tytan12 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Witam,trochę podłubałem ,Telemaster dostał podwozie,co prawda trochę zmodyfikowane, ale co tam.Koła muszę przerobić bo są na ośkę 4mm a moja ośka 3mm,ale dam jakieś tulejki redukcyjne i bedzie git.Kołpak doszedł,ale też mały problem bo jest na ośkę 3mm a silnik ma ośkę 3,17mm,będę musiał powiększyć otwór w kołpaku,mam wiertło 3,2mm i nie wiem czy nie będzie za duże,czy szukać 3,17mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 24 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 3,17 raczej nie znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 24 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 1 godzinę temu, Grzesiek napisał: 3,17 raczej nie znajdziesz. No,niestety nie znalazłem,poradziłem sobie wiertłem 3,2,nawet to trzyma i nie bije? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 24 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zrób otwór 3,1mm ,wiertło zawsze ma niewielkie bicie także otwór wychodzi ciut większy niż średnica wiertła i myślę ,że będzie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 Kolejny etap,stateczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2021 Witam,ciąg dalszy stateczników,zostało jeszcze mocowanie skrzydła i oklejanie kadłuba,cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2021 Trochę się zastanawiam, jak to jest z tymi kątami,wg.planów statecznik poziomy jest względem skrzydła dany na +2stopnie,trochę mnie to dziwi,a może tak ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 1 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2022 Nie wiadomo czy na +2 względem skrzydła czy względem osi modelu. Dodatni ogon może rekompensować wykłon silnika. Nie znam planów więc ciężko powiedzieć o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 1 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2022 Jak patrzę na zdjęcie planów z pierwszej strony wątku o budowie modelu to są to plus 2 stopnie względem płaszczyzny na której leży skrzydło, a ktora biegnie do końca kadłuba wyznaczając jego górną krawędź. Trzymałbym się planów bo to jednak sprawdzona i popularna konstrukcja. Zawsze będzie można dać podładki pod krawędź spływu/natarcia skrzydła, jeżeli będzie potrzeba regulacji po oblocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 1 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2022 10 minut temu, samolocik napisał: Jak patrzę na zdjęcie planów z pierwszej strony wątku o budowie modelu to są to plus 2 stopnie względem płaszczyzny na której leży skrzydło, a ktora biegnie do końca kadłuba wyznaczając jego górną krawędź. Trzymałbym się planów bo to jednak sprawdzona i popularna konstrukcja. Zawsze będzie można dać podładki pod krawędź spływu/natarcia skrzydła, jeżeli będzie potrzeba regulacji po oblocie. Cześć Piotr,trzymam się planów,tylko dziwią mnie te kąty, raczej zawsze skrzydło w stosunku do statecznika jest na plus,a tu jakby odwrotnie,ale zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Witam,coś się robi,najgorsza to jest końcówka?,trochę roboty jeszcze zostało,ale powoli byle do wiosny?. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Model piękny tylko ten silnik nie opokowy.Aż szkoda ze nie spalina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Witek , oszalales ? Migiem mi narzedzia i adidasy z tego pieca zabieraj !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 1 godzinę temu, Grzesiek napisał: Model piękny tylko ten silnik nie opokowy.Aż szkoda ze nie spalina Pewnie że szkoda,ale już trochę za stary jestem, choć jeszcze czuję zapach eteru i nitro,teraz na emerytce do baku pakuję prą 58 minut temu, jarek996 napisał: Witek , oszalales ? Migiem mi narzedzia i adidasy z tego pieca zabieraj !!! I jeszcze to,i gdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Na te sprzęty to mogę użyczyć czyściutkiego, suchutkiego pokoiku ... ? Na planach które które gdzieś zdobyłem (chyba: https://aerofred.com/details.php?image_id=65233#building ) w formacie AutoCad kąt pom. skrzydłem - statecznikiem jest ok 3 stopni. ( skrzydło = 0, statecznik = -3) Przesyłam plan w formacie AC do przemyślenia. (Dokładam zrzut ekranu , bo plik AC jest zablokowany i nie mogę przerobić na PDF) telemaster.zip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi