robert.pilot Opublikowano 16 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 4 minuty temu, Elvis napisał: Nie ma zaśmiecam wątku i będę śledził wasze poczynania. Nie zaśmiecasz. Dopiero zaczynam, a każda pomoc się przyda. Pierwszy raz buduję z ze skalowanych planów, więc posłucham rad bardziej doświadczonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Andrzej93 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 U mnie tak to wygląda rozpiętość dokladnie 244cm. Koła tymczasowe, będą większe. Może sie jakieś zdjęcie przydać. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Onegdaj, nestor poznańskiego modelarstwa lotniczego Jan Bury zbudował swojego słynnego Dromadera: http://aeroklub.poznan.pl/gal_foto/2007_01_29_eZ6aLLH9.jpg https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Flookaside.fbsbx.com%2Flookaside%2Fcrawler%2Fmedia%2F%3Fmedia_id%3D2905790016123594&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F589476871088265%2Fposts%2Fwielcy-ludzie-polskiego-modelarstwa-lotniczego-odc-1-jan-bury-1911-2006-pozna%C5%84w-%2F2905790296123566%2F&tbnid=9xRRg1ciRKq0HM&vet=12ahUKEwin5KCy_pzxAhWFp4sKHf8BCdwQMygCegQIARA7..i&docid=b7bGSl9dOJXPNM&w=2048&h=1418&q=jan bury dromader&client=opera&ved=2ahUKEwin5KCy_pzxAhWFp4sKHf8BCdwQMygCegQIARA7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 17 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 13 godzin temu, Andrzej93 napisał: U mnie tak to wygląda rozpiętość dokladnie 244cm. Koła tymczasowe, będą większe. Może sie jakieś zdjęcie przydać. Dzięki. Super robota, piękne wykonanie. Oj czeka mnie duuużo pracy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 17 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 Ładnie to wykończyłeś, kadłub i skrzydła po wykonaniu tych wszystkich detali w jakiej technologii malowany? Czy jeszcze to czymś oklejałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej93 Opublikowano 17 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 Kadłub jest pokryty balsa 2mm. Wszystko pokryte tkanina szklana 24gm2 i zywicą epoksydową. Szlifowanie i po szlifie wszystko malowane podkładem akrylowym z wypełniaczem. Znowu szlifowanie i dopiero końcowa baza kolorów, na to lakier akrylowy. Skrzydlo to rdzeń styropianowy kryty balsa. A proces ten sam co na klubie, tkanina, zywica, detale, no i pozostało resztę drobiazgów podopinac No i w końcu pomalować. A detale między innymi nity, to dobra i szybka metoda, strzykawaka z małą igła, do strzykawiki zywica epoksydowa w miarę gęsta no i punktowanie na całej powierzchni. Dosyć fajny efekt wychodzi. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 17 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 Ile model waży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej93 Opublikowano 17 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 Sprawdzę po pracy dokladnie. Z tego co pamiętam to skrzydło było przed tkanina i waga wychodziła t tym stanie chyba 3,150kg z tym podwoziem ze zdjęcia i trzema podpiętymi serwami na ogon. Celuje ze cały model gotowy do lotu wyjdzie w granicy 6,500kg ale to wyjdzie w praniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 17 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 Super, dzięki. Ja jeszcze muszę dokupić materiały do budowy, okazało się, że za mało mam tartaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej93 Opublikowano 17 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 Na tą chwilę model wraz z serwami podpiętymi pod ogon i zbiornikem z wężami do paliwa waży 3,860kg . Więc myślę że dotowy pomalowany będzie miał równe 4kg. Dojdzie silnik 1.5kg plus reszta, wiec myślę że 6,500kg do lotu wyjdzie. Ale to tylko moje przypuszczenia 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 18 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 A śmigiełko kolega gdzie kolega nabył ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej93 Opublikowano 18 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Śmigło zamówiłem u Pana Bieli. Bardzo szybki i jasny kontakt. Zamówienie droga internetowa, czas oczekiwania 2 tygodnie i miałem u siebie. www.smigla.com 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 18 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Oki dziękuję będę wiedział na przyszłość ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 18 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 43 minuty temu, Andrzej93 napisał: www.smigla.com Dzięki, przyda się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 18 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Jak z materiałami na dromadera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 18 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 W łikend muszę dokładnie przejrzeć zasoby i będę zamawiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 18 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Oki to kiedy początek budowy ? Tył kadłuba będziesz mocno odchudzał ? Stateczniki kratownica czy jednak pełne balsowe ? Skrzydełko tradycyjnie czy styropian plus balsa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 18 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Początek budowy - już zaczynam, plany poskalowane, zakupy zaplanowane - w lipcu zacznę... Tył kadłuba - nie będę mocno odchudzał. Statecznik - pełny, ster - kratownica. Skrzydło tradycyjna konstrukcja. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 23 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Tartak przyjechał. Plany wydrukowane...Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej93 Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 I jak postępy w budowie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi