pablos Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Witam ,czy jest Sposób aby to rozlutować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Tak tylko musisz mieć odsysacz do cyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Z odsysaczem może i tak być ciężko. Ja bym to rozciął, a potem pokoleji wyciągał piny.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Odsysaczem próbowałem nie idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Zwykły odsysacz tego nie roztopi tylko zniszczy, tylko przeciąć i potem po jednym wyciagać a potemnowa drabinka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 płaskownik miedziany -wycięty z kawałka grubej blachy lub oczyszczony z izolacji płaski gruby drut nawojowy -rozgrzany nad gazem -i dotykasz jednocześnie do wszystkich pinów. coś w rodzaju miedzi 4x12mm . albo lutownica transformatorowa minimum 100W i odpowiednio wygięty grubszy drut jako grot. ma jednocześnie grzać wszystkie piny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Stacja rozlutowująca. Najpierw odlutować górną płytę a następnie dolną lub odwrotnie. Pozostawić wlutowane piny w środkowej płycie. Naprawić i zlutować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Można też spróbować cynę ściągać plecionką do rozlutowywania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Coraz lepsze pomysły :-) jako że zawodowo się tym zajmowałem to żaden nie gwarantuje że VIA się nie uszkodzi jedynie wyciąganie pojedynczych przeciętych pinów może skończyć się sukcesem Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Godzinę temu, Ryszard_I napisał: Spróbuje jak Latacz radzi bo też się nad czyms takim zastanawiałem popatrzyłem też na plecionkę do rozlutowywania na jutjubie wygląda dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 PLECIONKA JEST OK ALE LEPIEJ DREMELKĄ PRZECIĄĆ I PIN PO PINIE ODLUTOWAĆ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Tylko przecięcie i wyciąganie pojedynczych pinów da pozytywny rezultat, inaczej "odpalisz" ścieżki. Koledzy Marek_Spy i dimmus dobrze radzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Ścieżki i przelotki czyli VIA bo metalizacja w chińskich płytkach są cienkie a spoiwo bezołowiowe ma wysoką temperaturę topnienia i jest klajstrem, nieraz miałem do czynienia z takimi konstrukcjami.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Ja czasami radzę sobie dolutywując (Czy jak to napisac) cyny ołowiowej, wtedy robi się stop i łatwiej lutować, ale jak już pisałem wcześniej- najprościej będzie przeciąć.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Dziś próbowałem plecionką, ładnie wsysa cynę ale niestety niewystarczająco .Trzeba było ciąć tak jak niektórzy koledzy radzili,w sumie poszło nawet nie najgorzej.Ale gdzie teraz takie piny kupić żeby je z powrotem wlutować albo pod jaką nazwą tego szukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zwykły sklep z częściami elektronicznymi . "" GOLDPINY " koszt 2- 3zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Pytanie, po co? Kilka razy naprawiałem takie esc i się z tym pociłem. Teraz wolę rozgiąć kanapkę, zrobić robotę i złożyć. Oczywiście, że nie złoży się już tak ładnie ale wtedy opaska taśmą kaptonową i w termokurcz go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 zwykły drut miedziany 0,5mm2 lub 0,7 mm2 . jak lutujesz to goldpiny niepotrzebne... zwykły znaczy bez izolacji lakierem -można wyciągnąć z przewodu elektrycznego np "telefonicznego" Rozginanie -jak radzi wyżej Przemek -jest dość trudne -goldpiny są sztywne. Po zmianie na zwykły drut miedziany to łatwiej się rozgina... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Odgiąć da się tylko płytkę dolną i środkową bo piny są tylko z jednej strony jak na zdjęciu . Górna płytka jest lutowana z trzech stron i jej się odgiąć niestety nie da. W przeciwnym wypadku płytki bym odgioł wlutował kondensatory które zostały uszkodzone i po sprawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Goldy sa elementem konstrukcyjnym tak z miedz to raczej kiepski pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi