Paweł Prauss Opublikowano 18 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 Dziś tylko poszlifowałem to co wczoraj skleiłem :-))) Gdyby ktoś był zainteresowany takim zestawem to załączam kontakt poniżej: http://mixmodel.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 Pawel , jak uzywasz "kropelki" do klejenia tych listewek , to nie musisz dociskac palcem 21 godzin . Wystarczy okolo 5 -10 sek. Pusc juz i cos napisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 20 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Ale palec mi się przykleił, więc nie miałem jak... Serio to na żywicę kleiłem 24h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Wczoraj tylko tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 .Paweł tyle mineło czasu i nić?Jest 11.01.2021 post edytowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 20 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Po kolejnym lockdownie prace znów ruszyły. Kadłuby prawie gotowe, trzeba je jeszcze zabezpieczyć przed paliwem, zostaną pokryte cienkim papierem japońskim i pomalowane lakierem chemoutwardzalnym. Dziś toto poszlifowałem i wywierciłem otworki do montażu silników. Leżały tak same w pracowni, leżały i się rozmnożyły? Już ich jest sześć. A tak na serio to jeden z moich wychowanków podjął się montażu kolejnych zestawów. Mała dygresja - śmigła od Kamila, bardzo ładnie wykonane, ale wymagają dopracowania, wyważenia i nałożenia ponownej warstwy lakieru. Jak je dokończę to się pochwalę. Na razie wstępnie poszlifowane i wyważone. Nie będą używane w tych modelach. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Cześć Paweł, ja mam coś takiego. Też do szlifowania i lakierowania . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 21 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 8 godzin temu, sylkub napisał: Cześć Paweł, ja mam coś takiego. Też do szlifowania i lakierowania . Sylwek ale to już trochę inna skala, jeśli o tą chodzi to ja mam takie: Na powyższym zdjęciu nie widać jego rozmiaru... Tu już wiadomo o co chodzi :-)) Ściany na której się zmieści szukałem dość długo, ale w końcu się udało :-))) 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 23 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Kiedyś miałem od jaka 12 ale poszły do "żyda" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 18 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 W dniu 24.01.2021 o 14:40, f2cmariusz napisał: Odpowiedniej ściany dosyć długo szukałem, ale w końcu znalazłem:-))) Prace przy modelach idą swoim zwykłym trybem, kadłuby pokryte japonką, stateczniki i stery wysokości gotowe, aktualnie jestem w trakcie pokrywania ich japonką... Śmigła, no cóż zobaczcie sami. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 23 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Stateczniki i stery pokryte japonką 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 25 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 Stateczniki poziome wklejone A pionowe przygotowane do pokrywania japonką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 2 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 Stateczniki pionowe pokryte japonką i dziś przyklejone (wszystkie sześć)? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Paweł jaką rozpiętość mają te modele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Muszę zmierzyć, ale to dopiero we wtorek. Tymczasem w modelarni: Wykonałem zupełnie nowe mocowania orczyków oraz zamocowałem cięgna. Oryginalny pomysł nie dawał orczykowi szans na zbyt wielki zakres ruchu, a poza dodatkową wagą nie oferował też żadnych korzyści konstrukcyjno-wytrzymałościowych... Więc trafiło toto nieporozumienie wprost do kosza... Żebro widmo widoczne powyżej. Brzeszczot w akcji. I pilnik - specjalnie wąskiego profilu. Wycięcie gotowe. Łącznik płatów wraz z orczykiem na swoim miejscu. Oczywiście razy 4. Konstruktor chyba nie przewidział, ale ja owszem, wyprowadzenie cięgien poprzez rurki mosiężne. Oczywiście X4. CDN... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 13 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 Pięknie to wychodzi.Prawdziwe klasyczne modelarstwo.Dobrze ,żę jeszcze są tacy ludzie którzy budują z pasją. W mojej okolicy to tylko ja cokolwiek buduję a modelarzy jak na lekarstwo nawet tych co tylko latają.Nie wiem czemu tak trudno namówić dziś młodzież do budowy modeli, Takie akrobatki jak te powyżej są naprawdę tanie i dość proste w budowie a bardzo efektowne. Cieszę się Pawłe ,żę oprócz budowy działasz tez społecznie na rzecz propagowania modelarstwa bo to bardzo ważne. Jak skończysz samoloty to koniecznie wstaw dużo zdjęć i może jakiś film z lotów? Jestem zatwardziałym modelarzem RC ale rozmyślam ostatnio czy by nie spróbować również polatać na uwięzi....Przecież to klasyka modelarstwa a i też nie ukrywam ,że jest to dziedzina znacznie tańsza od RC i w razie braku kasy można za naprawdę małe pieniądze zbudować akrobata i sobie trenować ( mnie się bardzo F2B podoba) Także może zimą jak mnie ochota najdzie zbuduję coś na linki ( trzeba by zacząć od począdku bo nigdy nie latałem czyli pewnie coś na 2,5cm ) Pozdrawiam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 14 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 11 godzin temu, Ares napisał: Pięknie to wychodzi.Prawdziwe klasyczne modelarstwo.Dobrze ,żę jeszcze są tacy ludzie którzy budują z pasją. W mojej okolicy to tylko ja cokolwiek buduję a modelarzy jak na lekarstwo nawet tych co tylko latają.Nie wiem czemu tak trudno namówić dziś młodzież do budowy modeli, Takie akrobatki jak te powyżej są naprawdę tanie i dość proste w budowie a bardzo efektowne. Cieszę się Pawłe ,żę oprócz budowy działasz tez społecznie na rzecz propagowania modelarstwa bo to bardzo ważne. Jak skończysz samoloty to koniecznie wstaw dużo zdjęć i może jakiś film z lotów? Jestem zatwardziałym modelarzem RC ale rozmyślam ostatnio czy by nie spróbować również polatać na uwięzi....Przecież to klasyka modelarstwa a i też nie ukrywam ,że jest to dziedzina znacznie tańsza od RC i w razie braku kasy można za naprawdę małe pieniądze zbudować akrobata i sobie trenować ( mnie się bardzo F2B podoba) Także może zimą jak mnie ochota najdzie zbuduję coś na linki ( trzeba by zacząć od począdku bo nigdy nie latałem czyli pewnie coś na 2,5cm ) Pozdrawiam Jak najbardziej trzeba spróbować uwięzi Zlot w Tuszowie Narodowym ( w sumie blisko Ciebie z tego co widzę ) w miniony weekend pokazał, że zainteresowanie jest spore uwięzia. Te osoby któreś kiedyś latały a później przesiadły się RC chętnie zaczynają wracać do latania na linkach. Prawda jest taka, że 60-70% modelarzy RC nigdy nie widziała lotów na uwięzi, a są efektowne Nie ma na co czekać - buduj i widzimy się na lotach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 15 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 19 godzin temu, Robert Tomzik napisał: Nie ma na co czekać - buduj i widzimy się na lotach Dzięki za zachętę. Ja nigdy na uwięzi nie latałem w ogóle. Ale wydaje mi się to ciekawe. Co nieco teoretycznie na ten temat wiem z książek modelarskich no i wiele razy uczestniczyłem jako kibic w pucharach polski F2B w Lesznie. Technicznie zbudować model nie ma dla mnie problemu. Tylko a probo uwięzi na chwilę rozbiję Pawłowi wątek (mam nadzieję że się nie pogniewa) i zapytam: mam 2szt. Silników osmax 10La poj. 1.8cm3. Czy taki motorek nadaje się do akrobatki na uwięzi i czy można go traktować mniej więcej tak jak "dawne" silniki 2,5? Czyli budować jakiś model z dawnych planów pod 2,5 a dać właśnie taki silnik? Mam mnóstwo rysunków szklonych i treningowych modeli na uwięzi więc mógłbym skorzystać a uważam że taki silnik generuje podobną moc taką silniki 2,5cm z lat 80 tych. Co o tym sądzicie Panowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 15 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 Poszukaj planów pod silnik 1,5cm i daj tego LA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi