ikar61 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Po wielu, wielu latach postanowiłem zbudować jacht Bałtyk z planów i książki J. Wojciechowskiego /Budowa i pilotaż radiomodeli.Ażeby ułatwić sobie budowę to zamówiłem wykonanie kitu bez listewk i poszycia czyli szkielet kadłuba i nadbudówka.Po otrzymaniu wycietych części rozpoczałem montaż co przedstawiam na załączonych zdięcia. Kadłub planuję jeszcze pokryc dwiema warstwami tkaniny. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar65 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zacny projekt , teraz dostępne są nowe technologie czego dowodem jest to że wyciąłeś elementy w technologi CNC. Ale ja na twoim miejscu bym te wszystkie części wyciął z tworzywa sztucznego , w ogólnym rozrachunku byś mniej się napracował. Nie było by potrzeby użycia maty i żywicy. No ale fajnie że chociaż tak budujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 treść usunięta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ejdzjan Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Witam gdzie taki kit Bałtyka można zakupić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ikar61 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Witam ,dla mnie taki zestaw wykonał Pan Suchocki.Wysłałem tylko plany tego modelu i już Pan Suchocki opracował wszystko i wykonał .Całość kosztowała mnie 330 zł łącznie z przesyłką, tak że proszę się skontaktować z Panem Suchockim do którego podaję link do jego strony. - http://www.modelesuchocki.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ejdzjan Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fordson Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 11 godzin temu, kulfon250 napisał: A ja myślę, że nie zawsze w budowaniu chodzi o to by to zrobić jak najszybciej, dla mnie na przykład samo budowanie to ogromna frajda a w drewnie szczególnie Choć ostatnio niestety coraz więcej "modelarzy" co kupują gotowce tylko do zbindowania Ciekawa filozofia. Wytłumacz mi ,bardzo proszę,czym różnisz się od "modelarzy co kupują gotowce tylko do zbindowania" , zamawiając gotowe elementy do klejenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Proste, jedni nie potrzebują kleju.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 treść usunięta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 9 godzin temu, fordson napisał: Ciekawa filozofia. Wytłumacz mi ,bardzo proszę,czym różnisz się od "modelarzy co kupują gotowce tylko do zbindowania" , zamawiając gotowe elementy do klejenia. 1 godzinę temu, kulfon250 napisał: Tym samym czym różni się ktoś kupujący gotowy dom do zamieszkania, od takiego co go zbudował z elementów jak cegły, stropy, okna drzwi itp. a potem wykończył i wyposażył. Każdy wybiera co lubi, ale dla mnie osobiście modelarz który tylko lata (przepraszam jeszcze binduje odbiornik) i modelarz który buduje to zupełnie różne dwie grupy. Choć fakt ta druga jest coraz mniej liczna i w większości w wieku sędziwym Panowie namawiam na porzucenie tego aspektu waszej dyskusji. Prosiłbym o skupieniu się na istocie tego wątku. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Wróciły wspomnienia. Też od tego modelu zaczynałem. Później na modelarni zbudowałem coś podobnego jacht motorowy M600. Miał bardziej oble kształty i pływał dużo szybciej. Też wolę budować od podstaw niż składać model z pudełka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ikar61 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 W zasadzie to buduję i latam modelami samolotów i szybowców.Od podstaw zbudowałem model Wicherka -25 ,motoszybowiec Moskito ,kadłub do modelu U CAN FLY.Moim zdaniem co innego jest złożyc model z zestawu-ARF a co innego z kitu a jeszcze konstrukcyjny i wiem ile czasu musiałem poswięcic na klejenie montowanie elektroniki, oklejanie to zajęło mi prawie trzy miesiące przy szybowcu Moskuito a jeszcze dłuże zajmuje czasu gdy wszystkie czesci trzeba wycinac ,pasowac, kombinowac a może zrobić tak a może inaczej będzie lepiej tak jak to miałem przy Wicherku.Model Bałtyk to taka odskocznia.dziś pokryłem kadłub tkaniną i dopieszczam jeszcze nadbudówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ikar61 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Model jachtu wykonczony i zwodowany.Podaję link do filmu: 4 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar65 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Pozytywnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Model jachtu wykonczony i zwodowany.Podaję link do filmu: Bardzo mi się podoba a i pływa dobrze tylko co tam tak pikało ?Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ikar61 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Silnik jest zasilany 6V akumlatorem i jak po dodaniu wiekszego gazu sygnalizowany był spadek napiecia. a regulator jest na 7,4 V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Dudzik Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 No to teraz ahoj przygodo i na Mazury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 22 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 Czy ktoś z Was budował model z tego zestawu https://allegro.pl/oferta/baltyk-zestaw-do-budowy-modelu-sklejka-4mm-cnc-11362384888 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 22 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 Ma ktoś i mógł by udostępnić plany. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 24 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 A zajrzyj tam: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi