Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. d9Jacek Opublikowano 30 Czerwca 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Na prośbę Kuby otwieram nowy temat, temat auta które wyprzedziło pod każdym względem swoją epokę... a więc voila... NSU RO 80 , rocznik 1969, przebieg 75000 km, silnik poj,998ccm, moc 115 KM, prędkość max 180 km/h, półautomatyczna skrzynia biegów, kute , aluminiowe felgi FUCHS a tak wyglada jeżeli będzie zainteresowanie to mogę pociagnąć temat 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 1969 rok i 115 konne auto z silnikiem wankla na aluminiowych felgach, w tamtych czasach praktycznie super samochód. Jaki zakres prac jest przewidziany? PS jeździłem kilkoma NSU ale wszystkie miały po 2 koła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Takiego tematu o samochodach w HP brakowało. Stare samochody - świetny temat. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Wow 69 rocznik ? Twoje ???? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 1 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 1 godzinę temu, qpa napisał: Jaki zakres prac jest przewidziany Kuba, auto jest kompletne , przebieg relatywnie niewielki, silniki w autach z roku '69 miały już listwy uszczelniające z węglika tytanu.Najwiekszym problemem , mam nadzieję, że do rozwiązania jest to , że auto stało 20 lat ( w stodole ). W ub roku uruchomiłem stojące 15 lat , no ale to anglik był Korozja powierzchniowa w paru miejscach, lekko podkorodowany pas tylni na styku z klapa bagaznika. W najgorszym stanie - bo dziury , to prawe przednie drzwi, ale lepiej kupić uzywkę niż naprawiać, bo wyjdzie taniej. Podwozie bez korozji lub powierzchniowa. Lakier oryginał ale lekko wypłowiały , więc albo renowacja lakieru ew nowy lakier co przy aucie tej wielkosci jest kosztowną zabawą. Zaciski nie stoja, ale hamulców brak- ręczny jest, prawdopodobnie pompa ale trzeba to wszystko zweryfikować.....wszystkie przewody hamulcowe , sztywne i elastyczne do wymiany , bo taką mam zasadę. Życie ma się jedno...Na pewno na spód pójdzie Cobra.. Na pewno piaskarka będzie miała robotę, bo to i najprosciej, i najdokładniej i najszybciej , pózniej cynk galwaniczny od Marka, podkład no i kolor 2K. Jak widać felgi sa w idealnym stanie , szyberdach z owiewką działa i co najważniejsze jest szczelny. Wczorajszy pierwszy zabieg pielęgnacyjny to natryśnięćie wszystkich zamków, zawiasów preparatem z MoS2... cdn 1 godzinę temu, grzegor napisał: Stare samochody - świetny temat. Dziekuje Grzegorzu, temat świetny niestety tylko parę osób jest zainteresowane ...mam nadzieję , że się rozkręci... Mariusz też odbudowuje auta .Zapraszam wszystkie osoby zainteresowane rekonstrukcja starych samochodów , motocykli generalnie zabytków techniki 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Super, ja tam chętnie pooglądam i poczytam, a może przy okazji czegoś się dowiem więc musisz kontynuować ?. Być w stanie kiedyś jakieś autko odnowić czy przerobić to moje kolejne bardzo odległe marzenia, ale raczej z moją wiedzą byłoby to trudne (no ale o spalinkach w modelach jeszcze niedawno też tak myślałem ). A sam wóz - bardzo fajna bryła, podoba mi się , moc robi wrażenie jak na tamte lata choć ta skrzynia pewnie troszkę go tłumi (ale w końcu to nie samochód do wyścigów), no i Wankel - to też kolejne moje marzenie, aby mieć samochód z tym silnikiem (choć nieco inny i szalony, co utrudnia sprawę). A to nie koniec moich motoryzacyjnych marzeń, ale to może przy innej okazji (no dobra, auto które teraz "pożyczam" od taty ma katalogowo tę samą moc co ten NSU, teraz "ciut" więcej, a ja chciałbym tam kiedyś włożyć amerykańskie V8 z crossplane (nie było takich fabrycznie) - szalone, może nierealne, ale pomarzyć można ). Więc już nie zanudzam i życzę powodzenia oraz czekam na rozwój tematu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 1 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 7 minut temu, czarobest napisał: ale raczej z moją wiedzą byłoby to trudne nie jestem inżynierem mechanikiem?... a odbudowa auta generalnie sprowadza sie do odkręcania a pózniej przykręcania srubek.... wszystko po drodze to zajęcia uboczne? ale jezeli jestęs modelarzem to zapewniam Cie , że nie jest to nic aż tak bardzo trudnego...pamiętasz korbowód do OSa ?? 11 minut temu, czarobest napisał: ale pomarzyć można nie tylko można ale nawet trzeba , bo po pierwsze należy mieć marzenia , a po drugie należy je realizować.....nawet po latach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 8 minut temu, d9Jacek napisał: nie jestem inżynierem mechanikiem?... a odbudowa auta generalnie sprowadza sie do odkręcania a pózniej przykręcania srubek.... wszystko po drodze to zajęcia uboczne? ale jezeli jestęs modelarzem to zapewniam Cie , że nie jest to nic aż tak bardzo trudnego...pamiętasz korbowód do OSa ?? Pewnie masz rację, może kiedyś będę miał okazję się przekonać . Korbowód pamiętam bardzo dobrze, a nawet właśnie znowu korzystam z tego bloczku duraluminium (ale to wkrótce gdzie indziej ). 31 minut temu, d9Jacek napisał: nie tylko można ale nawet trzeba , bo po pierwsze należy mieć marzenia , a po drugie należy je realizować.....nawet po latach Zgadzam się w 100% . No ale już nie zagracam tematu i czekam na kontynuację . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 1 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 22 minuty temu, mr.jaro napisał: To auto jest dzisiaj w Niemczech kult. tak, to prawda. i..zostało zaliczone do 10 tki najpiekniejszych auta świata... w dobrym towarzystwie takich jak Citroen DS czy Jaguar E Type.. Ale to RO 80 to również temat na absolutnie niesamowity wątek...przypadkiem poznałem wspaniałych ludzi z Południowej Bawarii 22 minuty temu, mr.jaro napisał: brakuje Twojego R8. 22 minuty temu, mr.jaro napisał: zdecydowanie brakuje Twojego R8. R8 G pojawi się obiecuję poniżej jak obecnie wygłada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 No nie ... Bardzo ciekawy temat i roboty dużo trzymam kciuki żeby nie było wielkich problemów. Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 4 godziny temu, d9Jacek napisał: Dziekuje Grzegorzu, temat świetny niestety tylko parę osób jest zainteresowane ... Co Ty piszesz?! Stare samochody i tylko kilka osób zainteresowane? Patrząc na średni wiek samochodów w Polsce to co najmniej połowa Polaków jest zainteresowana Mnie osobiście najbardziej interesują kwestie związane z zabezpieczeniami antykorozyjnym i naprawami skorodowanych elementów, bo to moim zdaniem jest największy problem w starych samochodach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 1 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 4 minuty temu, dariuszj napisał: Co Ty piszesz?! Stare samochody i tylko kilka osób zainteresowane to wszystko zależy od tego kto i co uważa za stary samochód. Pojazd mający 50 czy 60 lat raczej nie cieszy sie masowym zainteresowaniem, W powszechnej opinii to strucel nie wart zainteresowania , na zasadzie "bo co tez oni mogli te 60 lat temu wymyśleć" , no bo co to jest 115 KM ???? no i TURBO mu brakuje?, szpery niema? 12 minut temu, dariuszj napisał: największy problem w starych samochodach. nie , to nie jest najwiekszym problemem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Ja co prawda uważam że stare są dobre tylko wino i skrzipki ale temat dobry no i bezpieczny. Temat nie jest mi obcy choć fanem motoryzacji nie jestem ,auto to sprzęt jak każdy inny i specjalnie mnie nie rajcuje. Podziwiam ludzi którzy poświęcają czas i pieniądze by je restaurować.Mam takiego szwagra.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 No bo to nie passerati czy inne podobne. Ja chciałbym coś z kolei z za oceanu takie V8 typu Corvette czy coś w tym stylu ale żona mi nie pozwala jedynie zgodziła się na V6 Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2021 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 2 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2021 Godzinę temu, mr.jaro napisał: aluminiowe felgi beda Jarku, aluminiowe felgi juz są, wyszkiełkowane i pokryte białym lakierem proszkowycm do felg.R8 G wyjeżdzające z fabryki miało ogumienie Michelin155 x 15, opcjonalnie mozna było dokupic felgi bimetaliczne GOTTI cz DeLTAMics. W ciekawy sposób ustawiano negatyw tylnej osi, mającej 4 amortyzatory, a mianowicie skracano tasmowy ogranicznik skoku amortyzatora. Negatyw tylnej osi, przy silniku z tyłu znakomicie pomagał w prowadzeniu się auta w zakrętach. Wrzucę Ci więcej zdjęc na priva aby tu nie rozjezdzać watku RO 80. Tak , pamietam co pisałes o Kormoranie...stare dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 2 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2021 15 godzin temu, Marek_Spy napisał: Ja chciałbym coś z kolei z za oceanu takie V8 typu Corvette czy coś w tym stylu ale żona mi nie pozwala jedynie zgodziła się na V6 Gratuluję żony znawczyni motoryzacji. 99,99% żon nie wie co to V6, V8 i czym się różni jedno od drugiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 2 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2021 Z żoną mamy takie hasło "torebka" a powstało kiedyś jak gadała o torebce bo jako facet wystarcza mi epa z biedry i ok a damska torebka to temat kompletnie dla mnie obcy jak V8 dla kobiet więc zrobiliśmy pole tolerancji na takie tematy uruchamiane hasłem torebka. Fakt mam niezwykła żonę Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 3 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 lecą z Hongkongu takie cuda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi