d9Jacek Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 32 minuty temu, Atomizer napisał: ale najlepiej to było by samemu iść do lasu hmmmm.....pewnie ale w tym lesie to lipa z tą lipą będzie...no chyba że to będzie las lipowy.. widziałes kiedy lipy w lesie ?? bo ja nie a długo już żyję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 12 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 8 minut temu, d9Jacek napisał: hmmmm.....pewnie ale w tym lesie to lipa z tą lipą będzie...no chyba że to będzie las lipowy.. widziałes kiedy lipy w lesie ?? bo ja nie a długo już żyję Ja wiem gdzie rosną, ale to nie moja działka ? Najlepsza będzie młoda lipa z dużymi przyrostami, drewno miękkie i lekkie wtedy. Najwięcej rośnie na skrajach lasu lub przy drodze. U mnie na podwórku i przy stawku są posadzone lipy dla pszczół, ale rosną dość wolno. Więc nie ma co liczyć w najbliższych latach na materiał modelarski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 10 minut temu, Atomizer napisał: lub przy drodze. no tak...Michał , czy wiesz jaka jest opłata za ścięcie lipy? edit szukaj samby?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 12 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 2 minuty temu, d9Jacek napisał: no tak...Michał , czy wiesz jaka jest opłata za ścięcie lipy? Jak nikt nie widzi to żadne ? Do odważnych świat należy ? Trzeba się rozejrzeć w okolicy po tartakach czy ktoś ma lipę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 5 minut temu, Atomizer napisał: Do odważnych świat należy na zajączki też chodzisz .....? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 12 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 6 minut temu, d9Jacek napisał: na zajączki też chodzisz .....? No ten akurat to do mnie sam przychodzi na działkę coś zjeść... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubW Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 teoretycznie to pozwolenie na ścięcie drzewa jest konieczne nawet gdy rośnie na własnym podwórku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daras Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zdaje się że topola też jest bardzo lekka, a topoli i lipy to u nas dostatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 6 godzin temu, JakubW napisał: teoretycznie Nie teoretycznie a praktycznie. Pół roku bujałem się z uzyskaniem pozwoleniem na wycięcie zgnitej brzozy która groziła katastrofą przy porządnej wichurze. Zresztą czubek i kilka gałęzi się kiedyś odłamało ale na szczęście nie narobiło szkód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 13 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 10 godzin temu, Granacik napisał: Nie teoretycznie a praktycznie. Pół roku bujałem się z uzyskaniem pozwoleniem na wycięcie zgnitej brzozy która groziła katastrofą przy porządnej wichurze. Zresztą czubek i kilka gałęzi się kiedyś odłamało ale na szczęście nie narobiło szkód. To może temat na odrębny artykuł ! Dlaczego tak długo w czasie zagrożenia... Ja bym nie odpuścił a urzędasy albo wydali by w ciągu 1 dnia pozwolenie albo wszyscy by odpowiadali karnie przed sądem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 14 godzin temu, Granacik napisał: a praktycznie..... to się dzwoni do Straży Pożarnej, maja sprzęt, umiejętności- sa fachowcami.... tak działają w mojej gminie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 13 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 Jak na tą chwilę to załatwiam trochę lipy. Jak będzie u mnie to przetestuje czy ten materiał się nadaję i czy może zastąpić w pewnym stopniu balsę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 Lipa, jak najbardziej się nadaje do modelarstwa . Za komuny , zazwyczaj listewki z lipy się używało bo balsę to tylko miało się z przydziału . Szczegół jest taki lipa taka z tartaku musi się trochę po sezonować przynajmniej 3- 4lata aby się nadawała na listewki . Ja mam dla swojego użytku lipę sezonowaną około 5 lat bardzo sobie chwalę . Używałem ją jeszcze ostatnio do skrzydeł (rdzeń Styro oklejony fornirem topoli, na krawędź natarcia używałem lipy . Od jakiegoś, czasu używam listew sosnowych na krawędź natarć ze względu na twardość sosny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 Na profile i wręgi sklejka lipowa 3mm ze skrzynek po owocach.Sam dużo tego używam.Dostępna w marketach ,ważywniakach i śmietnikach przy sklepowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 problem z balsą powstał w dużej mierze poprzez energetykę wiatrową Jak tak dalej będzie, to pozostanie tylko zakraść się z laubzegą ciemną nocą pod który wiatrak i... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 14 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 13 godzin temu, RomanJ4 napisał: problem z balsą powstał w dużej mierze poprzez energetykę wiatrową Jak tak dalej będzie, to pozostanie tylko zakraść się z laubzegą ciemną nocą pod który wiatrak i... I to jest właśnie te eko ! Wyciąć wszystkie drzewa żeby robić prąd.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 17 minut temu, Atomizer napisał: Wyciąć wszystk........oooooo Michał , ciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii......... to jest POlityka...i zaraz zacznie sie wy...cinka Postów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Godzinę temu, Atomizer napisał: I to jest właśnie te eko ! Wyciąć wszystkie drzewa żeby robić prąd.? A potem gada się o efekcie cieplarnianym.Na debilizm nie ma lekarstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 A,co koledzy sądzą o tym materiale,mam dostęp ale gorzej z pocięciem,dechy 150x30x3000. - Serwis Drzewny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 13 minut temu, tytan12 napisał: sądzą o tym znakomity materiał ???, ale niestety były problemy z jego nabyciem Kamil miał jakieś zródło 16 minut temu, tytan12 napisał: gorzej z pocięciem,dechy 150x30x3000 chyba tylko dobra tasmowa wchodzi w grę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi