merlin71 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 Oczywiście Wojtku. Jeśli model projektowany na kompie i cięty maszyną to bezsensem było by nie skorzystać. Ja pisałem bardziej do Dawida, bo robi mniejszy model i wycina zdaje się ręcznie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 11 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 100% ręczna robota ? Ale to że mniejszy i prostszy to nie znaczy że budowniczy ma nie stosować różnych technik budowy elementów samolotu ?, Sam stwierdziłeś że skrzydło i gondole ( kąty zwichrzenie itp. ) to najtrudniejszy element budowy. I stwierdziłem że jakiś stelażyk by się przydał co by się kąty nie pogubiły ? No ale dalsze konwersacje będziemy przeprowadzać w moim wątku co by kolegi Mecenasa nie rozpraszać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mecenas Opublikowano 31 Stycznia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Powolutku aż do skutku?, jak to się mówi. Skrzydła oklejone poszyciem i zalaminowane. Pora poprzymierzać gondole czy wszystko pasuje. Noooo, ale masy przybyło?. Centropłat z kompletnymi gondolami waży - no kto oszacuje?? 15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Tak pod 4,5 kg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 8 kg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Możesz mieć rację nie zauważyłem że silniki siedzą w środku. Z racji tego podbijam do 9 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 2 godziny temu, mecenas napisał: Pora poprzymierzać gondole czy wszystko pasuje. To chyba napisales, zeby przeszyl nas dreszczyk emocji ? Przeciez Tobie ZAWSZE, WSZYSTKO pasuje . Te "Fokowe" gondole sa przesliczne. Uwielbiam rowniez wszystko co napedzal ARGUS AS 410. Sa jakies lekkie podobienstwa ? W te gondole pasowalyby dwie ENYE V240 ( "lewa" i "prawa" ), choc akurat nie jestem pewien, czy 240 ma "przestawialne" obroty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 31 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 ???...no dość blisko typujecie. Kompletna gondola full wyposażona ze stosunkowo ciężkim motorem to 4850g, centropłat 2200g, to daje 11.9kg. To w zasadzie najcięższe w modelu elementy. Końcówki płatów kompletne z serwami to 1050g każda . Będę content jeśli zmieszczę się 20kg że wszystkim?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Wojtku Mam to samo podwozie 2x1,5kg centropłat 1,5 kg końcówki 2x0.9 kg gondole 2x1,0 kg silniki 2x1.5 kg daje to ponad 11kg pewnie dojdzie jeszcze z 1kg a Wyżeł ma tylko 2,7m a gdzie kadłub i ogon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 31 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Paweł, no tak, trzeba teraz maksymalnie robić lekkie stateczniki, no i kadłub, całe szczęście że kadłub to wydmuszka bez ciężkich bebechów, no chyba że balast z przodu do wyważenia. Jarku, w 1-szej wersji Wilk miał być mniejszy, 2.7m, pod Lasery V 300, ale i tak nie zmieścił bym się w 15kg masy więc powiększyłem do 3m rozp. Ponoć większe lepiej latają ?. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Kolejne cudo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 1 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Bardzo ładne owiewki?. Ile warstw tkaniny dałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 1 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Krzychu, ja na laminatach to się słabo znam, kolega mi pomagał. Z tego co wiem, to chyba 4 warstwy, cieńka tkanina na lico, potem 110-ka, węgiel i zamknięte znowu 110-tką. W każdym bądź razie sztywność niesamowita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Wojciech, żebra gondoli są w całości wykonane z grubszej płytki laminatu, czy jest to cienka płytka doklejona do sklejkowego żebra ? A propos ramka z cienkiej sklejki doskonale zabezpiecza krawędzie balsowego pokrycia i łatwiej dopasować resztę płata-wiem bo też tak czasami robię ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 2 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Masz na myśli te żebra w centropłacie? to tak, żebra wykonane są lekkiej sklejki i od wewnątrz wnęki gondoli wzmocnione laminatowymi żebrami gr. 1 mm. na długości 3/4 cięciwy Na tych żebrach "wiszą " całe gondole które są stosunkowo ciężkie. 50 minut temu, RobertK napisał: A propos ramka z cienkiej sklejki doskonale zabezpiecza krawędzie balsowego pokrycia i łatwiej dopasować resztę płata-wiem bo też tak czasami robię ? ? No to są w zasadzie podstawy modelarstwa. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mecenas Opublikowano 1 Marca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 Kolejne postępy przy budowie. Zanim wezmę się za stateczniki, chciałem zakończyć budowę skrzydeł tak by były gotowe do malowania. Niestety nie jestem w stanie złożyć w całości całego skrzydła z powodu braku miejsca, tak że fotki na razie nie będzie. Ale " dla osłody" małe co nie co, czyli oświetlenie pozycyjne, oczywiście funcjonalne. Użyłem diod CREE 5W. Z odcietych końcówek skrzydeł przygotowałem małe "kopytka" do pociągnięcia na gorąco na vaccum. Moja "maszynka do tłoczenia" ??? Rachu-ciachu i gotowe 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 1 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 Pięknie! Jak zwykle super robota. Światełka to wisienka na torcie, ale swego też wymaga... Czym kolorowałeś te klosze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 1 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 Farby do plastików, transparentne. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 2 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Dzięki! Ciekawe... Nie widziałem i nie spotkałem się wcześniej. Trzeba się będzie rozejrzeć... Przydatna rzecz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mecenas Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Ciąg dalszy budowy czyli stateczniki i stery. Kilka fotek z budowy. 13 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi