madrian Opublikowano 3 Maja 2021 Opublikowano 3 Maja 2021 Wręcz prosi się o co najmniej dwa dźwigary samego centropłata, nie powiązane z bagnetami skrzydeł. W zasadzie całość wydaje się trzymać tylko na piance i małej nakładce z drewienka, która łączy ze sobą połówki centropłata. Po prostu w tej postaci wygląda to jak punkt krytyczny dla wytrzymałości konstrukcji. Akurat centropłat będzie przez oba skrzydła wręcz "łamany" pośrodku, a u ciebie tylko ta sklejka i hipotetyczna rurka łącząca dźwigary, trzyma to w całości i chroni przed złożeniem i wyrwaniem gniazd bagnetów z pianki. Ja bym się zastanowił, czy tam po prostu nie dorobić nawet kesonu z cienkiej balsy, na natarciu i spływie.
Janekm Opublikowano 3 Maja 2021 Opublikowano 3 Maja 2021 7 godzin temu, robertus napisał: Dźwigar zrobiłem tak jak sobie wymyśliłem. Wyciąłem dźwigar z pianki i obmyślałem temat na żywo. Na zdjęciu jest płaskownik węglowy 12x2mm (waży 35g) i rurka węglowa 10/9mm (waży 25g) podaję wagi, może się komuś przyda. Robert, Dzięki za informację na temat wagi płaskownika i rurki, mógłbyś jeszcze dodać dla jakiej długości podałeś te wagi? Pytam bo jestem na etapie projektowania innego modelu, więc chętnie przyswoiłbym informacje na temat wagi rurek i płaskowników węglowych, a może Ktoś takowe zestawienie już posiada? Interesują mnie takie w okolicach 2-10mm. Z góry wielkie dzięki.
robertus Opublikowano 3 Maja 2021 Autor Opublikowano 3 Maja 2021 10 minut temu, Janekm napisał: Dzięki za informację na temat wagi płaskownika i rurki, mógłbyś jeszcze dodać dla jakiej długości podałeś te wagi? 1m, jak w sklepie.
Janekm Opublikowano 3 Maja 2021 Opublikowano 3 Maja 2021 Dzięki Robert, To już coś . Jakby Ktoś miał wagi mniejszych przekrojów to wdzięczny będę.
robertus Opublikowano 6 Maja 2021 Autor Opublikowano 6 Maja 2021 Skrzydło gotowe i testy obciążeniowe. Wg mnie jest dobrze. Spore to skrzydło. Zważę je jak zrobię lotki i zamontuję serwa. 3
d9Jacek Opublikowano 6 Maja 2021 Opublikowano 6 Maja 2021 Godzinę temu, robertus napisał: Skrzydło gotowe i testy obciążeniowe. Wg mnie jest dobrze. Spore to skrzydło. Zważę je jak zrobię lotki i zamontuję serwa. Robert, daj zdjęcia konstrucji wewnętrzniej płata i jak go pokrywałeś
robertus Opublikowano 6 Maja 2021 Autor Opublikowano 6 Maja 2021 Końcówki są zrobione tak jak centropłat, zdjęcie na poprzedniej stronie. A tak przed zamknięciem poszycia. Poszycie, dół i góra to depron 7mm. 1
d9Jacek Opublikowano 6 Maja 2021 Opublikowano 6 Maja 2021 11 minut temu, robertus napisał: Końcówki są zrobione tak jak centropłat, zdjęcie na poprzedniej stronie. A tak przed zamknięciem poszycia. Poszycie, dół i góra to depron 7mm. ???
JacekCichy Opublikowano 6 Maja 2021 Opublikowano 6 Maja 2021 Mocne, ale i tak mu dowaliłeś podpierając na końcówkach Poniżej trochę bardziej jednorodne obciążenie
Bartek Piękoś Opublikowano 6 Maja 2021 Opublikowano 6 Maja 2021 Nie chcę krakać, ale jeśli to skrzydło będzie pracować choćby w połowie tego zakresu ugięcia jak na teście, to nie wróżę mu trwałości. Depron się szybko męczy. Życzę Ci jednak, żebym się mylił
solainer Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 Jakbym pokrył te skrzydła papierem albo cienką tkaniną. Dużo by zyskały na sztywności, a przytyły by nieznacznie. 1
robertus Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Opublikowano 7 Maja 2021 8 godzin temu, Bartek Piękoś napisał: Depron się szybko męczy. Taki materiał. Godzinę temu, solainer napisał: Jakbym pokrył te skrzydła papierem albo cienką tkaniną. Dużo by zyskały na sztywności, a przytyły by nieznacznie. W tym projekcie nieznacznie to być albo nie być. Jak będzie z ciężki to go nie wyrzucę z ręki, w sensie nie nadam prędkości startowej. Zobaczymy jak będzie. Jak będzie widocznie giąć się w locie to coś zaaplikuję.
d9Jacek Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 Godzinę temu, solainer napisał: cienką tkaniną ???
Bartek Piękoś Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 Godzinę temu, robertus napisał: Taki materiał. W tym projekcie nieznacznie to być albo nie być. Jak będzie z ciężki to go nie wyrzucę z ręki, w sensie nie nadam prędkości startowej. Może się zastanów nad wyrzutnią, taką na gumę.
Atomizer Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 14 godzin temu, robertus napisał: Skrzydło gotowe i testy obciążeniowe. Wg mnie jest dobrze. Spore to skrzydło. Zważę je jak zrobię lotki i zamontuję serwa. Ale się wygina ! Ile tam dociska.. 3kg? ja bym trochę inaczej to skrzydło wzmocnił .. ale może będzie OK
Viper Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 Rób Robert będzie dobrze. Jak przypuszczam to ten cały model ma ważyć sporo mniej niż to obciążenie na skrzydłach (3 kg) więc byłbym raczej spokojny. A jeśli wyjdzie Ci naprawdę super lekko, wtedy możesz rozważyć polaminowanie materią 20-22b/m2 (na pewno nie zaszkodzi)
robertus Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Opublikowano 7 Maja 2021 Profil Clarky, tak widać z boku, zanim dorobię końcówki.
robertus Opublikowano 9 Maja 2021 Autor Opublikowano 9 Maja 2021 Skrzydło gotowe. Dorobiłem lotki, końcówki skrzydeł i mocowanie do kałuba Zdjęcie zniekształca, bo mam szeroki kąt. Inaczej nie mieściło się w kadrze Całość waży 540g. Mocowanie skrzydła w kadłubie na dwie śruby nylonowe. Mam też butki W kadłubie dodałem listewek, na razie nie zamykam góry. Nie mam pojęcia gdzie mi wyjdzie miejsce na pakiet Orientacyjny SC z planów Jak skończę model to zrobię pomiary w realu.
Rekomendowane odpowiedzi