Skocz do zawartości

Moje inne hobby, smacznego ;-)


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

TeBe, kurde... muszę się przyznać, że spróbowałem zrobić szynkę dojrzewającą wg podanego przez Ciebie przepisu... nie spodziewałem się tak dobrego efektu :) Wielkie dzięki :)

Opublikowano

A mnie od jakiegoś czasu wzięło na szwedzką kuchnię. Robiłem już klopsiki, klopsiki z marynowanymi buraczkami i kaparami, bułeczki Smola na ichniejszy tłusty wtorek, ciasteczka cynamonowe, desery czekoladowy i migdałowy koncząc na pierniczkach. A ile jeszcze przede mną... ;)

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

z głodnym nie pogadacie :) próbowaliście z wędzoną słoniną muszę trzepnąć fote następnym razem jak będe robił . Samogon ,słoninka +kiszony ogórek i furrora na imprezie.

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

a powiedz czy jest słona, lekko słona czy mocno słona

i czy bardziej łososiowa czy twardsza

 

moje wyroby poniekąd zostały zainspirowane dzięki Tobie TeBE,

 

dzięki za inspiracje :)

 

pozdrawiam,

\Mariusz

Opublikowano

To jest akurat mój kolejny wyrób eksperymentalny, w celu obniżenia słoności. Przepis poniżej:

 

Polędwica (aka schab dojrzewający) wersja kozieradkowa małosolna bez peklosoli.
 
Wsad - 1,5 kg schabu wieprzowego brutto
 
Obróbka - odkroić warkocz, mizdrę i farfocle, mam być ładne czerwone bez błon
 
Przybory - pojemnik plastiokwy/szklany, ruszt nierdzewny/plastikowy (mięso ma być 1cm powyżej dna pojemnika)
 
1. Cukrowanie - do miski wsypujemy cukier dużo i obtaczamy schabik. Wkładamy do pojemnika i posypujemy cukrem ile wlezie. Trzymamy wlodówce 3 dni.
 
2. Solenie - płukamy schabik pod kranem, suszymy w ręcznikach papierowych. Do miski wsypujemy sól gruboziarnistą (morską, himalajską, tatrzańską albo jakąkolwiek) i obtaczamy. Wkładamy do pojemnika i posypujemy ile wlezie. Trzymamy w lodówce 3 dni.
 
3. Przyprawianie - płukamy schabik pod kranem, suszymy w ręcznikach papierowych. Do miski wsypujemy przyprawy: 2 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kozieradki mielonej. Obtaczamy wielokrotnie w celu wytworzenia skorupy. Wkładamy do pojemnika, trzymamy w lodówce 3 dni.
 
4. Obsuszanie/dojrzewanie - delikatnie wyjmujemy z pojemnika, zawijamy w bandaż elastyczny, albo w gazę albo w pończochę i wieszamy w przewiewnym miejscu na 7-14 dni.
 
 
Możesz spróbować :-)
Opublikowano

Mój ostatni produkt (2 miesiące eksperymentowania). Wersja stabilna, wypust pierwszy. "Bekon Warszawski".

 

post-14226-0-22053000-1456950446_thumb.jpg

 

A poniżej to produkcja zwyczajna, comiesięczna ;-)

 

post-14226-0-69655000-1456950572_thumb.jpg

post-14226-0-57712100-1456950577_thumb.jpg

post-14226-0-41690200-1456950583_thumb.jpg

post-14226-0-11018300-1456950589_thumb.jpg

 

 

Opublikowano

Im bliżej świąt tym większego smaka będą robić  ;) .

Masz rację, niech moderator coś z tym zrobi  :P .

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.