Egzemplarz na filmie w przeciwieństwie do mojego ma skrzydła styropianowe kryte balsą. Lata nim konstruktor modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 17 godzin temu, Jerzy_R napisał: Przyganiał kocioł garnkowi? Proponuję, byś lepiej zgłębił temat pogrubionego w cytacie słowa. Kolego Jerzy, nie mierz innych własną miarą, żadnej złośliwości w kierunku Arkadiusza z mojej strony nie było. Tu nie chodzi o literówkę w słowie flatter, a o samo zjawisko! Co oczywiście mnie nie tłumaczy, że nie dopełniłem wszystkich wymogów pisania poprawną polszczyzną nie korygując autouzupełniania ! Piotr przepraszam za OT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 @solainer geometria steru oraz jego konstrukcja wewnętrzna. Kwestie sztywności. Ale skoro modele latają, to wszystko jest ok, zresztą z pokryciem balsowym konstrukcja będzie sztywna. Przy oblocie dawkuj prędkość, tak żeby wszystko sprawdzić.@RobertK wytłumacz mi o co Tobie chodzi (oprócz oczywistej literówki) - tylko na priv żeby koledze tematu nie psuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi