bart07 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 To wtedy będzie "Z życia inżyniera cz.3" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 TeBe, kurde... muszę się przyznać, że spróbowałem zrobić szynkę dojrzewającą wg podanego przez Ciebie przepisu... nie spodziewałem się tak dobrego efektu Wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 A mnie od jakiegoś czasu wzięło na szwedzką kuchnię. Robiłem już klopsiki, klopsiki z marynowanymi buraczkami i kaparami, bułeczki Smola na ichniejszy tłusty wtorek, ciasteczka cynamonowe, desery czekoladowy i migdałowy koncząc na pierniczkach. A ile jeszcze przede mną... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 tym razem spróbowałem zrobić schabik według przepisu... fotka specjalnie kiepskiej jakości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 z głodnym nie pogadacie próbowaliście z wędzoną słoniną muszę trzepnąć fote następnym razem jak będe robił . Samogon ,słoninka +kiszony ogórek i furrora na imprezie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRC Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 słoninka z wędzarni pyszności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 To i ja dorzucę polędwicę wg inspiracji z naszego forum. Wystarczyło tylko 7 dni suszenia i mniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Ja dziś też wyrób dojrzewający i podsuszany odwinąłem z bandaża :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 a powiedz czy jest słona, lekko słona czy mocno słona i czy bardziej łososiowa czy twardsza moje wyroby poniekąd zostały zainspirowane dzięki Tobie TeBE, dzięki za inspiracje pozdrawiam, \Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 To jest akurat mój kolejny wyrób eksperymentalny, w celu obniżenia słoności. Przepis poniżej: Polędwica (aka schab dojrzewający) wersja kozieradkowa małosolna bez peklosoli. Wsad - 1,5 kg schabu wieprzowego brutto Obróbka - odkroić warkocz, mizdrę i farfocle, mam być ładne czerwone bez błon Przybory - pojemnik plastiokwy/szklany, ruszt nierdzewny/plastikowy (mięso ma być 1cm powyżej dna pojemnika) 1. Cukrowanie - do miski wsypujemy cukier dużo i obtaczamy schabik. Wkładamy do pojemnika i posypujemy cukrem ile wlezie. Trzymamy wlodówce 3 dni. 2. Solenie - płukamy schabik pod kranem, suszymy w ręcznikach papierowych. Do miski wsypujemy sól gruboziarnistą (morską, himalajską, tatrzańską albo jakąkolwiek) i obtaczamy. Wkładamy do pojemnika i posypujemy ile wlezie. Trzymamy w lodówce 3 dni. 3. Przyprawianie - płukamy schabik pod kranem, suszymy w ręcznikach papierowych. Do miski wsypujemy przyprawy: 2 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kozieradki mielonej. Obtaczamy wielokrotnie w celu wytworzenia skorupy. Wkładamy do pojemnika, trzymamy w lodówce 3 dni. 4. Obsuszanie/dojrzewanie - delikatnie wyjmujemy z pojemnika, zawijamy w bandaż elastyczny, albo w gazę albo w pończochę i wieszamy w przewiewnym miejscu na 7-14 dni. Możesz spróbować :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Takie dziś zrobiłem: Kiełbasa eksperymentalna, nazwałem ją "Radomska" ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Oto etekt końcowy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Tomek, zrobiłem schab dojrzewający wg podanego przez Ciebie przepisu... 7 dni suszenia i oto efekt. Pychotka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Piękny, ale zalecam cieniej kroć, wtedy smakuje lepiej ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Mój ostatni produkt (2 miesiące eksperymentowania). Wersja stabilna, wypust pierwszy. "Bekon Warszawski". A poniżej to produkcja zwyczajna, comiesięczna ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 No i zaczęło się ... znowu ludzią robią smaka . Niech moderator coś z tym zrobi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Im bliżej świąt tym większego smaka będą robić . Masz rację, niech moderator coś z tym zrobi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRC Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 moderator poda pewnie adres na który wysyłać smakołyki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 I ja się skusiłem na polędwicę dojrzewającą . A czy suszyć w ciepłym pomieszczeniu , u mnie kotłownia , czy w chłodnym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 W chłodnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi