Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. jędrek Opublikowano 19 Marca 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Witam Rozpocząłem budowę modelu samolotu PZL M26 Iskierka. Celowo umieściłem wątek w półmakietach, widząc co Koledzy "wyprawiają" w dziale makiet. Wybrałem wersję seryjną z sinikiem Lycoming. Pierwszy prototyp latał na silniku PZL Franklin. Wersja seryjna ma inną maskę silnika, z dużymi powierzchniami wylotowymi, dzięki czemu chłodzenie silnika będzie efektywniejsze. W modelu planuję użyć silnika benzynowego DLE 20. Konstrukcja kadłuba balsowo- sklejkowa, skrzydła i usterzenie poziome styropian kryty balsą, całość później będzie zalaminowana cienką tkaniną. Obliczenia do modelu zrobił Jarek ( jarek_aviatik), dzięki Jarku. W modelu planuję wykonać działające oświetlenie nawigacyjne. Budowę rozpocząłem od statecznika pionowego. prototyp wersja seryjna zawiasy steru kierunku z laminatu 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Fajny model, a Jarek jest niezastąpiony jeśli chodzi o pomoc w obliczeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 No prosze, kolejna Polska maszyna! Gdzies czytalem, ze doskonale kreci korkociag i bez problemu z niego wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Zrobił podobno koło 450 korkociągów w czasie prób. https://www.polot.net/pl/pzl_m_26_iskierka_1986r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 19 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Ładny samolot, świetnie latający, ale oczywiście jak to u nas, problem z rysunkami właściwymi. Rysunki zrobiłem na podstawie dostępnych rysunków oryginału i zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Brawo Jędruś, dobry wybór, tylko czemu taki mały? 1.7 m rozp. trochę mało. Większe modele lepiej latają. No ale to kwestia właściciela. Swego czasu Adam z Dęblina przymierzał się do budowy makiety zawodniczej, no ale poległ na dokumentacji. Gdzieś w czeluściach magazynów MLP w Krakowie jest rozłożona Iskierka, o ile dobrze pamiętam. albo jakieś elementy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 2 godziny temu, jędrek napisał: ale oczywiście jak to u nas, problem z rysunkami właściwymi. Rysunki zrobiłem na podstawie dostępnych rysunków oryginału i zdjęć. Godzinę temu, mecenas napisał: Swego czasu Adam z Dęblina przymierzał się do budowy makiety zawodniczej, no ale poległ na dokumentacji. Skąd ja to znam?? Do polskich konstrukcji nie ma nic (nawet tych powojennych), za to do Messerschmitta masz dokumentację fabryczną łącznie z ilością nitów i odcieniem farby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 8 godzin temu, kesto napisał: Skąd ja to znam?? Do polskich konstrukcji nie ma nic (nawet tych powojennych), za to do Messerschmitta masz dokumentację fabryczną łącznie z ilością nitów i odcieniem farby. Cudze chwalicie... a takze "Stockholm Syndrom". A bedzie coraz trudniej bo ani Plany Modelarskie ani Modelarz juz nie wychodza, chyba, ze ktos zacznie jakis wirtualny magazyn. Duzo informacji (ale nie rysunkow) bylo kiedys na tej stronie ale tez upadla!: https://smil.org.pl Teraz znalazlem je tutaj: https://www.google.com/search?rlz=1C1CHZL_enAU754AU754&q=polska+technika+lotnicza+materia%C5%82y+historyczne&tbm=isch&chips=q:polska+technika+lotnicza+materia%C5%82y+historyczne,online_chips:iskierka&usg=AI4_-kTcuqqkAu89uoAs235MQkMHE5O3aw&sa=X&ved=2ahUKEwj_n_nGor3vAhXBxjgGHfqDCjQQgIoDKAB6BAgGEAc&cshid=1616188339099369&biw=1920&bih=937#imgrc=qXJ8uC6CapWQ3M A Iskierka jest tu: https://docplayer.pl/8511872-Polska-technika-lotnicza-materialy-historyczne-10-3-2005.html Na stronie 4 jest opisane krecenie korkociagu, czyli moja stara glowa jeszcze cos pamieta. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 W dniu 19.03.2021 o 12:48, mecenas napisał: Brawo Jędruś, dobry wybór, tylko czemu taki mały? 1.7 m rozp. trochę mało. Większe modele lepiej latają. No ale to kwestia właściciela. Swego czasu Adam z Dęblina przymierzał się do budowy makiety zawodniczej, no ale poległ na dokumentacji. Gdzieś w czeluściach magazynów MLP w Krakowie jest rozłożona Iskierka, o ile dobrze pamiętam. albo jakieś elementy. No cóż , nie bardzo jest gdzie robić większego. Co do dokumentacji, to faktycznie jest problem z Iskierką. Mam część zeskanowanych rysunków z projektu wstępnego oryginału i przypuszczam że Adam z Dęblina też je ma (chyba to samo źródło?) , a także kilkanaście zdjęć ( nigdzie nie publikowanych) samolotu , który latał w Dęblinie. Fotki robione były właśnie pod makietę Iskierki. W dniu 19.03.2021 o 22:33, Andrzej Klos napisał: Cudze chwalicie... a takze "Stockholm Syndrom". A bedzie coraz trudniej bo ani Plany Modelarskie ani Modelarz juz nie wychodza, chyba, ze ktos zacznie jakis wirtualny magazyn. Duzo informacji (ale nie rysunkow) bylo kiedys na tej stronie ale tez upadla!: https://smil.org.pl Teraz znalazlem je tutaj: https://www.google.com/search?rlz=1C1CHZL_enAU754AU754&q=polska+technika+lotnicza+materiały+historyczne&tbm=isch&chips=q:polska+technika+lotnicza+materiały+historyczne,online_chips:iskierka&usg=AI4_-kTcuqqkAu89uoAs235MQkMHE5O3aw&sa=X&ved=2ahUKEwj_n_nGor3vAhXBxjgGHfqDCjQQgIoDKAB6BAgGEAc&cshid=1616188339099369&biw=1920&bih=937#imgrc=qXJ8uC6CapWQ3M A Iskierka jest tu: https://docplayer.pl/8511872-Polska-technika-lotnicza-materialy-historyczne-10-3-2005.html Na stronie 4 jest opisane krecenie korkociagu, czyli moja stara glowa jeszcze cos pamieta. ? Imienniku, mam chyba wszystkie dostępne ogólnie materiały dotyczące Iskierki, ale dzięki za chęć pomocy??. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 24 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Witam Iskierka ma duży wznios płatów, 7 stopni na stronę. Oś goleni podwozia głównego jest prostopadła do powierzchni ziemi. Wciągniki podwozia, które zamierzam zastosować otwierają się do 90 stopni. Musiałem więc przerobić otwieranie do kąta 83 stopni i tak zrobiłem?. Przeróbka jednego trwała około 15minut. Trzeba było podszlifować "kostkę" do której jest mocowana goleń i dorobić ograniczniki ( u mnie 2 śrubki 2mm). pozycja zamknięta pozycja otwarta, górny po przeróbce po lewej śrubki jako ograniczniki oba po przeróbce w pozycji otwartej 2 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 No i obyło się bez frezarki. Brawo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 W dniu 25.03.2021 o 09:11, Tom napisał: No i obyło się bez frezarki. Brawo! Plan był taki, żeby dorobić nowe, ale udało się przerobić i jest OK. Trochę cięcia i szablony do wycinania ze styropianu gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 To kiedy tniemy kridelka ? Maszynka w naszej piwnicy czeka, ostatnio Herkowi wypaliłem kopyto do Extry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Rdzenie wycięte?, można będzie dalej robić. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 A czemu ten styropian taki spleśniały ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 3 godziny temu, Tom napisał: styropian taki spleśniały bo to styro roquefort papilion z zieloną pleśnią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 W dniu 2.04.2021 o 11:40, Tom napisał: A czemu ten styropian taki spleśniały ? Trochę długo leżał w garażu?. Produkcji ciąg dalszy poziomy z wklejonymi klockami pod zawiasy, okleja się w tej chwili balsą wklejone mocowania wciągników podwozia, jeszcze bez dźwigarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Statecznik poziomy oklejony, odcięty ster wysokości, podoklejane końcówki i krawędzie i zawiasy z laminatu. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. jędrek Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Poziomy "ozawiasowany"? 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 42 minuty temu, jędrek napisał: Poziomy "ozawiasowany"? Zawiasy zrobione własnoręcznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi